Paaiškėjo, kad kandidatai į Baltarusijos prezidento postą Babariko, Cepkalo, Tichanovskaja – Izraelio piliečiai. Ir kartu Babariko Anglijos pilietis,Cepkalo JAV, Tichanovskaja Lietuvos.

Melaginguose pranešimuose teigiama, esą V. Babarikas yra Izraelio ir Anglijos pilietis, V. Cepkala – Izraelio ir JAV, o S. Cichanouskaja – Izraelio ir Lietuvos pilietė. Tokiu pranešimu bandoma įrodyti, esą visi trys buvę kandidatai yra lojalūs kitoms valstybės ir negali būti tikrais Baltarusijos patriotais, tačiau pateikta informacija nėra teisinga.

Klaidinanti žinutė
Klaidinanti žinutė

Visų pirma, pagal Baltarusijos konstitucijos 80 straipsnį, kandidatu į valstybės prezidentus gali tapti tik gimimu Baltarusijos pilietybę įgavę, vyresnis nei 35 metų, asmenys iki rinkimų bent dešimtmetį nuolat gyvenę Baltarusijoje.

Be to, nė viena žiniasklaidos priemonė neskelbė informacijos apie tai, kad V. Babarikas, V. Cepkala ar S. Cichanouskaja būtų kitos valstybės piliečiais, nors straipsnių, kuriuose būtų minimi buvusių kandidatų biografijos faktai, internete aptikti galima.

Oficialioje S. Cichanouskajos interneto svetainėje rašoma, kad buvusi kandidatė į Baltarusijos prezidento postą gimė 1982 metais Polesėje. Kai kuriuose interviu S. Cichanouskaja savo gimimo vietą nurodo tiksliau, įvardydama Mikaševičų miestą.

2000 metais ji baigė Mikaševičų 2-ąją vidurinę mokyklą ir įstojo mokytis į Mozyro pedagoginį universitetą, kur studijavo anglų ir vokiečių kalbas. Vėliau S. Cichanouskaja dirbo vertėja įvairiose organizacijose, įskaitant Airijoje įsikūrusią pagalbą nukentėjusiems Černobylio avarijos metu teikiančią organizaciją „Chernobyl Life Line“. Gimus vaikams moteris nedirbo ir skyrė laiką šeimai.

Jos biografijos faktuose nėra minima nei Lietuva, nei Izraelis, nors patyrusi spaudimą buvusi kandidatė į Baltarusijos vadovės postą turėjo palikti Baltarusiją ir laikinai su vaikais apsistoti Lietuvoje. Pagal jai suteiktą vizą, šalyje ji gali pasilikti metams.

Kito buvusio kandidato į Baltarusijos prezidento postą, surinkusio 285 tūkst. parašų, V. Babariko, biografijos faktuose taip pat neminimas joks ryšys su Izraeliu ar Didžiąja Britanija. Kandidato anketoje nurodyta, kad V. Babarikas 1963 metais gimė Minske ir turi Baltarusijos pilietybę.

Trečiasis melagingoje žinutėje įvardintas buvęs kandidatas Baltarusijos prezidento rinkimuose, V. Cepkala, 1965 metais gimė Hrodne, baigęs mokyklą studijavo Minsko technologijų universitete, tačiau antrais studijų metais buvo pašauktas į kariuomenę.

Grįžus iš kariuomenės V. Cepkalai pavyko įstoti į Maskvos valstybinį tarptautinių santykių institutą, kur mokėsi suomių kalbą. 1991 metais jis dirbo Sovietų ambasadoje Helsinkyje, tačiau griuvus SSRS diplomatas nusprendė grįžti į gimtąją Baltarusiją, kur tęsė politinę karjerą. Jo biografijos faktuose nėra minimi ryšiai su Izraeliu ar JAV.

  • Šaltiniai
  • БІЯГРАФІЯ СВЯТЛАНЫ ЦІХАНОЎСКАЙ; tsikhanouskaya2020.by
  • Пытаннечкі #5: бескампрамісная “не-палітык” Святлана Ціханоўская; euroradio.fm
  • Цэнтрвыбаркам правёў рэгістрацыю кандыдатаў у прэзідэнты Беларусі; racyja.com
  • Лингвист, домохозяйка и новая героиня Белоруссии: что мы знаем о Светлане Тихановской, бросившей вызов Лукашенко; spletnik.ru
  • Viktoro Babariko kandidato į Baltarusijos prezidentus anketa
  • «Ці ёсць козыр у рукаве? Ёсць!» Валерый Цапкала казаў у Гродне пра каранавірус, фальсіфікацыі і адносіны з Расіяй; hrodna.life
  • «Прэзідэнт — не бог і не цар». Што Валерый Цапкала гаварыў на пікеце ў Гродне; hrodna.life
  • ОСНОВАТЕЛЬ ПВТ ВАЛЕРИЙ ЦЕПКАЛО, УРОЖЕНЕЦ ГРОДНО, ИДЕТ НА ВЫБОРЫ; s13.ru
  • Цепкало продал дом, чтобы баллотироваться. И запретил dev.by публиковать полную версию интервью; dev.by