Kinijoje, kurioje gyvena 1,4 milijardo gyventojų, per dieną užregistruojama po kelis COVID-19 atvejus, kai Lietuvoje naujų atvejų skaičiuojama dešimtimis.

„Pas mus tų atvejų dešimtimis, nors miestuose palyginus tikrai daug kartų mažiau gyventojų, o juk ir kinai vaikšto į parduotuvę, į mokyklą, į konsertus. tiesiog stebuklas. ar ten virusas bijo užteršto oro ir smogo?“ – socialiniame tinkle klausė grupės „Unfollow Seimas“ narys (autoriaus kalba netaisyta). „Melo detektorius“ nusprendė išsiaiškinti, ar pateikta informacija – teisinga.

Klaidinanti žinutė

Kinai neskaičiuoja besimptomių susirgimo atvejų

Lemiamas veiksnys, kodėl gali pasirodyti, kad Kinijoje užregistruojama labai mažai naujų COVID-19 atvejų – kitoks atvejų skaičiavimo būdas. Kinija jau vasario mėnesį nusprendė į oficialią statistiką neįtraukti besimptomių viruso atvejų, taigi, jeigu žmogus gauna teigiamą testo atsakymą, bet jam nepasireiškia jokie simptomai – į patvirtintų atvejų sąrašą jis nėra skaičiuojamas. Gavęs teigiamą atsakymą asmuo izoliuojamas 14 dienų ir stebimas medicinos darbuotojų. Jei per šį laiką jam, vis dėlto, pasireiškia viruso simptomai, tik tada šis atvejis įrašomas į patvirtintų atvejų sąrašą.

Vis dėlto, nors „Wordometers“ portalo duomenimis, kuriais ir rėmėsi žinutę rašydamas socialinio tinklo „Facebook“ narys, besimptomių atvejų skaičius neatspindimas, portale „China Briefing“ galima rasti informaciją apie tai, kiek besimptomių viruso atvejų per dieną buvo patvirtinta Kinijoje.

Pavyzdžiui, rugsėjo 14 dieną (kai rašomas šis straipsnis), Kinijoje buvo patvirtinta 10 atvejų, kuriems pasireiškė simptomai, ir 39 besimptomiai atvejai; rugsėjo 13 dieną – 10 simptominių atvejų ir 70 besimptomių susirgimų; rugsėjo 12 dieną – 6 simptominiai ir 8 besimptomiai atvejai; rugsėjo 11 dieną – 15 naujų patvirtintų ir 22 besimptomiai atvejai; rugsėjo 10 dieną – 7 nauji simptominiai ir 15 besimptomių atvejų.

Taigi, dėl skirtingo atvejų skaičiavimo naujų patvirtintų susirgimų skaičius Kinijoje atrodo mažesnis nei yra iš tikrųjų.

Kinija viruso piką pasiekė daug anksčiau nei Lietuva

Naujų COVID-19 atvejų skaičių lyginti su ligos eiga Lietuvoje nėra tikslu, nes pandemijos akivaizdoje šios šalys – labai skirtingos. Kinija su naujuoju koronavirusu susidūrė dar praėjusiais metais, kai Lietuvoje pirmas COVID-19 atvejis užregistruotas tik šių metų vasario 28 dieną.

Uhane, kur ir užfiksuoti pirmieji naujojo koronaviruso atvejai, jau kovo mėnesį gyvenimas pamažu ėmė grįžti į senąsias vėžes. Iki to laiko miestas buvo virtęs vaiduokliu, tačiau atėjus pavasariui gyventojams jau leista kelioms valandoms išeiti iš namų, o balandį karantinas buvo oficialiai nutrauktas. Tiesa, miestas neskubėjo nutraukti visų suvaržymų – pasilinksminimų vietos, tokios kaip kino teatrai, muziejai, parkai ir bibliotekos duris atvėrė tik liepos mėnesį su sąlyga, kad ribos lankytojų srautus.

Tuo tarpu Lietuvoje Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga apie pasiektą koronaviruso infekcijos piką paskelbė tik balandžio mėnesį, o karantinas šalyje nutrauktas birželio 16 dieną – keliais mėnesiais vėliau nei Uhane.

Skyrėsi ir šalių kovos su naujuoju virusu priemonės. Kinijoje imtasi itin griežtų karantino priemonių – per kelias valandas nutraukti visų viešojo transporto maršrutai, visos parduotuvės, išskyrus maisto prekių ir vaistines, uždarytos, uždrausta važinėti privačiu transportu be specialaus leidimo.

Kai kuriose Kinijos teritorijose karantino reikalavimai buvo sugriežtinti taip smarkiai, kad namus kas antrą dieną palikti galėjo tik vienas šeimos narys ir tik būtiniausioms prekėms nusipirkti.

Birželio mėnesį netoli Kinijos sostinės Pekino kilus naujam viruso židiniui 500 tūkst. gyventojų ir vėl atsidūrė griežtame karantine, kai Lietuvoje, tuo tarpu, pasibaigus karantinui taikomos palyginti švelnios ligos kontrolės priemonės.

Remiantis šia informacija galima teigti, kad lyginti infekcijos eigą Lietuvoje ir Kinijoje nėra teisinga, be to, dėl skirtingo skaičiavimo būdo sunku nusakyti tikrą teigiamų COVID-19 atvejų skaičių šioje šalyje.

  • Šaltiniai
  • China Coronavirus Updates: Latest Developments and Business Advisory; china-briefing.com
  • China Focus: China says its COVID-19 peak is over; xinhuanet.com
  • China says peak of coronavirus epidemic has passed; reuters.com
  • Latest on the novel coronavirus outbreak; global.chinadaily.com.cn
  • Wuhan coronavirus: From silent streets to packed pools; bbc.com
  • China's coronavirus lockdown strategy: brutal but effective; theguardian.com
  • Scientists question China’s decision not to report symptom-free coronavirus cases; nature.com