Iš 160 tūkst. žmonių, kurie mirė – 9210 iš tikrųjų buvo nuo kovido. Nėra jokios pandemijos.

Vaizdo įrašų peržiūros platformose pasidalintoje Johno McArthuro kalboje teigiama, kad tik 6 proc. mirčių galima tiesiogiai priskirti COVID-19, o 94 proc. – ne. „iš 160 tūkst. žmonių, kurie mirė – 9210 iš tikrųjų buvo nuo kovido. Nėra jokios pandemijos“, – tvirtina pastorius į lietuvių kalbą išverstame vaizdo įraše, o jo žodžius lydi triukšmingi aplodismentai.

Klaidinanti pastoriaus kalba vaizdų žiūrėjimo platformoje

Toliau pastorius dalinasi įtarimais, kilusiais po to, kai jo aplinkoje nė vienas žmogus nesusirgo COVID-19, pasak jo, jam buvo žinomas sergančiųjų skaičiaus fabrikavimas įtraukiant žmones, sirgusius gretutinėmis ligomis.

„Yra ir dar vienas palaidas virusas pasaulyje ir jis vadinasi „apgaulė“. Ir vienas iš tų, kuris slypi už šio viruso, tai – didžiausias apgaulės meistras šėtonas. Ir manęs nė kiek nestebina, kad pačiame židinyje šios visos apgaulės buvo labai stengiamasi uždaryti bažnyčias, kurios cituoja evangeliją <...>, nes tokio lygio apgaulės architektai nėra rojaus karalystės tarnai, jie – tamsumų karalystės tarnai“, – reziumuoja pastorius.

Kas yra Johnas McArthuras ir kodėl jis buvo neteisus?

J. McArthuras yra žinomas amerikiečių pastorius, pastoriaujantis Los Andžele, Kalifornijos valstijoje. Pastorius ir anksčiau reiškė kritišką nuomonę naujojo koronaviruso atžvilgiu ir kovojo su vietos valdžia dėl galimybės tikintiesiems lankytis bažnyčioje, tačiau tik rugsėjo mėnesį pasakytoje kalboje pastorius taip kategoriškai pareiškė, kad pandemijos nėra.

Portale baptistnews.com paviešintame straipsnyje pažymima, kad pastoriaus pasakyta informacija apie 94 proc. COVID-19 aukų, kurie be susirgimo virusu turėjo ir kitų sveikatos sutrikimų nėra jokia naujiena. Šią informaciją jau buvo paskelbusi Pasaulinė sveikatos organizacija (PSO) pasidalintoje koronaviruso aukų apžvalgoje, taigi, pastorius jokio sąmokslo neatskleidė, o tik pasidalino viešai prieinamais duomenimis.

Viename PSO paviešintos apžvalgos skyriuje „Gretutinės ligos“ aptariama, kiek ir kokių gretutinių ligų turėjo nuo COVID-19 mirę asmenys. Daugiausia gretutinių ligų turėjo 75–84 metų amžiaus grupės asmenys, kurių didelė dalis kentėjo nuo pneumonijos, kvėpavimo sutrikimų, širdies ligų. Dokumente teigiama, kad 6 proc. visų COVID-19 aukų mirė tik nuo naujojo koronaviruso padarytos žalos sveikatai, vadinasi, šie žmonės neturėjo jokių kitų sutrikimų, tuo tarpu likę 94 proc. žmonių mirė nuo COVID-19, tačiau jų būklę pablogino ir kitos ligos.

Vis dėlto, jeigu šie žmonės nebūtų susirgę COVID-19, jų gyvenimas dar galėjo tęstis net ir sergant lentelėje išvardytomis ligomis. Taigi, 94 proc. nuo COVID-19 mirusių žmonių turėjo šansą išgyventi. Dėl šios priežasties pastoriaus J. McArthuro kalbą galima vadinti klaidinančia. Dvasininkas savaip interpretuoja surinktus duomenis ir nepaaiškina tikrosios situacijos, todėl jo kalba gali daryti žalą jos klausantiems.

J. McArthuro požiūris į naująjį koronavirusą sulaukė ir kitų dvasininkų kritikos. Portale premierchristianity.com pasisakęs tame pačiame mieste pastoriaus pareigas einantis DJ Jenkinsas teigė, kad reikia gerbti miesto valdžios sprendimą uždaryti bažnyčias pandemijos metu, nes valdžios atstovai žino, kaip reikia padėti žmonėms. „Būdamas mažos bažnyčios Studio Sityje, Los Andžele, lyderiu, pripratau prie „naujojo normalumo“ – vesti pamaldas gyvai internetu iš mūsų svetainės“, – portalui pasakojo pastorius, negailėjęs kritikos garsiam kolegai, kuris, pasak jo, savo pasisakymais klaidina žmones.

Pastorius J. McArthuras buvo ne vienintelis neteisingai interpretavęs PSO skelbiamus duomenis. Panašią klaidingą interpretaciją savo „Twitter“ paskyroje rugpjūčio mėnesį pateikė ir JAV vadovas Donaldas Trumpas, pasidalinęs žinute, išplatinta D. Trumpą palaikančios sąmokslo teorijos „QAnon“ gerbėjų, tačiau „Twitter“ klaidinančią žinutę pašalino.

  • Šaltiniai
  • MacArthur asserts ‘there is no pandemic’; baptistnews.com
  • John MacArthur: There is No Pandemic; wthrockmorton.com
  • Weekly Updates by Select Demographic and Geographic Characteristics; cdc.gov
  • 'There is no pandemic' - Mythbusting John MacArthur's claims; premierchristianity.com
  • CDC Did Not ‘Admit Only 6%’ of Recorded Deaths from COVID-19; factcheck.org
  • Did CDC ‘Quietly Update’ COVID-19 Deaths To Say Only 6% Are Legitimate?; snopes.com