„Pranavalgiais“ save laikanti pora įrodė, kad įmanoma gyventi be maisto.

Istorija apie vien oru gyvą sutuoktinių porą Akahi Ricardo ir Camila Castello 2017 metais pasklido populiariuosiuose naujienų portaluose. Pora tvirtino susidomėjusi „bretarizmu“ – visišku maisto atsisakymu. Laikantis tokio gyvenimo režimo esą visiškai pakanka gauti energijos iš saulės ir kvėpavimo oru, todėl šie žmonės dar vadinami „saulavalgiais“ arba „pranavalgiais“.

Laikantis tokio režimo, kaip rašoma lietuviškame portale pasidalintame straipsnyje, netgi pavyko susilaukti vaikų. Per 9 nėštumo mėnesius Camila Castello kieto maisto valgė vos 5 kartus, o porai gimę du vaikai auga visiškai sveiki.

Pasirodo, kieto maisto „bretarė“ Camila Castello valgė ne tik nėštumo metu. Toliau straipsnyje sutuoktiniai prisipažįsta kartais, norėdami prisiminti kai kurių vaisių skonį, užkandantys, tačiau ne dažniau nei 3 kartus per savaitę – suvalgo vaisių ir daržovių sultinio. Taigi, straipsnio antraštė, kurioje rašoma, kad pora apskritai nieko nevalgo, yra neteisinga.

Nors straipsnio pabaigoje nurodoma, kad tokia praktika nepasiruošusiam žmogui gali būti pavojinga ir baigtis mirtimi, tiesa ta, kad net ir pasiruošusiam ir prie badavimo pratusiam žmogui visiškas maisto atsisakymas būtų mirtinas.

Istoriją apie „bretarais“ prisistačiusią porą paneigė faktų tikrinimo kanalas „Snopes“, kuriame aršiai kritikuotos žiniasklaidos priemonės, pasidalinusios sutuoktinių pasakojimu be jokios faktų patikros.

Sutuoktinių pasakojimą platino tokie gerai žinomi portalai, kaip „The Sun“, „The Independent“, „The New York Post“, „The Daily Mail“ ir „Metro“. Kai kurie iš jų, pavyzdžiui, „The New York Post“ vėliau pasidalino tokią badavimo praktiką kritikuojančiu tekstu, tačiau ir poros istorijos, sukėlusios didelį ažiotažą, nepašalino.

Kaip žiniasklaidai vėliau teigė staiga didelio dėmesio sulaukusi pora, paviešinus jų istoriją, jie gavo daugybę laiškų iš žmonių, susidomėjusių maisto atsisakymo praktika.

Ar galima tikėti „pranavalgių“ pasakojimu?

Žiniasklaidos priemonės, kuriose buvo paviešinta ekstremalų gyvenimo būdą propaguojančios poros istorija, nepateikė jokių įrodymų, kodėl reikėtų pasitikėti oru ir saule gyvų žmonių istorijomis. Panašu, kad ir patys „pranavalgiai“ nėra iki galo apsisprendę, vartoja jie maistą ar ne.

Sutuoktiniai, teigiantys, kad žmogui išgyventi pakanka vien oro ir saulės, vis dėlto, pripažįsta 3 kartus per savaitę užkandžiaujantys vaisiais ir sultiniu, o Camila Castello sako valgiusi šiek tiek kieto maisto nėštumo metu, taigi, šiek tiek maisto pora suvartoja.

Be to, „pranavalgių“ pora niekada nedalyvavo jokiame eksperimente, kur būtų išbandyti jų teiginiai ir gyvenimo būdas, skirtingai nei australų „new age“ filosofijos guru Ellen Greve, kurios sugebėjimas gyventi vien oru ir saulė subliuško išbandymo 7 dienų pasninku metu.

„Pranavalge“ prisistatanti moteris tvirtino, kad vienintelis maistas, kurio jai reikia – vaisių arbata, saulė ir vienas kitas šokoladinis sausainis. Jos teiginius mėginta patikrinti 7 dienų stebimu pasninku. Jo metu E. Greve turėjo gyventi įprastu sau režimu – negerti vandens ir nevalgyti. Eksperimento metu ji buvo nuolat stebima, o moteris sveikatos būklė tikrinama.

Pasninkas baigėsi po keturių dienų. Susirūpinus moteris sveikata jį reikėjo nutraukti, mat „pranavalgė“ smarkiai dehidratavo, jos kalba ėmė lėtėti, kūnas rodė visus nuovargio požymius, vyzdžiai išsiplėtė. Vėliau eksperimento medžiaga buvo paviešinta dokumentiniame filme.

Nepaisant to, kaip praneša „Independent“, žalinga filosofija pasiglemžė E. Greve patikėjusių trijų žmonių gyvybes. Viena iš moters pasekėjų australė Verity Linn buvo rasta negyva kalnuose. Tarp jos daiktų aptikta E. Greve knyga, o užrašų knygelėje mirusioji pažymėjo ketinanti atlikti 21 dieną truksiantį pasninką.

E. Greve mokymai taip pat galimai turėjo įtakos kitoms dviem tragiškoms bado mirtims – Melburne gyvenusios Lani Morris ir vokietės vaikų darželio auklėtojos Timo Degen.

Kiek laiko žmogus gali išgyventi be maisto ir vandens?

Tiksliai nustatyti, kiek laiko žmogus gali nevalgyti ir negerti, sudėtinga, nes sugebėjimas iškęsti be maisto ir vandens didele dalimi priklauso nuo to, kokioje aplinkoje ir situacijoje yra žmogus.

Portalas „Sciencealert“, kalbėdamas apie badavimo rekordus, pasakoja australo Andreas Mihavecz istoriją. Aštuoniolikmetį jaunuolį policijos pareigūnai netyčia paliko kalėjimo kameroje, kur jis be maisto ir vandens išbuvo 18 dienų, tačiau vaikinas bandė laižyti ant kalėjimo sienų susidarantį kondensatą, kad gautų vandens.

Pasninko rekordais pasaulį stebino Mahatma Gandhis, nuo maisto susilaikęs 21 dieną. Vis dėlto, kaip rašoma portale, ilgiausio badavimo rekordas atitektų airių politiniam kaliniui Terence MacSwiney, kuris 1920 metais badavo 74 dienas, kol galiausiai jo streikas baigėsi mirtimi.

„Scientific American“ straipsnyje taip pat minimas panašaus ilgio bado streikas, vykęs 1981 metais, kai 10 politinių kalinių, kuriems buvo 23 – 29 metai, mirė, ištvėrę 46 – 73 dienas be maisto.

Tai – ekstremalūs pavyzdžiai, kiek laiko apskritai įmanoma ištverti be maisto, tačiau neigiami pokyčiai žmogaus kūne įvyksta žymiai anksčiau.

1997 metais „British Medical Journališspausdintame redakciniame straipsnyje trumpai apžvelgiami surinkti duomenys apie žmonių badavimą. Pasak straipsnio, žmogus gali išgyventi be maisto 30 – 40 dienų su sąlyga, kad gauna pakankamai vandens. Bado požymiai ima rodytis nuo 35 – 40 badavimo dienos, o, kaip parodo prieš tai minėtas kalinių streiko pavyzdys, 46 – 73 dienos be maisto žmogui tampa mirties nuosprendžiu. Pagrindinės mirties priežastys – miokardo infarktas ir vidaus organų pažeidimai.

Remiantis šia informacija galima teigti, kad sutuoktinių Akahi Ricardo ir Camilos Castello istorija, esą šie dešimtmetį gyvena be maisto, yra klaidinanti. Minėto straipsnio antraštė skelbia, kad pora visiškai atsisakė maisto, tačiau vėliau jie patys pripažįsta užkandžiaujantys 3 kartus per savaitę.

Net jei sutuoktiniams pavyktų išlikti geros sveikatos, laikantis tokio režimo, jų istorija būtų išimtis iš taisyklės ir, jei bandoma pakartoti, gali pridaryti daug žalos ir kitiems žmonėms baigtis mirtimi. Dėl šios priežasties „Melo detektorius“ istoriją apie „pranavalgius“ laiko klaidinančia.

  • Šaltiniai
  • Do ‘Breatharians’ Survive Without Food or Water?; snopes.com
  • A couple claimed they learned to live without food, and news outlets ate it up; money.cnn.com
  • The story about the “breatharian” couple not eating any food, living from the “universe energy” is bogus — and people bought it; zmescience.com
  • Gaunt and weak, the sham diet guru who refuses to see the light; independent.co.uk
  • Here's The Longest People Have Survived Without Air, Food, Water, Sunshine, or Sleep; sciencealert.com
  • Here's how many days a person can survive without water; businessinsider.com
  • How long can humans survive without food or water?; medicalxpress.com
  • How Long Can a Person Survive without Food?; scientificamerican.com