Melas


Šeštadienį socialiniame tinkle „Facebook“ vienas internautas pasidalino įrašu, kuriuo ragina žmones nesitestuoti. „Prievartinės priemonės prieš tautą bus naudojamos tol, kol bus SKAIČIAI, kuriuos jie bruka mums jau puse metų kasdieną, kiekvieną rytą, kiekvieną vakarą. Jie leidžia milijonus tam, kad gauti SKAIČIUKUS, kuriais jie galėtų per televiziją ar internetą žongliruoti.
Mes galime jiems NEDUOTI TŲ SKAIČIŲ ! Jei jie neturės tų skaičių - JIE NIEKO NEGALĖS PADARYTI !

Nustokite eiti testuotis. Kas jus per velnias veja eiti daryti ir daryti tuos testus? Suprasčiau, kad jums pinigus kas mokėtų. Gi niekas jums nemoka, negana to, dėl jūsų noro pasitikrinti, ir turime visa tai kas vyksta mūsų visuomenėje. Griežtinami apribojimai turėti laisvę judėti, griežtinami apribojimai LAISVAI KVĖPUOTI. Infekuotų skaičius didėja, nes jūs einate ir tikrinatės“, – rašo internautas, kalba nekoreguota.

Vyras savo įrašu ne tik skleidžia dezinformaciją, bet kartu ir ragina imtis veiksmų, kurie gali padaryti žalos valstybės epidemiologinei situacijai. Kol kas įrašu spėjo pasidalinti daugiau nei 1,4 tūkst. žmonių.

Senesnė įrašo versija turėjo ir sakinį, kuriame buvo teigiama, kad „Virusas bus tol, kol bus SKAIČIAI, kuriuos jie bruka mums jau pusę metų kasdieną, kiekvieną rytą, kiekvieną vakarą“. Vėliau įrašo autorius šį sakinį pakoregavo. Paskelbęs vaizdo įrašą vyras teigia, kad dėl to sakinio jis iš tikrųjų buvo prigautas.

Melaginga informacija

Pagrindinė įraše matome problema yra ne virusas ir jo pavojingumas, o sergamumo statistika. Esą nesant sergamumo statistikai – gyvenimas sugrįš į senas vėžes. Tačiau įrašo autorius visai nepaaiškina, kaip toks siūlymas gali padėti žmonėms apsisaugoti nuo viruso. Deja, toks raginimas kaip tik gali pakenkti ir padėti virusui aktyviau plisti mūsų visuomenėje.

Priešingai nei gali manyti viruso egzistavimą neigiantys asmenys, testavimas yra svarbus ne kaip siekis kontroliuoti populiaciją, o pateitki duomenimis grįstas išvadas. Remiantis šiais duomenimis, atsakingos institucijos gali priimti informuotus sprendimus, kaip padėti žmonėms apsisaugoti.

Ne veltui Pasaulio sveikatos organizacija dar pandemijos pradžioje sakė, kad testavimas yra itin svarbus. PSO vadovas Tedrosas Adhanomas Ghebreyesusas yra sakęs, kad ligos plitimą galima sustabdyti tik sunaikinus ligos perdavimo grandinę. Kitaip pasakius – atsekus, kas kada ir kur nuo ko užsikrėtė. Identifikavus tai, galima skirti saviizoliaciją ir testavimą asmenims, kurie turėjo kontaktą, su jau sergančiuoju.

Svarbu pabrėžti, kad Europos ligų ir prevencijos centro (ECDC) ir PSO duomenimis, sergantys liga, nesvarbu ar jie turi simptomų ar ne, gali būti ligos nešiotojai, tad testavimas leidžia valdyti ligos protrūkį.

Įrašo autorius daro klaidą, teigdamas, kad dalis infekuotojų yra sveiki: „Tačiau, gerbiamieji, kai aš sakau infekuoti, jokių būdu infekuotų skaičiaus nemaišykite su sergančiųjų skaičiumi. Tai nėra vienas ir tas pats. Didžioji dalis infekuotų yra visiškai sveiki žmonės“, – rašo vyras.

Toks teiginys yra klaidingas. Autorius neva teigia, kad besimptomia forma sergantys žmonės neserga COVID-19, mat „didžioji dalis infekuotojų yra visiškai sveiki žmonės“. Simptomų nerodantys, bet teigiamą viruso testą gavę asmenys, nėra sveiki ir jie taip pat gali platinti virusą ir juo užkrėsti kitus žmones, kuriems tai gali baigtis net mirtimi.

Neseniai Pietų Korėjoje atliktas mokslinis tyrimas parodė, kad žmonės, kurie serga besimptome COVID-19 forma, gali turėti tokį patį viruso kiekį savo organizme, kiek ir asmenys, kurie serga su simptomais.

Ir net jei asmuo serga besimptome COVID-19 forma, tai nereiškia, kad jo organizmas nepatiria žalos.

Remiantis naujausia tyrimų apžvalga, paskelbta „Annals of Internal Medicine“, besimptomių žmonių, sergančių COVID-19, krūtinės ląstos tyrimai parodė, kad yra keletas „plaučių anomalijų“ – anomalijų, kurios taip pat atsiranda ir tarp simptomų turinčių pacientų.

Atlikus tyrimus plaučiuose buvo rasta tai, ką radiologai vadina „šlifuoto stiklo drumstumais“ (arba GGO). Tai yra plaučių audinio sritys, kurios atrodo grubios ir nepermatomos (kaip šlifuotas stiklas) ir kurios linkusios vystytis dėl uždegimo. Viename iš apžvalgoje pateiktų tyrimų matoma, kad tokias plaučių anomalijas turi net 54 proc. asmenų, kurie persirgo besimptome COVID-19 forma.

Svarbu pastebėti ir tai, kad įrašo autorius panaudojo grotažymę „plandemic“, kuri leidžia suprasti, kad autorius tiki, kad pandemija neva tai buvo suplanuota iš anksto.

Šaltiniai:

  • https://www.bbc.com/news/health-53665008
  • https://elemental.medium.com/even-if-youre-asymptomatic-the-coronavirus-can-do-damage-4ab22451161a
  • https://www.ecdc.europa.eu/en/covid-19/latest-evidence/transmission
  • https://www.who.int/news-room/commentaries/detail/transmission-of-sars-cov-2-implications-for-infection-prevention-precautions
  • https://www.who.int/dg/speeches/detail/who-director-general-s-opening-remarks-at-the-media-briefing-on-covid-19---16-march-2020
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (122)