Norėjau paklausti ekspertų Lietuvoje dėl viruso kaimyninėje šalyje. Ne, ne Latvijoje, įdomiau Baltarusija. Ten jau kelinta savaitė iš eilės vyksta nesibaigiantys šimtatukstantiniai protestai. Inkubacinis periodas siaubingo mirtino viruso kaip ir senokai pasibaigė. Klausimas. Kur siaubingas virusas?

„Norėjau paklausti ekspertų Lietuvoje dėl viruso kaimyninėje šalyje. Ne, ne Latvijoje, įdomiau Baltarusija. Ten jau kelinta savaitė iš eilės vyksta nesibaigiantys šimtatukstantiniai protestai. Inkubacinis periodas siaubingo mirtino viruso kaip ir senokai pasibaigė. Klausimas. Kur siaubingas virusas?“, – socialiniuose tinkluose klausia U. Kiguolis.

Klaidinanti žinutė

Verslininkas pateikia keletą anekdotinių versijų, šmaikštaudamas, esą virusas išsigando tariamo Baltarusijos vadovo Aliaksandro Lukašenkos, kaimyninės Rusijos prezidento Vladimiro Putino arba virusą iš šalies išvaikė OMON pajėgos.

„Melo detektorius“ išsiaiškino, kokia iš tiesų sergamumo COVID-19 situacija Baltarusijoje ir ar tiesa, kad, nepaisant didžiulių protestų, baltarusius naujasis koronavirusas aplenkia dėl kurios nors išvardytos U. Kiguolio priežasties.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis (PSO), nuo vasario 29 iki rugsėjo 17 dienos Baltarusijoje iš viso patvirtinti 74 552 COVID-19 atvejai. Nuo šios ligos mirė 767 žmonės. 6 iš jų – per paskutinę parą.

Daugiau nei dvi pastarąsias savaites kas dieną šalyje užfiksuojama po beveik 200 naujų susirgimo atvejų.


Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) rugsėjo 11 dienos duomenimis, Baltarusija patenka į labiausiai koronaviruso paveiktų šalių sąrašą, todėl grįžtantys iš jos į Lietuvą privalo 14 dienų praleisti izoliacijoje.

Remiantis šiais duomenimis, galima teigti, kad U. Kiguolis, savo „Facebook“ paskyroje šaipęsis, esą virusas pabėgo iš protestų kamuojamos šalies, buvo neteisus. Baltarusija vis dar įtemptai kovoja su COVID-19, visą rugsėjo mėnesį šalyje kas dieną užfiksuojama ne mažiau 100 naujų infekcijos atvejų.

  • Šaltiniai
  • Pasaulio sveikatos organizacijos duomenys
  • Lietuvos Sveikatos apsaugos ministerijos duomenys