Papilomas galima šalinti „liaudiškais“ metodais, pavyzdžiui, siūlu ar plauku sutrikdžius kraujotaką.

Liaudiškų priemonių papilomoms gydyti sąraše įrašytos tokios procedūros, kaip papilomos trynimas pašildytu ricinos aliejumi, mirtenių aliejaus kompresai, apgamo padengimas ūkiniu muilu ir pleistru, perrišimas plauku arba siūlu, siekiant sutrikdyti kraujotaką apgame, česnako miltelių kompresai ir tepimas spirito bei aspirino mišiniu.

Klaidingai pataria, kaip gydyti papilomas
Į papilomų gydymo būdo sąrašą įtrauktas ir naminis papilomų sąrašas, galintis sukelti bėdų

Nors kai kurie iš išvardytų būdų prižiūrėti papilomas sveikatai nepakenks, kiti gali pridaryti daug daugiau žalos, nei estetinis dėl papilomos kylantis nepasitenkinimas.

Papilomos – gerybiniai odos dariniai, dažniausiai susidarantys tose vietose, kur oda yra dirginama – kirkšnių, pažastų srityje, po krūtimis, taip pat kaklo zonoje, kur odą dirgina drabužiai ar papuošalai. Papilomų susidarymą gali paskatinti nusilpęs imunitetas, žmogaus papilomos virusas.

Nors šis odos darinys nėra pavojingas ir sukelia labiau estetinį nepasitenkinimą, odos dariniai gali kliūti už drabužių, liemenėlių ar papuošalų. Pažeista papiloma gali tapti skausminga, užpūliuoti. Jeigu papiloma dažnai užkliudoma ir sukelia nepatogumų, galima ją šalinti, tačiau jokiu būdu nereikėtų to daryti namuose, pasitelkus plauką ar siūlą, kaip patariama paranormal.lt patalpintame straipsnyje.

Kodėl negalima papilomų šalinti namuose?

Įtrynimai aliejumi, muilu ar spirito ir aspirino mišiniu vargu ar iš tiesų padės pašalinti papilomą. Daug didesnė tikimybė, kad toks papilomos šalinimo būdas tik suerzins odą, taip pat rizikuojama sukelti alerginę reakciją.

Nors papiloma yra gerybinis odos darinys ir pavojaus sveikatai ji nekelia, pakankamai medicininių žinių neturintis žmogus gali neatskirti papilomos ir sumaišyti ją su kitomis odos ligomis, taigi, prieš nusprendžiant šalinti odos darinį – vizitas pas gydytoją neišvengiamas. Specialistas padės atsakyti į klausimą, ar tikrai odos ataugėlė yra papiloma ir ar saugu ją šalinti.

Bandant šalinti papilomas namuose pašalinama tik matoma papilomos dalis, tačiau gilesniuose odos sluoksniuose darinys lieka, atverdamas kelią infekcijai.

Bandymai šalinti papilomą siūlu ar plauku gali baigtis infekcija papilomos vietoje, kraujavimu ir skausmu. Nors kartais žmonėms tokiu būdu pavyksta pašalinti mažytes papilomas, didesnių odos ataugėlių šalinimas namie gali sukelti didesnių sveikatos problemų.

Papilomų atsiradimas ar jų skaičiaus didėjimas gali būti siejamas su kitais negalavimais, pavyzdžiui, sutrikusia skydliaukės funkcija, todėl prieš nusprendus jas šalinti verčiau pasitarti su gydytoju. Galbūt reikėtų žvelgti giliau ir klausti, kodėl odos dariniai apskritai atsirado.

Papilomas saugiau šalinti nuvykus į gydymo įstaigą, kurioje šie odos dariniai šalinami inovatyviais būdais nerizikuojant savo sveikata, pavyzdžiui, lazeriu, šalčiu, elektrochirurgijos ar kiuretažo būdu.

Atsižvelgdamas į tai, kad medikai nerekomenduoja šalinti papilomų namuose, o įtrynimai namų gamybos mišiniais gali ne tik nepadėti pasiekti norimo rezultato, bet ir suerzinti odą, „Melo detektorius“ vertina liaudiškus metodus papilomoms šalinti klaidinančiais. Nepasitarus su sveikatos specialistais klaidinančiame straipsnyje pateikta informacija gali sukelti pavojų patarimus praktiškai išbandyti nusprendusiems skaitytojams.

  • Šaltiniai
  • Papilloma removal; dermatologs.com
  • Papilomų šalinimas; sbklinika.lt
  • Gydytoja apie papilomas: daugelis jas pažeidžia darydami vieną klaidą; tv3.lt
  • How to Remove Skin Tags (And Why You Shouldn’t Do It Yourself); wederm.com
  • PAPILOMŲ ŠALINIMAS; kardiolita.lt