Įrašu apie neva tai chemtreilus pasidalinusi mergina tikina, kad jie yra karinė slapta NATO operacija.

„Aišku, kad neleis viešai apie tai diskutuoti ir dalintis šia informacija, būsi arba užblokuotas arba nušalintas nuo eterio“, – rašo įrašo autorė ir tvirtina, kad jos senesnį įrašą apie chemtreilus „pašalino neaiškūs asmenys“. Kartu su tekstu ji pasidalino ir daugybe nuotraukų, kuriose neva tai užfiksuoti tariamieji chemtreilai.

Melaginga informacija

Merginos įrašas sukėlė ir nemažai diskusijų – iš viso įrašas sulaukė 107 komentarų. Štai vienas vyras norėjo išvysti įrodymų, kad chemtreilai yra slapta karinė NATO operacija, tačiau jam buvo paaiškinta, kad tai slapta informacija, todėl ir nėra šaltinių.

Melaginga informacija

Vyrui pasiteiravus, iš kur tada žmonės žino apie šią slaptą operaciją, jam buvo pasiūlyta stebėti dangų, o kai toks atsakymas netenkino vyro – jo imta retoriškai ir įžeidžiančiai klausti ar jis turi protinę negalią ir pasiūlė „nebegrybauti“.

Chemtreilai yra karinė slapta NATO operacija.
Įrašas socialiniame tinkle „Facebook“

Melas


Deja, apie šią slaptą NATO operaciją daugiau informacijos nepateiksime, nes chemtreilai neegzistuoja.

Kaip teigia šia sąmokslo teorija tikintys asmenys – skrendančių lėktuvų paliktas kondensacijos takas yra tyčia prisodrintas toksinų, mikroschemų ar kitų kenksmingų medžiagų, vykdant neteisėtą ir slaptą vyriausybės operaciją.

Ši sąmokslo teorija nėra nauja – jau maždaug 1996 metais žmonės ėmė dalintis pasakojimais apie chemtreilus. Būtent tais metais JAV Karinės oro pajėgos buvo pirmąkart apkaltintos iš karinių lėktuvų „apipurškinėjant“ amerikiečius paslaptingomis medžiagomis, o purškimo įrodymas – ilgai danguje kybantys kondensacijos pėdsakai.

Šiai sąmokslo teorijai pradžią davė tais pačiais metais viešai publikuota ataskaita „Oras kaip galios didinimo priemonė: Orų valdymas 2025 metais“.

Ataskaitos autoriai buvo JAV Oro universiteto studentai. JAV Karinių oro pajėgų štabo viršininkas studentams buvo pateikęs užduotį: „ištyrinėti koncepcijas, galimybes ir technologijas, kurių JAV reikės norint ir ateityje dominuoti oro bei kosmoso srityje“.

Nors ataskaitos įvade buvo aiškiai nurodyta, jog autorių nuomonė neturi nieko bendro su oficialia vyriausybės politika, o ataskaitoje aprašyti orų modifikavimo scenarijai yra „pramanytų ateities situacijų ir scenarijų aprašymai“, atsirado žmonių, kurie studentų ataskaitą įvertino kaip įrodymą, kad vyriausybė aktyviai ieško būdų kontroliuoti Žemės klimatą.

Tad kas iš tiesų yra tos juostos danguje? Nesitikėkite kažkokio itin įdomaus paaiškinimo, realybė – kur kas nuobodesnė. Tai, ką žmonės vadina „chemtreilais“, tėra susikondensavusi ore esanti drėgmė. Bene kiekvienas reaktyvinis lėktuvo variklis išmeta karštas dujas, kurių sudėtyje esama vandens – tai ir yra priežastis dėl ko susidaro tokie pėdsakai danguje.

Kaip ir su kitomis konspiracijos teorijomis, mokslininkai nėra linkę į jas žiūrėti rimtai, o juo labiau – tyrinėti ir rašyti mokslinius straipsnius. Tačiau 2016 metais Kalifornijos universiteto mokslininkai publikavo pirmą mokslinį straipsnį, kuriame paneigė šią sąmokslo teoriją – paskelbė, kad „chemtreilai“ neegzistuoja. Moksliniame žurnale „Environmental Research Letters“ pasirodė publikacija, skirta būtent „chemtreilų“ prigimčiai nustatyti. Straipsnio išvadose teigiama, kad mokslininkams nepavyko surasti įrodymų apie didelio masto chemikalų purškimo iš lėktuvų operacijas, o už lėktuvų pasiliekančius pėdsakus paaiškina klasikiniai fizikos dėsniai.

Šaltiniai:

  • Christine Shearer, Mick West, Ken Caldeira, Steven J Davis. Quantifying expert consensus against the existence of a secret, large-scale atmospheric spraying program. Environmental Research Letters, 2016; 11
  • https://www.sciencedaily.com/releases/2016/08/160812103718.htm
  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/chemtreilai-kas-tai-yra-is-tikruju-ir-ka-apie-tai-skelbia-acto-garintoja.d?id=65558764
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (131)