Berlyne milijoninė piliečių banga protestavo prieš melagingą koronabangą

Rugpjūčio 1 dieną Berlyne vykusio protesto metu į gatves išėjo, kaip rašoma portale „Deautche Welle“, „nuo kraštutinės dešinės ekstremistų ir sąmokslo teoretikų iki antivakserių judėjimo palaikytojų ir ezoterinių pažiūrų besilaikančių“.

Tinklaraštyje jo autorius Algimantas Lebionka skelbia, kad „Berlyne milijoninė banga protestavo prieš koronaviruso bangą“. Šiuo tekstu vėliau pasidalino tokie portalai kaip 20min. Tačiau ar tikrai teksto antraštėje pateikiama teisinga informacija?

Netiksli tinklaraštyje paskelbta antraštė

Skaitant tekstą paaiškėja daugiau detalių. Jame autorius cituoja portalą „Berliner Zeitung“, kuriame pateikiama kiek kitokia informacija apie susirinkusių proteste skaičių. „Policija kalba apie 20 000 dalyvių, o organizatoriai – apie 1,3 milijono“, – rašoma nuotraukos komentare minėtame portale pasirodžiusiame straipsnyje.

Portalas bbc.com, skelbdamas apie protestą, taip pat mini tūkstančius dalyvių. „Koronavirusas: tūkstančiai Vokietijoje protestuoja prieš suvaržymus“, - rašoma pranešimo antraštėje. Tekste taip pat pakartojama, kad „pareigūnai teikia, kad maždaug 20 000 žmonių dalyvavo sekmadienį Berlyne vykusiame proteste“.

Vokietijos viešojo tarptautinio transliuotojo „Deutsche Welleportale paskelbtame straipsnyje taip pat rašoma, kad proteste dalyvavo maždaug 20 tūkst. žmonių. Čia minima ir tai, kad protesto palaikytojai teigė, esą į renginį susibūrė daugiau nei milijonas žmonių. „Jebsenas ir Hildmannas abu tiesiogiai transliavo praėjusio šeštadienio anti-karantininį protestą, vadindami jame dalyvavusius „laisvės kovotojais“. Kaip ir kiti judėjimo palaikytojai, jie teigė, kad Berlyne susirinko daugiau nei milijonas žmonių, kai iš tiesų jame pasirodė tik 20 000“, – rašome straipsnyje.

Kai kuriuose naujienų portaluose, pavyzdžiui, „France 24“, „AP News“, „Insider“, „CNN“, taip pat kalbama apie proteste susibūrusią tūkstantinę minią, nors tikslus susirinkusiųjų skaičius neįvardijamas.

Tuo tarpu kitose žiniasklaidos priemonėse, tokiose kaip „Politico“, „Time“, „Axios“, „Aljazeera“, įvardijamas dar mažesnis protesto dalyvių skaičius – 17 tūkst.

Nė viena patikima žiniasklaidos priemonė, rašydama apie Berlyne vykusį protestą neskelbė, kad jame dalyvavo milijonai žmonių, o oficialiu pareigūnų teigimu, į renginį susirinko 17 – 20 tūkst. dalyvių. Remiantis šia informacija galima teigti, kad tinklaraštininko Algimanto Lebionkos straipsnio antraštė klaidina skaitytojus. Joje neminima, kad milijoninę žmonių minią įvardijo tik renginio palaikytojai ir kad šis skaičius nesutampa su oficialiais skaičiavimais, kuriais remiantis proteste buvo maždaug 20 tūkst. žmonių.

  • Šaltiniai
  • Polizei löst Kundgebung gegen Corona-Maßnahmen in Berlin auf; berliner-zeitung.de
  • Coronavirus rallies: Germany's growing anti-lockdown movement; dw.com
  • Coronavirus: Thousands protest in Germany against restrictions; bbc.com
  • Thousands of Germans took to Berlin's streets to protest the government's coronavirus restrictions; insider.com
  • Berlin protest against coronavirus curbs draws thousands; france24.com
  • Thousands protest in Berlin against coronavirus restrictions; apnews.com
  • Thousands protest in Berlin against coronavirus restrictions; abcnews.go.com
  • Thousands gather in Berlin to protest against Covid-19 restrictions; edition.cnn.com
  • Thousands Protest Against Coronavirus Restrictions in Berlin; time.com
  • Berlin protesters clash with police at massive anti-lockdown rally; axios.com
  • Thousands of Germans protest against coronavirus restrictions; aljazeera.com
  • Thousands protest against coronavirus measures in Berlin; politico.eu