Kaimynė pasakojo apie "koronapunktą". Privalai atvykti automobiliu, atsidaryti langą ir iškišti galvą. Kažkokia beveidė būtybė su skafandru įkiša į nosį pagalį, pamakaluoja, ištraukia kruviną snarglį, tada visą tą gėrį kiša į burną ir važiuoji tolyn - ištirtas.

Socialiniame tinkle publikuotame pranešime detaliai aprašoma, kaip mobiliajame punkte atliekamas koronaviruso testas.

Pasak žinutės autorės, kurios vienintelis informacijos šaltinis – kaimynė, pirmiausia prie mobiliojo punkto atvažiavęs žmogus turi atidaryti automobilio langą ir iškišti galvą. Tuomet punkte dirbantis medikas įkiša į tikrinamo žmogaus nosį pagaliuką, „pamakaluoja“ ir tą patį pagaliuką kiša žmogui į burną.

Klaidinanti žinutė

„Lyginant su šia "procedūra", kunigai kaišiojantys plotkeles į burnas atrodo gana estetiškai“, – komentavo internautė.

Žinutės autorei taip pat užkliuvo žmones testuojančių medikų apranga, neva „koronpsichozė ištrina veidus, pareigas, vardus ir pavardes“, o „liūdniausia pačios medikų bendruomenės reakcija į tokias darbo sąlygas. <...> Jiems tai yra normalu - praktikuoti kieme susisukus į plėvelę.“

Iš tiesų, socialiniuose tinkluose išplatintoje žinutėje testavimo procedūra aprašyta neteisingai, pamirštas ir faktas, kad gydytojams dėvimas skafandras reikalingas tam, kad jie patys neužsikrėstų nuo viruso nešiotojų.

Kaip iš tiesų atliekamas koronaviruso testas?

„Melo detektoriaus“ jau rašė apie du skirtingus būdus išsiaiškinti, ar žmogus neserga COVID-19. Klaidinančios žinutės autorė, rašydama apie į nosį kišamą pagaliuką turėjo omenyje genetinį koronaviruso testą. Genetinis tikslas tiria viruso genetinę medžiagą RNR ir yra vadinamas atvirkštinės transkripcijos polimerazine grandinine reakcija arba RT-PGR.

Atliekant genetinį koronaviruso testą į tiriamojo nosiaryklę kišamas specialus apie 15 cm ilgio pagaliukas su vatos tamponėliu. Įstačius pagaliuką į ertmę tarp nosies ir burnos, pagaliukas 15 sekundžių sukiojamas, siekiant surinkti pakankamai medžiagos tyrimams.

Kai kuriais atvejais testui atlikti imamas pavyzdys ir iš tiriamojo burnos. Tuomet vienu pagaliuku, prilaikant liežuvį medine mentele, perbraukiama per tiriamojo burnos gleivinę, o kitu pagaliuku paimamas mėginys iš nosies.

Skirtingai nei rašoma klaidinančioje „Facebook“ žinutėje, žmogaus nosyje pabūvojęs pagaliukas į tiriamojo burną nekeliauja. Jei testui reikalingi du mėginiai – iš burnos ir iš nosies – jiems paimti naudojami skirtingi pagaliukai. Surinkus reikalingą genetinę medžiagą pagaliukas uždaromas į specialią talpą. Mėginys keliauja į laboratoriją, o tiriamasis paleidžiamas – procedūra baigta.

Siekiant nuraminti žmones, žiniasklaidos priemonės ir tinklaraštininkai iš viso pasaulio filmuoja trumpus vaizdo siužetus, parodydami, kaip iš tiesų vyksta testavimas mobiliuosiuose punktuose.

Remiantis siužetuose pateikiama vaizdo medžiaga ir oficialiais koronaviruso testo aprašais galima teigti, kad „Facebook“ patalpinta žinutė klaidina žmones. Koronaviruso testai atliekami laikantis reikalingų higienos normų, o skirtingi mėginiai iš tiriamųjų imami skirtingais pagaliukais.

  • Šaltiniai
  • What It’s Like to Take a Drive-Through Coronavirus Test | WSJ; youtube.com
  • What It's Like to Get Tested for Coronavirus | Quarantined; youtube.com
  • Coronavirus testing explained; imperial.nhs.uk
  • Coronavirus (COVID-19) testing: What you should know; health.ucdavis.edu
  • Coronavirus Testing Basics; fda.gov