Melas

Rugsėjo 6 dieną feisbuke vienas internautas pasidalino įrašu su nuotrauka. Nuotraukoje matoma Pasaulio banko duomenų bazėje surasta informacija anglų kalba. Iš šios informacijos galima suprasti, kad 2017 metais Lietuva nusipirko COVID-19 testų ir jie buvo atgabenti į Lietuvą.

„Dokumentas kuriame minima kad Lietuva covid testus pirko 2017.... a jus dar miegat? Ka dar norit pamatyt kad butu aišku ????!!!“, – rašo vyras, kalba neredaguota. Vyro įrašu pasidalino daugiau nei 100 lietuvaičių.

Melaginga informacija
Dokumentas kuriame minima kad Lietuva covid testus pirko 2017.
Įrašas socialiniame tinkle „Facebook“

Atkapstyta informacija tikrai gali pasirodyti įtartinai: vyro pasidalintoje nuotraukoje matoma, kad pirktų prekių kategorija yra medicininių tyrimų rinkiniai, jie pirkti 2017 ir yra klasifikuoti kaip COVID-19 medicininių testų rinkiniai.

O ir puslapis, iš kurio paimta informacija, patikimas. Informacija yra iš „World Integrated Trade Solutions“ (WITS). Tai Pasaulio banko prekybos sekimo programinė įranga, skirta vartotojams atlikti užklausas keliose tarptautinės prekybos duomenų bazėse. Kitaip pasakius – tai milžiniška prekybos duombazė.

Tačiau vyro pasidalinta nuotrauka yra vaizdo manipuliacija: apsilankius WITS ir pagal nurodytą medicininių tyrimų rinkinių specifinį kodą 382200 galima atrasti tą pačią informaciją, kurią yra pateikęs lietuvis. Tik originale yra matomi keli svarbūs skirtumai.

WITS originali informacija

Tinklapyje šie medicininiai tyrimų rinkiniai nėra įvardyti kaip COVID-19 tyrimų rinkiniai. Jie užvadinti taip: Lithuania Medical Test kits (382200) imports by country in 2017. Lietuvos medicininių tyrimų rinkiniai (382200) importuoti valstybės 2017 metais – taip lietuviškai skambėtų pirmoji informacijos eilutė. Tad net nekalbama apie COVID-19.

Taip pat WITS duombazėje galima matyti, kad pirkinių aprašas yra apibūdinamas pateikiant papildomą produkto informaciją (Additional Product Information), Kategoriją (Category) ir toliau seka eilutė, kuri yra pašalinta iš internauto pasidalintos ekrano nuotraukos – WITS aiškiai parašyta, kad čia rodomi duomenys jau seniau egzistuojančių produktų, kurie dabar Pasaulio muitinių organizacijos (PMO) yra klasifikuojami kaip kritiškai reikalingi kovoje su COVID-19. Prekės buvo klasifikuotos, remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos ir PMO sukurtu COVID-19 medicininių prekių sąrašu.

Šios informacijos vyro pasidalintoje nuotraukoje – nebuvo. O būtent ir pašalinta eilutė įrodo, kad Lietuva pirko ne COVID-19 testus, o medicinines prekes, kurios vėliau tapo svarbios kovoje su pandemija.

Lietuvos kariuomenės analitikai perspėja visuomenę, kad dezinformacija apie COVID-19 internetinėje erdvėje neslūgsta. Kariuomenės atstovai įspėja visuomenę, kad būtina ir toliau išlikti budriems, laikytis tam tikros informacinės higienos, atidžiai vertinti informaciją internetinėje erdvėje, jos ieškoti ir faktus tikrinti keliuose šaltiniuose, vadovautis patikimose svetainėse publikuotais straipsniais.

Šaltiniai:

  • https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/kai-dezinformacija-aktyvesne-nei-koronavirusas-ar-tikrai-siekiama-visus-sucipuoti.d?id=84355017
  • https://wits.worldbank.org/trade/comtrade/en/country/LTU/year/2017/tradeflow/Imports/partner/ALL/nomen/h5/product/382200
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (117)