Vaikas, turintis kad ir mažiausią slogą ar kosėjimą bus IZOLIUOTAS (kitaip - atimtas) iš tėvų 14 parų.

Internautai socialinių tinklų grupėse ir asmeninėse paskyrose pradėjo dalintis ištrauka iš rugpjūčio 17 dieną atnaujintų neformaliojo vaikų švietimo organizavimo būtinų sąlygų. 1.4 numeriu pažymėtame dokumento papunktyje rašoma:

„Užtikrinti vaikų sveikatos būklės stebėjimą (sudaryti sąlygas matuoti(s) kūno temperatūrą). Neįleisti vaikų, kuriems pasireiškia karščiavimas ar kurie turi kitų ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų požymių (pvz., sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas).

Nustačius, kad vaikui pasireiškė karščiavimas ar ūmių viršutinių kvėpavimo takų ligų ar kitų užkrečiamųjų ligų požymiai (pvz., sloga, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.) vaikas nedelsiant turi būti izoliuojamas ir konsultuojamasi Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 dėl tolimesnių veiksmų.“

Kai kuriuos interneto vartotojus išgąsdino reikalavimas minėtus simptomus pajutusį vaiką izoliuoti.

Klaidinančios žinutės

„Mūsų nebeprileis prie vaikų?“, – savo socialinėje paskyroje klausė viena „Facebook“ vartotoja.

Kita ta pačia žinute pasidalijusi „Facebook“ grupės „Unfollow "Seimas"“ narė taip pat suprato sąlygų punktą savaip, teigdama, kad vaikai 14 parų bus atimti iš tėvų. „Suprantame taip, vaikas, turintis, kad ir mažiausia sloga ar kosejima, bus IZOLIUOTAS ( kitaip-atimtas) iš tėvų 14 paru?! Ir kodėl šito negarsina SAM ir teisingoji žiniasklaida??“, – žinutėje klausė ji (kalba netaisyta).

Kalta neteisinga interpretacija

„Delfi“ nusprendė pasitikslinti, ką iš tiesų galėtų reikšti 1.4 papunktyje minima formuluotė, kaip ir kokiais atvejais ketinama izoliuoti susirgusius vaikus. Susisiekus su Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paaiškėjo, kad viskas yra žymiai paprasčiau, nei galėjo pasirodyti perskaičius minėtą dokumentą ir niekas vaikų iš tėvų atimti neketina.

SAM specialistų teigimu, 1.4 papunktis reiškia, kad neformaliojo vaikų švietimo programų, pavyzdžiui, vaikų poilsio stovyklų ar kitų edukacinių programų metu, organizatoriams pastebėjus, kad vaikas jaučiasi prastai – jam pasireiškė karščiavimas, kosulys, sloga, pasunkėjo kvėpavimas, pasireiškė ūmi viršutinių kvėpavimo takų liga ar kitų užkrečiamųjų ligų požymiai – tokį vaiką būtina nedelsiant atskirti nuo kitų vaikų grupės, tai yra, izoliuoti, ir apie tai informuoti susirgimo simptomus pajutusio vaiko tėvus.

Tokį vaiką svarbu atskirti nuo kitų vaikų grupės tam, kad būtų išvengta viruso plitimo vaikų grupėje ir būtų galima netrukdomai organizuoti sveikatos priežiūros paslaugų teikimą.

„Izoliavus vaikus, neformaliojo vaikų švietimo programų organizatoriai arba vaikų tėvai privalo konsultuotis Karštąja koronaviruso linija tel. 1808 dėl tolimesnių veiksmų, – komentare nurodė SAM specialistai, – Kaip ir bet kurios kitos ligos atveju ar kito nelaimingo atsitikimo metu neformaliojo švietimo paslaugų organizatoriai turi nedelsiant kviesti vaikų įstatyminius atstovus (tėvus, globėjus ar kt.).“

Jei susirgimo simptomus pajutusiam vaikui nustatoma COVID-19 liga, jis gydomas gydymo įstaigoje ar ambulatoriškai.

Remiantis šiuo paaiškinimu galima teigti, kad interneto vartotojų susirūpinimas ir skleidžiamos spėlionės, esą vaikai 14 dienų bus izoliuojami nuo tėvų, yra nepagrįstos. Iš tiesų, papunktyje naudojamu žodžiu „izoliacija“ norėta pasakyti, kad susirgimo simptomus pajutusį vaiką svarbu nedelsiant atskirti nuo kitų vaikų grupės, kad laiku būtų užkirstas kelias viruso plitimui.

  • Šaltiniai
  • Sveikatos apsaugos ministerijos specialistų komentaras el. paštu, gautas 2020.08.26