Lašas vandens po mikroskopu.
Dabar gerkite, jeigu sugebėsite.

Socialiniuose tinkluose atsidūręs trumpas vaizdo siužetas sulaukė didelio susidomėjimo, jis pasidalintas 270 kartų, po vaizdo įrašu užvirė aktyvi diskusija.

Žinutės autorius, prieraše nurodęs, kad įraše pavaizduotas vandens lašas, pakomentavo: „Dabar gerkite, jeigu sugebėsite“.

Klaidinanti žinutė

Didelė dalis komentatorių atkreipė dėmesį, kad vaizdo siužete matyti per daug gyvybės, todėl sunku patikėti, kad tai galėtų būti geriamo vandens lašo vaizdas pro mikroskopą.

Negerkite vaizdo įraše matomo vandens lašo, net jei ir sugebėsite

Iš tiesų, vaizdo įrašu pasidalinęs asmuo, siūlydamas gerti vaizduojamą vandens lašą, klaidino savo sekėjus. Vaizdo įraše matyti ne geriamo vandens lašo vaizdas pro mikroskopą, bet tvenkinio ar kito vandens telkinio lašas su visame jame knibždančia gyvybe.

Tai pavyko išsiaiškinti paieškos sistemose radus to paties vaizdo įrašo pasidalijimus kitų šalių socialinių tinklų paskyrose.

Rusiškoje „Vkontakte“ paskyroje „БИОхакинг / Краснодар / Сочи“ šis vaizdo įrašas pasidalintas su prierašu, kuris, išverstas į lietuvių kalbą, skambėtų taip: „Vandens lašas ir nedidelio tvenkinio, atskleidžiantis mikro-gyvybės įvairovę“. Toks pat prierašas rusų kalba su tuo pačiu vaizdo įrašu pasidalintas ir „Twaku“ socialiniame tinkle, „Наука и ее Каноны“ paskyroje.

Liepos mėnesį vaizdo įrašu dalintasi ir „Facebook“ paskyrose arabų kalba. Pavyzdžiui, paskyroje, pavadintoje „Micro Life“ vaizdo įrašas komentuojamas taip (pateikiamas vertimas į lietuvių kalbą): „Trumpas žvilgsnis į mažą tvenkinį atskleidžia mikro-gyvybės įvairovę“. Tuo pačiu vaizdo įrašu su identišku prierašu pasidalino ir paskyros „All About Biotechnology“ bei „Association of Biological Science Students ABSS“.

Vandens lašelį vaizduojantį įrašą pavyko aptikti ir „mICROBIO“ kanale „Youtube“ vaizdų peržiūros platformoje. Čia jis vadinamas jūros vandens lašu: „Vienas lašelis jūros vandens knibždėte knibžda įvairių rūšių gyvybe, atsidūręs po mikroskopo stikliuku ir kuriantis paveikslą, panašų į šiuolaikinių menininkų darbus“, - rašoma vaizdo įrašo prieraše.

Čia nurodomas ir įrašo autorius Jan Toft Christensen bei nuoroda į jo „Instagram“ paskyrą „jtoft55“, kurioje pateikiama visa galybė panašių vandens gyvūniją pro mikroskopą vaizduojančių trumpų siužetų.

Remiantis visa pateikta informacija galima teigti, kad, nors vaizdo įraše iš tiesų matomas vandens lašas, žvelgiant į jį pro mikroskopą, tokio vandens jokiu būdu nereikėtų skatinti gerti, nes tai nėra geriamas vanduo. Aptikus skirtingas to paties vaizdo įrašo kopijas su skirtingais komentarais, nurodančiais, kas jame pavaizduota, galima teigti, kad vandens mėginys buvo paimtas iš jūros arba iš tvenkinio.

Vis dėlto, tai neatsako į klausimą, kaip iš tiesų atrodo geriamo vandens lašas, žvelgiant į jį pro mikroskopą. Laboratorijoje dirbantis „Youtube“ kanalo „Sci- Inspi“ įkūrėjas pasidalino vaizdo įrašu, kuriame atlieka eksperimentą ir žvelgia į Los Andželo miesto geriamą vandenį iš čiaupo pro mikroskopą.

Vaizdo įrašo pradžioje parodomi keli kadrai, kaip atrodo nešvarus vanduo ir jame knibždanti gyvybė, vėliau mėginio vietoje atsiduria geriamas vanduo iš čiaupo. Vaizdo įraše matyti, kad apart šiek tiek nešvarumų vandenyje daugiau nieko nėra. Tas pats eksperimentas pakartojamas ir su vandeniu iš buteliuko. Jame taip pat pavyksta aptikti tik nedideles nešvarumų sankaupas.

  • Šaltiniai
  • Vaizdo įrašų tikrinimo įrankis „InVid“
  • Reverse image search: Google, Yandex, Bing, Tineye, Badu, Reddit
  • Drinking Water under the Microscope; youtube.com