Infraraudonųjų spindulių termometrai skleidžia elektromagnetines bangas ir kenkia žmogaus sveikatai, o termometre įtaisytas lazeris gali pakenkti regėjimui.

Baiminasi dėl spinduliuotės žalos

Pasak internautų, spinduliuotė, neva skleidžiama iš infraraudonųjų spindulių termometro, pažeidžia įvairias organizmo funkcijas bei organus. Jų isitikinimu, net mažiausia spinduliuotės dozė gali sukelti negrįžtamus pakitimus žmogaus organizme. O dėl šios spinduliuotės susidarantis elektromagnetinis laukas (EML) gali sukelti lėtinius ir ūminius sutrikimus.

„EML gali pažeisti akis, sukelti leukemiją, smegenų auglius. Nuolat EML veikiamiems žmonėms gali būti dažnesni širdies kraujagyslių ir imuninės sistemų bei kvėpavimo organų funkciniai pakitimai.

Elektromagnetinių laukų poveikis žmogaus organizmui priklauso nuo elektromagnetinio lauko įtampos, energijos srauto intensyvumo, virpesių dažnio, spinduliavimo lokalizacijos kūno paviršiuje bei individualių žmogaus ypatybių. Kuo didesnis elektromagnetinio lauko dažnis, tuo didesnis žmogaus kūno laidumas, energijos absorbcija“, – rašoma „Facebook“ socialiniame tinkle.

Klaidinanti žinutė

Viena darželio auklėtoja iš Kauno taip pat pasipiktinusi rekomendacijomis vaikams kiekvieną rytą matuoti temperatūrą šiuo būdu. Pasak jos, tai itin kenksminga, o užuot naudojus bekontaktį termometrą, tėvai galėtų atsinešti savąjį iš namų, pamatuoti vaiko temperatūrą patys ir išvengti žalos.

„Aš atsisakau tai daryti, todėl, kad skaitau ne tik Sveikatos ministerijos nurodymus, bet ir kitus šaltinius. Žinau, kad bet koks įsiskverbimas į žmogaus organizmą, ypač vaiko, yra visai nereikalingas ir nepageidaujamas. Aš siūlau paprastą termometrą, kurį mes turime“, – telefonu skundėsi darželio auklėtoja Kazimierui Juraičiui, kuris pokalbio įrašą patalpino „Youtube“ platformoje.

Klaidinanti žinutė

Ar šis termometras kenkia?

Daugelis jau žino – gyvsidabrinis termometras kenksmingas, mat jam sudužus, viduje esantis gyvsidabris gali sukelti itin didelę žalą. Netinkamai išvalytas gyvsidabris ima garuoti ir tampa toksiškas. Elektrinis termometras nepadeda išvengti kontakto, o temperatūros matavimo laikas nėra pakankamai operatyvus. Tad ar galima kaip alternatyvą naudoti infraraudonųjų spindulių termometrą?

Iš tiesų, infraraudonąją spinduliuotę skleidžia kiekvienas kūnas – tarp jų ir žmogus, tad šis termometras sukurtas taip, jog sugertų žmogaus organizmo skleidžiamą spinduliuotę ir pagal tai išmatuotų jo kūno temperatūrą.

Vadinasi, pats termometras infraraudonųjų spindulių neskleidžia ir nespinduliuoja jokios kenksmingos energijos. Šio termometro tikslas – išmatuoti šiluminės spinduliuotės pavidalu žmonių skleidžiamą šilumą.

Į šį termometrą įmontuotas pasyvus infraraudonųjų spindulių jutiklis, kuris išmatuoja objekto išskiriamus infraraudonųjų spindulių kiekius.

Termometro pistolete esantis jutiklis interpretuoja šias kūno infraraudonųjų spindulių emisijas kaip kūno temperatūrą ir atspindi tai skaitine verte, kurią ir matome kaip temperatūros rodiklį pistoleto ekrane.

O termometro skleidžiama šviesa padeda lengviau užfiksuoti matuojamą objektą. Tiesa, tokie termometrai buvo sukurti matuoti judantiems kūnams, tačiau jie vis labiau pritaikomi įvairiose vietose, tokiose kaip oro uostas, prekybos centrai ir pan., siekiant sumažinti kontakto riziką.

Visgi, atsiranda manančių, kad termometro skleidžiama šviesa yra lazeris, kuris gali pakenkti žmogaus regėjimui. Tačiau ir tai tėra tik mitas. Puerto Riko oftalmologų draugija, norėdama paneigti šį teiginį, savo „Facebook“ paskyroje citavo oftalmologę Vanessą López.

„Ar infraraudonųjų spindulių termometrai, kuriais matuojame temperatūrą, pavojingi regėjimui? Atsakymas - NE. Termometre naudojama šviesa, o ne lazeris, nurodantis jutiklio kryptį, kur bus matuojamas temperatūros rodiklis“, – rašoma pranešime.

Taip pat apie šiuos gandus oficialioje „Facebook“ paskyroje pasisakė ir Malaizijos sveikatos ministerija (Kementerian Kesihatan Malaysia).

„Bekontaktis infraraudonųjų spindulių termometras nėra spinduliuotę skleidžiantis prietaisas. Jis skirtas aptikti ir sugerti šilumą infraraudonųjų spindulių pavidalu iš žmogaus kūno ir paversti ją elektra“, – rašoma pranešime.

Be to, nėra nė vieno mokslinio tyrimo, įrodančio, jog šis termometras kenkia žmogaus smegenims ar kankorėžinei liaukai, dėl kurių taip baiminamasi šiomis dienomis.

Svarbu tinkamai naudoti

Tiesa, Jungtinių Amerikos valstijų maisto ir vaistų administracija (FDA) nurodo, kad net ir šie termometrai, nepaisant jų tikslumo, kartais gali suklaidinti, jei yra naudojami netinkamai.

Nors kiekvienas termometras yra unikalus ir turi savo gamyklinius reikalavimus, pasak FDA, egzistuoja keletas svarbiausių bendrų patarimų, kaip tiksliai naudoti šį prietaisą.

Pirmiausia, temperatūrą reikėtų matuoti aplinkoje, kurioje nėra skersvėjo, tiesioginių saulės spindulių ar objektų, spinduliuojančių šilumą.

Aplinka, kurioje matuojama temperatūra turėtų būti tarp 16 ir 40 laipsnių Celsijaus, o santykinė oro drėgmė žemesnė nei 85 procentai. Taip pat labai svarbu prietaisą pripratinti prie aplinkos – laikyti jį 15-30 minučių toje aplinkoje, kurioje bus matuojama temperatūra.

Be to, plotas, kurio temperatūra bus matuojama (šiuo atveju kakta), turi būti švari. Taip pat svarbu įsitikinti, kad prieš tai žmogus nedėvėjo galvos apdangalų, kurie galėjo temperatūrą padidinti arba nenaudojo veido valymo priemonių, kurios gali lemti temperatūros pokytį.

Šie būdai, pasak FDA, padės išvengti temperatūros matavimo netikslumų.