Socialiniame tinkle pasidalinta penkiais punktais, neva turinčiais įrodyti, kokią didžiulę žalą kava gali padaryti žmonėms.

Nors kai kuriuose iš šių punktų pateikiama teisinga informacija, ne visuose juose išvardytais faktais galima pasitikėti. Dalis jų remiasi labai abejotinais tyrimais, kurių mokslinė bendruomenė nepripažįsta. „Melo detektorius“ nusprendė aptarti kiekvieną punktą atskirai.

Socialiniame tinkle pasidalintoje žinutėje gausu neteisingos informacijos

Ar kofeinas padeda augalams apsiginti nuo kenkėjų?

Mokslininkai įrodė, kad kofeiną galima laikyti natūraliu insekticidu, padedančiu augalui apsiginti nuo kenkėjų. Tiesa, kofeinas negali būti laikomas itin efektyviu insekticidu, todėl pavojaus žmonės tikrai nekelia. Ši informacija nėra nauja, tai įrodantis tyrimas Medicinos mokslų bibliotekoje paskelbtas dar 1984 metais.

Nors per didelis kofeino kiekis vabzdžiams gali baigtis prastai, ne visi gyvūnai į kofeiną reaguoja taip pat. Pavyzdžiui, bites kofeinas veikiai šiek tiek panašiai kaip ir žmones – gerina jų atmintį. Žiedų nektare esanti nedidelė kofeino koncentracija primena bitėms ir vėl atskristi prie žiedų ir juos apdulkinti. Tokiu būdu augalas užsitikrina bitės lojalumą.

Ar kava susilpnina kraujo tekėjimą į smegenis?

Taip, kofeinas pasižymi kraujagysles sutraukiančiu efektu. 2009 metais žurnale „Human Brain Mapping“ išleisto tylimo duomenimis, kofeinas vidutiniškai gali susilpninti kraujo tekėjimą į smegenis 27 proc. Tačiau kontroliuojant, kiek kavos suvartojama per dieną, šį efektą galima sumažinti.

Iš tiesų, būtent dėl šio požymio kofeinas naudojamas gaminant vaistus nuo galvos skausmo. Kaip rašoma portale „Insider“, kai kuriuos žmones galvos skausmai aplanko padidėjus kraujagyslėms smegenyse, todėl jų sutraukimas padeda skausmus įveikti. Kofeinas vaistų nuo galvos skausmo efektyvumą gali pagerinti net 40 proc.

Žinutėje pateikiamą „ABC News“ vaizdo reportažą sunku laikyti patikimu. „Youtube“ pavyko aptikti to paties reportažo kopiją – vienoje jų tvirtinama, kad kasdienis 4 puodelių kavos gėrimas sumažina kraujo tėkmę į smegenis 40 proc., kai, tuo tarpu, kitame siužete, kuriame pasitelkiamos tos pačios magnetinio rezonanso tomografijos nuotraukos jau teigiama, kad 40 proc. sumažėjusi kraujo tėkmė – vieno kavos puodelio rezultatas.

Ar galvos smegenų atvaizdai įrodo, kad kavos mėgėjų smegenys degraduoja tiek pat, kiek alkoholikų ar rūkalių?

Žinutėje pateikiama nuoroda į žinomo „tabloido“ „Dailymail“ straipsnį, kuriame rodomi kontroversiško amerikiečių psichiatro Danielio G. Ameno padaryti smegenų atvaizdai. Žinutėje neužsimenama, kad kraupus pajuodusių smegenų atvaizdas – ne šiaip „kavoholiko“ bet ir aktyvaus rūkaliaus, kuris pripažino per dieną surūkantis du pakelius cigarečių ir išgeriantis 3 puodelius kavos.

Ar šis straipsnis turėtų gąsdinti tabako ir kavos mėgėjus? Nelabai. Nors perteklinis kavos ir tabako vartojimas tikrai nepadeda sveikatai, D. G. Ameno atliekamomis vienos fotonų emisijos kompiuterinėmis tomografijomis pasitikėti neverta.

D. G. Amenas laikomas vienu žinomiausių amerikiečių psichiatrų. Kaip 2016 metais skelbė „Observer“, vyras šalyje buvo atidaręs 6 klinikas, mėgavosi šlovingais savo knygų pardavimais ir platino mitybos papildus, tačiau beveik visos jo idėjos buvo grįstos minėtos technikos – vienos fotonų emisijos kompiuterinių tomografijų – patikimumu ir sėkme. Tačiau akademinė ir medicinos bendruomenė šią technologiją pavadino neįtikėtinai beprasme. Psichiatrijos profesorius Tufts universitete 2012 metais „Washington Post“ duotame interviu paskelbė, kad neįtikėtinos šlovės sulaukęs psichiatras tiesiog mausto žmones.

Kolumbijos gydytojų ir chirurgų koledžo psichiatrijos skyriaus vedėjas Jeffrey Liebermanas dar tiksliau apibūdino D. G. Ameno veiklą. Pasak jo, jis už savo paslaugas iš žmonių reikalauja tūkstančių dolerių tik tam, kad sušvirkštų į juos radioaktyvių junginių ir parodytų spalvotas smegenų nuotraukas, kurios iš tiesų nieko neįrodo.

Ar kava skatina tuštintis, nes organizmas ją palaiko nuodu?

Nėra jokių įrodymų, kad kava paskatina tuštinimąsi todėl, kad organizmas ją laikytų nuodu, nors tiesa, jog daugelis po rytinio puodelio kavos skuba į tualetą. Iki šiol nėra iki galo aišku, kodėl organizmas taip reaguoja į kavą, tačiau žinoma tai, kad greičiausiai tam turi įtakos ne tik kofeinas, bet ir kitos medžiagos, mat kava be kofeino sukelia panašų, nors ir silpnesnį, poveikį.

Portalo health.com kalbintas gastroenterologas Dr. Kyle Stalleris teigė kartais patariantis pacientams, kuriuos vargina vidurių užkietėjimas, ryte išgerti puodelį kavos, nes akivaizdu, jog kavoje yra virškinimo sistemos receptorius stimuliuojančių medžiagų, dėl kurių skrandis ir storoji žarna susitraukia.

Dažniausiai tokius susitraukimus sukelia suvalgytas maistas – tai vadinama peristaltika, bet išgėrus kavos tokie susitraukimai įvyksta gerokai greičiau. Dr. K. Stallerio teigimu, tokia organizmo reakcija pasireiškia jau po pirmų keturių minučių išgėrus kavos. Taip pat žinoma, kad kavos su kofeinu peristaltinis efektas yra 60 proc. stipresnis nei vandens ir 23 proc. stipresnis nei kavos be kofeino.

Taigi, negalima sieti noro tuštintis su organizmo apnuodijimu, nes tai – natūrali žmogaus organizmo reakcija į tam tikras kavoje esančias medžiagas, be to, virškinamojo trakto susitraukimus sukelia ir valgymas bei vandens gėrimas.

Ar stimuliuojamasis kavos poveikis liudija apie apsinuodijimą?

Kavoje esantis kofeinas laikomas populiariausia psichoaktyvia medžiaga visame pasaulyje. Ši medžiaga stimuliuoja centrinę nervų sistemą, sukeldama žvalumo pojūtį. Kavos gėrimas taip pat gali suaktyvinti kai kurias kitas smegenų funkcijas, pavyzdžiui, pakelti nuotaiką, pagerinti reakcijos greitį, padėti mokytis ir sukaupti dėmesį, tačiau ilgainiui dažnai vartojant kavą išsivysto tolerancija, todėl gėrimo reikia vis daugiau.

Kava padeda pasijusti žvaliam tik tuo atveju, jeigu suvartojamas pakankamai nedidelis jos kiekis, tačiau peržengus ribą gali atsirasti priklausomybės požymių – irzlumas, staigūs nuotaikos šuoliai, energijos disbalansas. Tokį efektą dažniausiai iššaukia vėlyvas kavos gėrimas, trikdantis miego ritmą, taip pat per dažnas kavos vartojimas.

Taigi, nors tiesa, kad kavoje esantis kofeinas gali ne tik padėti susikaupti ir išlikti budriam, bet ir, atvirkščiai, galiausiai sukelti nuovargį, prastą nuotaiką ir išsekimą, nereikėtų to siekti su organizmo gynybos mechanizmais ar apnuodijimu. Vartojant kavą saikingai tokie efektai pasireikšti neturėtų, tačiau didelis kavos kiekis gali sukelti priklausomybę ir augančią toleranciją gėrime esančiam kofeinui.

  • Šaltiniai
  • Caffeine and Related Methylxanthines: Possible Naturally Occuring Pesticides;
  • Caffeine Kills Insects, Scientist Says; thecrimson.com
  • Caffeine in Floral Nectar Enhances a Pollinator's Memory of Reward; science.sciencemag.org
  • Plants give bees a caffeine buzz; blogs.scientificamerican.com
  • Head Case: Why Has PBS Promoted Controversial Shrink Dr. Daniel Amen?; observer.com
  • Quirky Questions: Why does coffee make me poop?; onemedical.com
  • Why Does Drinking Coffee Always Make You Poop?; health.com
  • What Is a Caffeine Crash? Plus 4 Tips for How to Avoid It; healthline.com
  • The Safety of Ingested Caffeine: A Comprehensive Review; ncbi.nlm.nih.gov
  • Caffeine Withdrawal; ncbi.nlm.nih.gov