Ilgai laukti nereikėjo – Naujoji Zelandija nuo šiol sergančius COVID grūs į specialias konsentracijos stovyklas.

„Ilgai laukti nereikėjo – Naujoji Zelandija nuo šiol sergančius COVID grūs į specialias konsentracijos stovyklas“, – tokiu kontroversišku nuogąstavimu dalinasi socialinio tinklo vartotojas (kalba netaisyta), pridėdamas neva jo teiginį pagrindžiantį Naujosios Zelandijos Sveikatos departamento generalinio direktoriaus Ashley Bloomfieldo vaizdo pranešimą.

Klaidinanti žinutė

Kas iš tiesų sakoma vaizdo įraše?

Vaizdo įraše pateikta ištrauka, kurioje Dr. Ashley Bloomfieldas praneša žinią apie tai, kad visi, sergantieji COVID-19 Naujojoje Zelandijoje, turės keliauti į specialias karantinavimosi įstaigas vietoje to, kad gydytųsi savarankiškai namie.

Apie tai, kaip atrodo tokios karantinavimosi vietos ir kokios paslaugos jose teikiamos vaizdo įraše nekalbama, tačiau Naujosios Zelandijos portaluose paaiškinama, kodėl tokios vietos yra reikalingos.

Stuff.co.nz patalpintame straipsnyje teigiama, kad Naujosios Zelandijos vyriausybė sprendimą visus užsikrėtusius asmenis izoliuoti specialiai tam įrengtose vietose pagrindė padidėjusiu užsikrėtimų tarp tos pačios šeimos narių skaičiumi. Be to, šios vietos būtų naudingos sergantiesiems, nes jose dirba daugiau medicinos darbuotojų.

Pasak A. Bloomfieldo, paskelbus apie sprendimą izoliuoti žmones tokiu būdu, iš pradžių kai kurios šeimos rodė nepasitenkinimą, tačiau jis ilgai netruko. Karantinavimosi vietų visiems sergantiesiems skyrimas greičiausiai bus tik laikina priemonė, siekiant pažaboti užkratą, nes atvejų skaičiams daugėjant tokios infrastruktūros bus nebeįmanoma suteikti.

Tiesa, pačios karantinavimosi įstaigos nėra nauja kovos su koronavirusu priemonė. Visoje Naujojoje Zelandijoje jos veikia dar nuo kovo mėnesio ir spėjo priimti dešimtis tūkstančių žmonių, kuriems reikalinga izoliacija.

Kas laukia žmonių, patekusių į karantinavimosi įstaigas

Visoje Naujojoje Zelandijoje veikia 32 karantinavimosi įstaigos, įsikūrusios įvairiuose turistams šiuo metu uždarytuose viešbučiuose, tarp kurių, tokie puikiai žinomi viešbučių tinklai, kaip „Crowne Plaza“, „Holiday Inn“, „Novotel“ ar „Ibis“.

Visiems karantino vietomis tapusiems viešbučiams taikomi griežti reikalavimai – įstaigos turi užtikrinti geras gyvenimo sąlygas, puikią higieną, izoliaciją ir maitinimą.

Karantinavimosi įstaigose atsidūrę gyventojai tris kartus per dieną gauna maitinimą ir užkandžių, neribotą belaidį internetą, pagrindinius tualeto reikmenis kambariuose, kavos, arbatos.

Užsikrėtusieji koronavirusu gali palikti karantinavimosi įstaigą tik po to, kai 72 valandas virusas jų organizmuose neaptinkamas.

Kad parodytų kitiems, kaip gyvena žmonės, patekę į karantinavimosi įstaigą, dvi merginos į „Youtube“ platformą įdėjo vaizdo įrašą, kuriame aprodė viešbučio kambarį, ir papasakojo apie tai, kaip atrodo jų kasdienė rutina izoliacijos sąlygomis. Joms paskirta vieta atrodo kaip įprastas viešbučio kambarys, su visais reikalingais patogumais.

Karantinavimosi įstaigų lyginimas su koncentracijos stovyklomis gali klaidinti žmones, nuteikiant juos, esą tokiose įstaigose žmonės kalinami, kankinami, laikomi blogomis sąlygomis, kai iš tiesų tokios įstaigos veikia kaip alternatyva izoliacijai namuose. Visi tokiose įstaigose atsidūrę pacientai gauna patogiam gyvenimui būtiną infrastruktūrą ir medikų priežiūrą.

  • Šaltiniai
  • Managed-isolation or quarantine on arrival requirements; customs.govt.nz
  • Travel to New Zealand; covid19.govt.nz
  • Entering isolation; miq.govt.nz
  • Facility locations; miq.govt.nz
  • Coronavirus: A look at NZ's Covid-19 quarantine facilities, their space and next steps; stuff.co.nz
  • Coronavirus: Government will send all confirmed Covid-19 community cases to quarantine facilities; stuff.co.nz
  • Coronavirus: Everything you need to know about managed isolation and quarantine facilities; stuff.co.nz
  • Coronavirus: Life in a high-security quarantine facility in New Zealand; stuff.co.nz