Vaikų izoliacija ir perdavimu laikiniems globėjams gąsdinantis straipsnis iliustruotas iškraipyta tv3.lt portalo ekrano nuotrauka, kurioje pateikiamas Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) direktoriaus prof. Sauliaus Čaplinsko vertinimas, kad vaikai gali būti pagrindiniai koronaviruso pandemijos varikliai.

Straipsnis tokia antrašte („Čaplinskas įspėja: vaikai gali būti pagrindiniai koronaviruso pandemijos varikliai“) iš tiesų buvo patalpintas tv3.lt portale rugpjūčio 5 dieną, tačiau ekrano nuotraukoje, kuria straipsnį iliustravo portalas ldiena.lt pateikta paantraštė yra iškraipyta.

Ldiena.lt pateikiamoje ekrano nuotraukos paantraštėje rašoma: Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas prof. Saulius Čaplinskas socialiniame tinkle „Facebook“ įspėja, kad PSO nurodymu bus likviduota apie 70 % Lietuvos vaikų“.

Antrašte klaidina apie į globą perduodamus vaikus

Originalaus portale tv3.lt patalpinto teksto paantraštėje rašoma: Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro vadovas prof. Saulius Čaplinskas socialiniame tinkle „Facebook“ įspėja, kad vaikai gali ne tik lengvai užkrėsti, tačiau jie gali būti pagrindiniais pandemijos „varikliais“.

Tikroji straipsnio paantraštė tv3.lt portale

Akivaizdu, kad ldiena.lt tekste ekrano nuotrauką, iliustruojančią melagingus gąsdinimus, bandyta pakeisti taip, kad ji atspindėtų klaidingą informaciją skelbiančią antraštę, o ULAC vadovas S. Čaplinskas iš tiesų niekada neskelbė apie 70 proc. Lietuvos vaikų likvidaciją dėl koronaviruso.

Tuo tarpu pats ldiena.lt pateiktas tekstas, kuris turėtų paaiškinti antraštę, esą COVID-19 susirgę vaikai bus izoliuojami nuo tėvų, iš tiesų skelbia visai kitokią žinutę. Be to, tekstas – ne originalus, o perspausdintas iš portalo alfa.lt. Jame gvildenama Kauno rajono savivaldybės pedagogus supriešinusi žinutė – mokytojams ir darželių auklėtojams išplatintas elektroninis laiškas, kuriuo raginama registruotis profilaktiniam koronaviruso testui.

Straipsnyje pateikiamas Kauno tvirtovės VII forto tiksliųjų mokslų mokyklos direktoriaus Vladimiro Orlovo komentaras, kuriame pašnekovas dalinasi klaidinga informacija, teigdamas, esą koronavirusas yra kiekvieno žmogaus mikrobiotos dalis, ir su V. Orlovu nesutinkančio gydytojo infektologo, habilituoto biomedicinos mokslų daktaro, Vilniaus universiteto (VU) profesoriaus Arvydo Ambrozaičio paaiškinimas, kad koronavirusas nėra žmogaus mikrobiotos dalis. Tai – zoologinis virusas ir žmonės jam neturi imuniteto. A. Ambrozaitis komentare taip pat siūlė nenuvertinti visuotinio testavimo reikšmės kovoje su pandemija.

Vis dėlto, niekur straipsnyje nėra kalbama apie vaikų izoliaciją ar perdavimą laikiniems globėjams. Jame pateikiamos skirtingų specialistų įžvalgos visai kita tema – ar reikalingas visuotinis pedagogų, dirbančių su vaikais, testavimas nuo koronaviruso, ar ne, todėl galima teigti, kad skaitytojus bauginanti antraštė yra neteisinga.

Taip pat jokios žiniasklaidos priemonės ar institucijos neskelbė informacijos apie globėjams perduodamus COVID-19 užsikrėtusius vaikus, todėl tokia informacija neturi jokio pagrindo.

Šalia melagingos antraštės pateikiama ir redaguota tv3.lt portalo ekrano nuotrauka, į ją įrašius klaidinančią paantraštę, esą 70 proc. Lietuvos vaikų bus likviduoti dėl koronaviruso. Tai taip pat nėra tiesa. Niekur nebuvo skelbta informacija apie dėl koronaviruso likviduojamus vaikus.

  • Šaltiniai
  • Kauno rajono savivaldybės iniciatyva dėl COVID-19 testų supriešino pedagogus; alfa.lt
  • Čaplinskas įspėja: vaikai gali būti pagrindiniai koronaviruso pandemijos varikliai; tv3.lt