CDC dokumentas įrodo, kad daugiausiai sergančiųjų yra tarp tų, kurie dažnai nešioja kaukes.

Socialiniame tinkle „Facebook“ pasidalinta žinute, kurioje teigiama, esą minėtas dokumentas įrodo, kad daugiausia COVID-19 serga žmonės, dėvintys kaukes, tačiau tai – netiesa. Iš tiesų, toks teiginys parodo neįsigilinimą į šiame dokumente pateiktą informaciją.

Klaidinanti žinutė

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro išleistoje apžvalgoje – studijoje analizuojami suaugusiųjų (18 metų ir vyresnių), kuriems pasireiškė COVID-19 simptomai maršrutai, kontaktai ir naudotos apsaugos nuo naujojo koronaviruso priemonės 14 dienų iki pajuntant ligos simptomus. Pateikti duomenys apima laikotarpį nuo šių metų liepos 1 iki 29 dienos.

Atliekant tyrimą buvo apklausti 314 žmonių iš 11 JAV gydymo įstaigų iš kurių 154 buvo nustatytas teigiamas COVID-19 testo rezultatas, o 160 – neigiamas, tačiau visiems apklaustiesiems pasireiškė susirgimo požymiai, tik vieniems – dėl naujojo koronaviruso, o kitiems – dėl kitų kvėpavimo takų virusų.

Teiginius, esą daugiausia sergančiųjų COVID-19 yra tarp tų, kurie nešioja kaukes, išprovokavo paskutinė duomenų eilutė, kurioje nurodyta, kad 70,6 proc. žmonių, kuriems buvo patvirtinta COVID-19 liga (iš dalyvavusių tyrime sergančiųjų) patvirtino visada nešioję kaukes ir tik 3,9 proc. prisipažino per 14 dienų iki pajuntant ligos simptomus niekada nenešioję kaukių.

Tačiau, prieš darant išvadas reikėtų atkreipti dėmesį, kad labai panašius atsakymus pateikė ir kontrolinė grupė, kuriai nebuvo nustatytas susirgimas COVID-19.

Sveikų žmonių grupėje 74,2 proc. teigė kaukes dėvėję visada ir tik 3,1 proc. pripažino iš viso jų nenešioję.

Klaidinančias tyrimo išvadas pateikęs internautas taip pat neatsižvelgė į kitus svarbius duomenis, kurie galėtų pateikti tikslesnės informacijos apie tai, kokie faktoriai sukėlė padidintą riziką susirgti COVID-19. Pavyzdžiui, kaip teigiama tyrimo diskusijos skiltyje, nors susirgusiųjų COVID-19 ir nesusirgusiųjų pateikti atsakymai buvo panašūs, susirgusiųjų grupėje beveik dvigubai daugiau žmonių tvirtino lankęsi padidintos rizikos užsikrėsti vietose – baruose, kavinėse.

Pasak tyrėjų, lankantis tokiose žmonių susibūrimo vietose įprastų apsisaugojimo priemonių, tokių kaip kaukės ar saugaus atstumo laikymasis, gali nepakakti, nes įtaką viruso plitimui daro patalpos ventiliavimas, oro srautai. Be to, kaukės negali būti dėvimos tuo metu, kai žmogus geria ar valgo.

Svarbu pažymėti ir tai, kad tyrimas buvo atliktas JAV, kuri iki šiol sunkiai pratina gyventojus dėvėti nosį ir burną dengiančias priemones. Liepos mėnesį cnbc.com pasirodžiusiame straipsnyje teigiama, kad valstybiniu lygmeniu kaukių dėvėjimas tokiose vietose, kaip, pavyzdžiui, parduotuvės nėra aiškiai reglamentuotas, o tai sudaro problemų prekybininkams, siekiantiems apsaugoti savo darbuotojus ir klientus. Kai kurie amerikiečiai tiesiog atsisako užsidėti kaukę apsipirkinėdami, nes tai, pasak jų, pažeidžia asmens teises.

Tarp apklaustų susirgusiųjų COVID-19 net 42 proc. pažymėjo turėję artimą kontaktą su kitais sergančiaisiais, kai, tuo tarpu, tarp neigiamą testo rezultatą gavusių žmonių artimoje aplinkoje su patvirtintais COVID-19 atvejais kontaktą turėjo tik 14 proc.

JAV Ligų kontrolės ir prevencijos centro duomenys

Apklausą atlikusių autorių teigimu, šis tyrimas atskleidė veiklų, kuriomis užsiėmė teigiamą ir neigiamą testo rezultatą gavę žmonės, skirtumus ir išryškino padidintos rizikos susirgti užsiėmimus ir socialinius įpročius.

Šie duomenys, iš kurių matyti, kad net ir prevencinių apsaugos priemonių besilaikantys žmonės patiria didesnę riziką užsikrėsti apsilankę vietose, kuriose sunku išlaikyti reikalingą atstumą, nenutrūkstamai dėvėti kaukę ar kurių mikroklimatas gali daryti įtaką viruso plitimui, įrodo ne tai, kad dėvintys kaukes žmonės COVID-19 užsikrečia dažniau. Tai tik atskleidžia, kad tokiose vietose svarbu imtis papildomų priemonių, siekiant užtikrinti pilnavertę apsaugą. Taip pat tyrimas parodė, kad daugiau šansų užsikrėsti turėjo asmenys, kurių artimoje aplinkoje jau buvo sergančiųjų COVID-19.

Remiantis šia informacija galima teigti, kad socialinių tinklų vartotojas, siekęs sumenkinti kaukių nešiojimą pandemijos metu, buvo neteisus.

  • Šaltiniai
  • Community and Close Contact Exposures Associated with COVID-19 Among Symptomatic Adults ≥18 Years in 11 Outpatient Health Care Facilities — United States, July 2020; cdc.gov