Vyriausybės Nacionalinio saugumo komisija antradienį vienbalsiai nusprendė, jog Lietuva su kitomis Europos Sąjungos valstybėmis dalyvaus visų septynių potencialių koronaviruso vakcinų pirkimuose. Apie tai trečiadienį pranešė Vyriausybės kanceliarija.

Kol komisija balsavo dėl vakcinų pirkimo – sąmokslo teorijų skleidėjai platino melagienas. Soc. tinkle „Facebook“ anonimiškas veikėjas, pasivadinęs Nepatogus rašytojas, spėjo antradienį prirašyti melagingos informacijos, o ja patikėjo daugiau nei 400 lietuvių.

Veikėjas įraše aiškina, kad neva tai per žinias sakė, kad Lietuva žada pirkti net 12,5 mln. vakcinos dozių.

Melaginga informacija

„Taip sakė per žinias - neburiu iš tirščių.

Tai net 4 kartus daugiau, nei mūsų populiacija - pirks tiek už tuos, kurie skiepysis, tiek už tuos, kurie ne. Mokės už skiepus, kurie niekada nebus panaudoti ir utilizuoti“, – rašo anoniminis asmuo.

Jis tikina, kad COVID-19 pandemija – tėra būdas „prastumti“ naują vakciną. Esą šis „spektaklis“ farmacijos korporacijoms atsipirks su kaupu.

Ši informacija melaginga. Kaip jau minėta anksčiau – ja pasidalino virš 400 lietuvaičių. Kai kurie komentatoriai prašė teiginio, kad Lietuva žada pirkti 12,5 mln. vakcinų, šaltinio, tačiau atsako nesulaukė, o jų klausimai vėliau buvo net ištrinti.

Melas


Kol kas Vyriausybė neįvardija tikslių skaičių, kiek planuoja pirkti vakcinos vienetų.

Tačiau yra užsibrėžta riba, kiek asmenų turėtų būti pasiskiepiję nuo COVID-19 – žadama paskiepyti 70 proc. šalies populiacijos. „Norėčiau priminti, kad dar liepos 29 dieną Lietuvos Vyriausybės pasitarimo metu buvo apsispręsta pagal medikų grupės rekomendacijas, sudarant išankstinę vakcinos pirkimo sutartį su EK. Ir, siekiant kolektyvinio imuniteto, numatyta įsigyti tokį vakcinų kiekį, kad būtų galima paskiepyti 70 procentų šalies gyventojų“, – trečiadienį priminė A. Veryga.

Ministras pirmininkas Siaulius Skvernelis trečiadienį po Vyriausybės posėdžio taip pat informavo, kad vakcinos maksimaliai kainuotų 125 mln. eurų.

Remiantis šia informacija, galima drąsiai teigti, kad Lietuva tikrai nepirks 12,5 mln. vakcinų.

Nepatogus rašytojas savo įraše taip pat apeliavo į sąmokslo teoriją, kad ši pandemija – farmacijos įmonių planas, mat tai būdas „prastumti“ naują vakciną.

Dar kovo mėnesį mokslininkai pareiškė, kad COVID-19 nėra laboratorinės kilmės. Deja, laikui bėgant soc. tinkluose ir kartais net iš įvairių valstybių politikų pasigirsdavo teiginių, kad virusas ne atsitiktinai peršoko iš gyvūno į žmogų Kinijos maisto turguje, tačiau galimai atsitiktinai ar net tyčia ištrūko iš mokslinės laboratorijos kažkur Kinijoje.

„Iki šiol visi turimi įrodymai rodo faktą, kad COVID-19 yra natūralios kilmės, o ne sukurtas žmogaus. Jeigu kurtumėte virusą laboratorijoje, genų sekos pakeitimai būtų beprasmiai, nes visi turimi įrodymai ir žinios sako, kad tie pakeitimai tik pablogintų viruso efektyvumą“, – „Live science“ dar balandžio mėnesį publikuotame straipsnyje aiškina Australijos Kvynslendo Menzies sveikatos instituto imunologas Nigelas McMillanas.

Šaltiniai:

  • https://www.sciencealert.com/here-s-what-scientists-think-of-the-coronavirus-was-made-in-a-lab-rumour
  • https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/lietuva-apsisprende-del-vakcinos-nuo-koronaviruso.d?id=85305993
  • https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/vyriausybe-patvirtino-salis-dalyvaus-visu-septyniu-vakcinu-nuo-koronaviruso-pirkimuose.d?id=85308007
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)