Valdantieji, nesugebėję išprovokuoti Aukšto ir gražaus ir VGT, patys imasi iniciatyvos aprūpinti mus panacėja - nepratestuota ir neaišku kada atsirasiančia VAKCINA nuo "mirtinos" ligos, kurios didžioji dalis "susirgusių" net nepastebi.

„Valstybės parazitai toliau mėgaujasi nesusipratusių piliečių baime ir eskaluoja "siaubingos" ligos grėsmę.

Valdantieji, nesugebėję išprovokuoti Aukšto ir gražaus ir VGT, patys imasi iniciatyvos aprūpinti mus panacėja - nepratestuota ir neaišku kada atsirasiančia VAKCINA nuo "mirtinos" ligos, kurios didžioji dalis "susirgusių" net nepastebi“, – emocinga žinute dalinosi vienas socialinio tinklo „Facebook“ vartotojas (žinutės autoriaus kalba netaisyta), tačiau jo žodžiuose – daug klaidinančios informacijos.

Klaidinanti žinutė

Norėdamas sumenkinti naujojo koronaviruso svarbą internautas ligos pavojingumą nusakančius žodžius – siaubingos, mirtinos – rašo kabutėse. Taip pat kabutėmis išskirtas žodis „susirgusių“. Toks žodžių išskyrimas rodo, kad žinutės autorius netiki, jog liga yra pavojinga ar gali sukelti mirtį, kaip ir netiki, kad ja apskritai galima susirgti.

Kaip praneša Pasaulio sveikatos organizacija (PSO), šių metų rugsėjo mėnesio 22 dienos duomenimis, visame pasaulyje buvo užfiksuota 31 132 906 COVID-19 atvejai. Į šį skaičių patenka 962 008 mirtys nuo šios ligos, užregistruotos nuo naujojo koronaviruso protrūkio 2019 metais.

Lietuvą naujasis koronavirusas taip pat palietė. Mūsų šalyje iki rugsėjo 22 dienos užfiksuoti 3 859 COVID-19 atvejai ir 87 mirtys.

Šie duomenys rodo, kad liga yra pavojinga, ji gali kelti grėsmę susirgusiųjų gyvybei.

Kategoriškais teiginiais apie naująjį koronavirusą pasidalinęs socialinio tinklo „Facebook“ vartotojas taip pat tvirtino, esą vakcinos yra Lietuvos valdantieji aprūpins šalį netestuota vakcina, kuri neaišku, kada apskritai bus pagaminta, tačiau ir ši informacija – neteisinga.

Šiuo metu net 38 vakcinos nuo COVID-19 kandidatės jau yra perėję į klinikinių bandymų etapą, kurį paprastai sudaro trys fazės.

Pirmosios fazės metu vakcina suduodama nedideliam kiekiui žmonių, antrosios – tiriamųjų imtis plečiama, savanoriai parenkami taip, kad labiausiai atitiktų portretą tų, kuriems vakcina bus labiausiai reikalinga, atkreipiamas dėmesys į amžių, fizinę sveikatą. Perėjus į trečiąją klinikinių bandymų fazę vakcina suleidžiama tūkstančiams savanorių, stebima, koks vakcinos efektyvumas ir poveikis sveikatai.


Kaip skelbiama „The New York Times“ skiltyje „Coronavirus Vaccine Tracker“, šiuo metu 9 vakcinos kandidatės jau pasiekė trečiąją klinikinių bandymų fazę, o penkios yra gavusios leidimą naudoti jas limituotai. Kol kas nė viena vakcina kandidatė nėra iki galo patvirtinta masiniam naudojimui.

Atsižvelgiant į šiuos duomenis ir į tai, kad vakcina nuo naujojo koronaviruso privalės pereiti visus reikiamus etapus, kokie reikalingi kuriant kitas vakcinas, galima teigti, kad pareiškimas socialiniuose tinkluose, esą į Lietuvą bus tiekiamos nepatikrintos vakcinos, yra klaidingas.

  • Šaltiniai
  • WHO Coronavirus Disease (COVID-19) Dashboard; covid19.who.int
  • Worldometers duomenys
  • Draft landscape of COVID-19 candidate vaccines; who.int
  • Clinical trial phases; gsk.com