Kūdikių skydeliais žalojama naujagimių sveikata.

„Jūs tik pažiūrėkite. Šiems ką tik gimusiems kūdikiams, jau yra žalojama sveikata“, - žinutėje rašė moteris, pasidalinusi kadrais, kuriuose užfiksuotas naujagimių skyrius vienoje Indonezijos ligoninėje. „Melo detektorius“ nusprendė įsitikinti, ar tikrai skydeliais siekiama žaloti naujagimius.

Klaidinanti žinutė

Ant vaizdo įrašo matyti „TikTok“ platformos ženklas su žmogaus, įkėlusio į platformą vaizdo įrašą pseudonimu. Vaizdo įrašas priklauso per 2 mln. sekėjų „TikTok“ platformoje turinčiam akušeriui-ginekologui iš Semarango miesto Indonezijoje Sahat Siagian. Gydytojo profesinėje anketoje skelbiama, kad šiuo metu jis dirba Telogorejo ligoninėje. Jo socialinių tinklų paskyrose galima rasti ir daugiau vaizdo įrašų iš darbovietės.

Nors būtent šio vaizdo įrašo vyro socialinėse paskyrose rasti nepavyko, pasaulio žiniasklaida dar pavasarį rašė apie Tailande, Indonezijoje, o vėliau ir kai kuriose kitose šalyse specialiai kūdikiams pritaikomus veido skydelius, siekiant apsaugoti mažylius nuo naujojo koronaviruso.

Balandžio 11 dieną portalas „Times“ rašė apie tai, kaip Praramo ligoninėje, Bankoke dviem naujagimiams buvo uždėti miniatiūriniai veido skydeliai. Šios priemonės imtasi tam, kad motinos saugiai galėtų parsigabenti kūdikius namo, nes, kaip paaiškėjo, kai kurios iš jų ketino keliauti su naujagimiais viešuoju transportu ar naudotis taksi paslaugomis.

Kaip rašoma straipsnyje, ligoninės seselės, susirūpinusios dėl naujagimių sveikatos, savo rankomis pagamino veido skydelius. „Facebook“ socialiniame tinkle ligoninės darbuotojai pasidalino mažylių su skydeliais nuotraukomis, paminėdama, kad skydeliai skirti tik ypatingiems atvejams – jie uždedami prieš išnešant kūdikius į lauką, kur šansai užsikrėsti virusu gerokai išauga.

Panašu, kad į tokius veido skydelius, skirtus mažyliams apsaugoti, dėmesį atkreipė ir kitos šalys. Vėliau balandžio mėnesį žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie Turkijoje naudojamus naujagimių veido skydelius. Sveikatos mokslų universiteto Etlik Zubeyde Hanim moterų sveikatos praktikos ir tyrimų ligoninės vadovė Yaprak Ustun žurnalistams teigė, kad tokiomis apsaugos priemonėmis susirūpinta girdint daug kalbų apie besimptomius viruso nešiotojus. Pasak moters, jei kūdikio susilaukusi gimdyvė būtų besimptomė naujojo koronaviruso nešiotoja, mažylio sveikatai tai gali turėti lemiamų pasekmių, nes ką tik gimusių vaikų imunitetas dar nėra iki galo susiformavęs.

Maži kūdikių skydeliai pandemijos akivaizdoje greitai pasklido po įvairių šalių gydymo įstaigas. Gegužės mėnesį tokius skydelius naudojo ir kai kurios ligoninės Japonijoje, pasirodė pranešimų apie tai, kad Kentukio valstijoje JAV taip pat ketinama panaudoti kūdikių skydelių idėją.

Tiesa, kai kurie ekspertai į tokį apsaugos nuo viruso būdą pažvelgė kritiškai. Pavyzdžiui, imunologė, Jeilio universiteto dėstytoja Shan Soe-Lin portalui „Today“ balandžio mėnesį teigė neskubanti vaikytis kūdikių skydelių mados, nes kol kas trūksta žinių apie tai, ar kūdikiai jautrūs naujajam koronavirusui ir kokie šansai, kad mažylį galėtų užkrėsti simptomų nejaučianti mama.

Vis dėlto, vaizdo įraše užfiksuotą Indonezijos ligoninės atsargumą nesunku suprasti. Nuo birželio mėnesio regione kasdien fiksuojami tūkstančiai naujų COVID-19 atvejų. Per visą laikotarpį nuo pandemijos pradžios Indonezijoje naujuoju koronavirusu užsikrėtė 287 tūkst. žmonių, iš jų 10 740 mirė.

Ant naujagimių veidų matomi skydeliai, skirtingai nei „Facebook“ žinutėje teigia ja pasidalinęs asmuo, skirti ne žaloti naujagimių sveikatą, o ją apsaugoti, todėl „Melo detektoriaus“ vertinimu tokia žinutė yra klaidinanti.

  • Šaltiniai
  • Itty-bitty face shields making big impact at Deaconess; eu.courierpress.com
  • Thai babies given tiny face shields to wear for protection against coronavirus; globalnews.ca
  • Central Japan company making face shields for newborns to ward off coronavirus; mainichi.jp
  • Coronavirus: Newborn babies given mini face shields to protect against Covid-19 at Bangkok hospital; independent.co.uk
  • Hospital in Thailand Gives Newborn Babies Tiny Face Shields as Protection From Coronavirus; time.com
  • Turkish hospital makes face shields for newborns; aa.com.tr
  • Photos of face shields on newborns go viral — but are they necessary?; today.com