Vokietijoje dėl kaukių dėvėjimo miršta vaikai.

Pasak to paties straipsnio, mirties priežastis – apsinuodijimas anglies dvideginiu. „Youtube“ platformoje pasidalintame vaizdo įraše gydytojas B. Schiffmannas tvirtina, esą, nors vyras netiki sąmokslo teorijomis apie koronavirusą, tai – trečias atvejis, kai vaikas Vokietijoje miršta tik todėl, kad privalo dėvėti kaukę.

Klaidinantis straipsnis

DELFI „Melo detektorius“ nusprendė įsitikinti, kiek tiesos yra šioje istorijoje.

Hanoveryje įsikūręs naujienų portalas „RedaktionsNetzwerk Deutschland“ jau domėjosi teiginiais, esą kaukių nešiojimas žudo vaikus Vokietijoje. Į žurnalistų akiratį pateko ir B. Schiffmanno pareiškimas, išplitęs socialiniuose tinkluose.

Teiginius, esą kaukės gali sukelti apnuodijimą CO2 dar balandžio mėnesį paneigė portalas mimikama.at. Vėliau apie pramanytą kaukių daromą žalą socialiniuose tinkluose kalbėjo ir lietuviai, o „Melo detektorius“ paneigė jų teiginius.

Mimikama.at kalbinta pediatrė patvirtino, kad dėvint kaukę įkvepiamo anglies dvideginio kiekis padidėja, tačiau tokių lakių dujų kaukė nesustabdo ir pavojus sveikatai nekyla. Jei, vis dėlto, įkvepiamo CO2 kiekis drastiškai išaugtų, žmogui pasidarytų sunku kvėpuoti ir jis iš karto nusiimtų kaukę.

Pediatrės Dr. Zala Gruber teigimu, tvirtinimų, esą kaukės gali žudyti vaikus, absurdiškumą patvirtina faktas, kad medicinos srities darbuotojai kaukes neretai turi dėvėti visą dieną net ir ne pandemijos metu, tačiau nuo to jie nemiršta.

Išgalvota šešiametės mirtis

Vienas iš argumentų, kuriais remtasi, siekiant įrodyti, esą kaukių dėvėjimas vaikams sukelia apsinuodijimą anglies dvideginiu – autobuse susmukusios ir vėliau mirusios šešiametės mergaitės istorija.

Istorija apie neva dėl kaukės dėvėjimo mirusią šešiametę Lizą ir jaudinantis jos draugės pasakojimas apskriejo internetą rugsėjo 29 dieną. Pirmiau žinutė platinta vokiškuose socialiniuose tinkluose, vėliau ją pasigavo rusiškos paskyros (lietuviškame portale pasidalintame tekste taip pat pridėtas vaizdo įrašas rusų kalba, kuriame perpasakojama ta pati istorija).

Iš karto po to, kai žinute pradėta dalintis socialiniuose tinkluose, vietos policija perspėjo, kad Šveinfurto mieste, kurią nurodė melagingos žinutės platintojai, apskritai nebuvo užfiksuotas toks įvykis. Pranešimuose minima Liza neegzistuoja.

Iš tiesų, panaši istorija, kai vaikas susmuko autobuse ir vėliau mirė ligoninėje nutiko Germersheimo mieste, tačiau mirusiajai buvo 13 metų. Apie tai vietos policija paskelbė rugsėjo 8 dieną.

Šį įvykį naujojo koronaviruso skeptikai iš karto susiejo su kaukių neva sukeliamu apnuodijimu – socialiniuose tinkluose pasipylė spėlionių ir šiurpių prognozių banga.

Vis dėlto, sąmokslo teorijų meistrai neturi jokio pagrindo teigti, kad mergaitės gyvybę atėmė kaukės dėvėjimas, nes pirmosios teismo medicinos ekspertizės metu nepateikta mergaitės mirties priežastis. Spalio 1 dieną Vokietijos žiniasklaidos priemonės pranešė, kad iki šiol vyksta tyrimas, aiškinantis, kas galėjo sukelti mokinės mirtį ir patvirtintų naujienų dėl mergaitės mirties priežasties dar nėra.

Kas yra vaizdo įrašo herojus Bodo Schiffmannas?

Lietuvių kalba parašytame straipsnyje mėgėjiškame „Youtube“ vaizdo įraše pasirodęs Bodo Schiffmannas įvardijamas vienu įtakingiausių Vokietijos otorinolaringologų, o pateiktoje vaizdo įrašo citatoje vyras teigia nesantis naujojo koronaviruso skeptiku. Jis esą tenori apsaugoti vaikus, kurie miršta priversti dėvėti kaukes.

Iš tiesų, B. Schiffmannas Vokietijos žiniasklaidos priemonių vadinamas vienu aršiausių ir dažniausiai besireiškiančių naujojo koronaviruso skeptikų ir priešininkų. Vyras jau nuo kovo mėnesio kuria vaizdo įrašus, kuriuose kritikuoja valdžios kovos su pandemija būdus ir kitų gydytojų atradimus, dalinasi tikrovės neatitinkančia informacija.

Jis taip pat yra vienas iš „Telegram“ ir „Facebook“ grupių „Resistance 2020“ įkūrėjų. Grupės nariai skatinami mobilizuotis prieš pandemijos metu šalyje įvestus apribojimus, priešintis kaukių dėvėjimui, kitiems valdžios sprendimams. Jose taip pat aktyviai dalinamasi tikrovės neatitinkanti informacija.

Vienas pagrindinių B. Schiffmanno teiginių – kad Sars-Cov-2 virusas yra nė kiek ne pavojingesnis už paprastą gripą, kurį sėkmingai demaskavo daugybė faktų tikrintojų visame pasaulyje. Taip pat B. Schiffmannas aktyviai dalijosi Tanzanijos prezidento pareiškimais apie tai, kad koronaviruso testai nepatikimi, nes jais tiriant ožkos ir papajos vaisiaus mėginius jie parodė teigiamą rezultatą. Iš tiesų, Tanzanijos prezidento pareiškimai negali būti laikomi įrodymais, nes viešai nebuvo paviešinta, kokiomis aplinkybėmis buvo atlikti testai.

Remiantis šia informacija „Melo detektorius“ teiginius, kad kaukių dėvėjimas sukelia apnuodijimą CO2 ir žudo vaikus Vokietijoje vertina kaip klaidingus – papasakota šešiametės mergaitės istorija yra išgalvota, taip pat nėra jokių oficialių medikų ar policijos pranešimų apie vaikus, mirusius dėl to, kad jiems reikėjo nešioti kaukę. Medikų tvirtinimu, taisyklingas kaukės dėvėjimas mirties sukelti negali.

  • Šaltiniai
  • Faktencheck: Starben wirklich Kinder, weil sie eine Maske trugen?; rnd.de
  • 13-Jährige bricht in Schulbus zusammen und stirbt; rnd.de
  • Verstorbene 13-jährige Schülerin: Noch keine Erkenntnisse zur Todesursache; pfalz-express.de
  • Sind Atem-Masken, besonders für Kinder, gefährlich? (CO2); mimikama.at
  • Wahrheit oder Fake? Mädchen soll wegen Maskenpflicht gestorben sein - Polizei warnt; infranken.de
  • FalschmeldungKind nicht an Schutzmaske gestorben; kleinezeitung.at
  • Totes Kind wegen Maske: „An dieser Geschichte ist überhaupt nichts dran“; mimikama.at
  • Gezielte Gerüchte über Todesfälle durch Maske; tagesschau.de
  • Wodarg, Schiffmann und Bhakdi: Thesen auf dem Prüfstand; stuttgarter-zeitung.de
  • #Faktenfuchs: Die Thesen des Corona-Youtubers Bodo Schiffmann; br.de
  • Analyse: Was will "Widerstand 2020"?; br.de