Vaizdo įraše, kurį lietuviai spėjo pasidalinti daugiau nei 600 kartų, A. Lobovas aiškina, kaip tėvai gali išvengti vaikų skiepijimo užsienyje. Melagienas skleidžiantis vyras vaizdo įraše tikina, kad skiepai sukelia žalą, ypač smegenims. Taip pat socialinių tinklų veikėjas aiškina, kad skiepai yra cheminė bomba, kuri neva organizme vykdo „totalią destrukciją“.

Melagingas vaizdo įrašas

Visa tai – melaginga informacija.

Melas


Skiepai yra cheminė bomba, kuri organizme vykdo totalią destrukciją.
Vaizdo įrašas soc. tinkle „Facebook“

Mitas, kad skiepai kenkia, atsirado prieš 20 metų ir niekaip nedingsta. Antivakceriai, anot Jungtinių Tautų, šiandien yra viena iš didžiausių grėsmių žmonėms.

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) Pasauliniame 2011–2020 m. vakcinacijos veiksmų plane primenama, kad skiepijimai yra ir turėtų būti pripažįstami ne tik kaip esminė žmogaus teisės į sveikatos priežiūrą dalis, bet ir kaip asmens, visuomenės ir valdžios pareiga, nes skiepijimai kasmet padeda išvengti 2,5 milijonų žmonių mirčių.

Kaip nurodoma Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro puslapyje, vakcina yra laikoma saugiausia ir patikimiausia apsauga nuo gyvybei pavojingų užkrečiamųjų ligų (infekcijų). „Taip apsaugomas ne tik kiekvienas žmogus, bet ir sukuriama saugi aplinka visuomenei. Kiekviena vakcina yra skiriama apsaugoti žmogaus organizmą nuo konkrečios ligos/infekcijos visą gyvenimą arba tam tikrą laikotarpį“, – rašoma ULAC internetiniame puslapyje.

Dažnas skiepų priešininkų argumentas, kuris neva įrodo skiepų žalą, yra tai, kad skiepų sudėtyje yra aliuminio. Skiepų priešininkai tikina, kad neva aliuminis nukeliauja į smegenis ir tuomet kyla uždegiminiai procesai, kurie ir kenkia žmonėms.

Tačiau naudojant tokius argumentus yra ignoruojamas vienas svarbus faktas – mokslininkai jau ne kartą atsakė į klausimą, ar aliuminis yra saugus adjuvantas.

Mokslininkai sako, kad vakcinų sudėtyje esantis aliuminio kiekis gerokai mažesnis, nei gaunamas su maistu. Apie yra kalbėjusi ir Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro Imunologijos ir ląstelės biologijos skyriaus vedėja, profesorė Aurelija Žvirblienė. „Aliuminio yra dirvožemyje, vandenyje, maisto pakuotėse, kosmetikoje, įvairiuose maisto produktuose, ypač grūduose. Pvz., 1 kg duonos ar kitų kepinių yra apie 10-12 mg aliuminio, jo taip pat gausu sojos produktuose, piene, mėsoje (5-10 mg/kg). Europoje nustatyta saugi aliuminio norma – 1 mg/kg kūno svorio per savaitę“, – pažymėjo profesorė.

Kaip rašo garsioji JAV „Mayo“ klinika, bet kuri vakcina gali sukelti šalutinį poveikį. Paprastai šie šalutiniai poveikiai yra nedideli – silpnas karščiavimas, nervingumas ir skausmas injekcijos vietoje. Kai kurios vakcinos sukelia laikiną galvos skausmą, nuovargį ar apetito praradimą. Retai vaikui gali pasireikšti sunki alerginė reakcija arba atsirasti neurologinis šalutinis poveikis, pavyzdžiui, traukuliai. Nors šie reti šalutiniai reiškiniai kelia susirūpinimą, rizika, kad skiepai sukels rimtą žalą ar mirtį yra labai maža, o skiepijimo nauda yra daug didesnė.

A. Lobovas vaizdo įraše taip pat teigia, kad niekur nėra privalomų skiepų, tačiau ir čia jis klysta.

2017 metais Italijoje vaikystės skiepai nuo difterijos, stabligės, kokliušo, hepatito B, polioviruso, b tipo Haemophilus influenza infekcijos, tymų, kiaulytės, raudonukės ir vėjaraupių yra privalomi. Italija nėra vienintelė, kuri nusprendė padaryti vaikystės skiepus privalomais: dalis skiepų yra privalomi Lenkijoje, Slovakijoje ir dar 9 kitose Europos šalyse, skelbiama 2018 publikuotame moksliniame straipsnyje.

Šaltiniai:

  • https://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/infant-and-toddler-health/in-depth/vaccines/art-20048334
  • https://mokslas.hamlet.delfi.lt/internal/gen/preview.php?articleID=84653893
  • https://www.cdc.gov/vaccinesafety/concerns/adjuvants.html http://vaccinepapers.org/wp-content/uploads/Biopersistence-and-brain-translocation-of-aluminum-adjuvants-of-vaccines.pdf https://www.delfi.lt/sveikata/sveikatos-naujienos/nerima-kelianti-vakcinu-sudetis-formaldehidas-sunkieji-metalai-gyvsidabris-kaip-yra-is-tikruju.d?id=80919391
  • https://www.delfi.lt/sveikata/zinoti-sveika/aliuminis-kaip-vakcinu-adjuvantas-ar-tai-saugu.d?id=82537053
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6001041/
--
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (73)