4 Ukrainos kariai jau mirę nuo testuojamos amerikiečių vakcinos.

Žinutė, kurioje rašoma apie keturis nuo amerikiečių vakcinų mirusius Ukrainos karius, iliustruota kompiuterio ekrano nuotrauka, kurioje matyti angliška antraštė, mininti šį įvykį. Kompiuterio adreso juostelėje nurodyta, kad straipsnis veda į portalą stalkerzone.org.

Klaidinanti žinutė

Kas yra stalkerzone.org?

Kaip nurodoma Aljanso už demokratijos išsaugojimą internetinėje svetainėje, stalkerzone.org yra Olego Tsarovo, prorusiško separatisto iš Rytų Ukrainos, tinklaraštis, kuriame skelbiama prorusiška propagandinė informacija. Šis tinklaraštis patenka į populiariausių Donbaso tarptautinės naujienų agentūros svetainių dešimtuką ir negali būti laikomas patikimos informacijos šaltiniu.

Žinutė su ta pačia informacija buvo pakartota ir kituose propagandinę informaciją skleidžiančiuose portaluose: corona24.news, EurAsia Daily, Rusvesna.

Kas rašoma žinutę iliustruojančiame straipsnyje?

Stalkerzone.org patalpintame pranešime teigiama, esą Charkovo regione keturi iš Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariai mirė išbandę amerikiečių kurtą vakciną. Straipsnyje pateikiamos Luhansko Liaudies Respublikos liaudies milicijos spaudos atstovo Aleksandro Mazeikino citatos, kuriose pateikiama daugiau detalių apie neva vykusį eksperimentą. A. Mazeikino teigimu, iš viso eksperimento metu mirė 5 žmonės, o 4 iš jų buvo Ukrainos kareiviai. Testai buvo atliekami su dešimtimi kareivių, užsikrėtusių naujuoju koronavirusu.

Pašnekovas taip pat užsimena žinantis nepatikrintos informacijos apie Charkovo regiono medicinos įstaigose naudotas eksperimentines vakcinas, kurios neva sukėlė priešingą nei turėjo reakciją 110 paskiepytų gyventojų.

Visa ši informacija yra neteisinga.

Kaip yra iš tikrųjų?

Žinutė apie eksperimentinės vakcinos aukas praėjusią savaitę išplito ne tik lietuviškuose, bet ir užsienietiškuose socialiniuose tinkluose. Ją skubiai paneigė tokios žiniasklaidos priemonės, kaip voxukraine.org, politifact.com, stopfake.org, factcheck.afp.com.

Bandymai prisidengti Luhansko Liaudies Respublikos ar Donecko Liaudies Respublikos atstovų vardais, kuriant netikras naujienas, nėra nauji. Pakartotinės panašios informacinės atakos vyko 2014–2018 metais.

Visi atstovai, su kuriais susisiekė faktų tikrinimo agentūros, patvirtino, kad Ukrainoje nevyko jokie eksperimentinių vakcinų bandymai ir kariai jų metu nežuvo.

Voxukraine.org susisiekė su Ukrainos Krašto apsaugos ministerija, kuri šiuos gandus paneigė, Eurazijos demokratinių iniciatyvų vadovas Peteris Zalmajevas šią žinutę išvadino „Akivaizdžia apgavyste“, Ukrainos ginkluotųjų pajėgų medicinos tarnybos korpuso atstovas spaudai Oleksij Mazepa portalui stopfake.org taip pat paneigė gandus ir pridūrė, kad pastaraisiais mėnesiais apskritai jokie užsienio medicinos specialistai nelankė Ukrainos kariuomenės.

Tai, kad stalkerzone.org patalpintas straipsnis yra melagingas, išduoda ir faktas, kad pasaulyje dar nėra sukurtos ir patvirtintos vakcinos nuo naujojo koronaviruso, o jokie kuriamų vakcinų bandymai Ukrainoje nevyko ir šiuo metu nevyksta.

Pasaulio sveikatos organizacijos duomenimis, šiuo metu vyksta 25 kuriamų vakcinų bandymai. Visos kuriamos vakcinos yra skirtingose klinikinių bandymų stadijose, o kai kurios iš jų jau bandomos su žmonėmis savanoriais.

Vis dėlto, visi vakcinų bandymai vyksta su sveikais žmonėmis, siekiant išsiaiškinti, per kiek laiko ir kokią vakcinos dozę panaudojus žmogaus organizmas pradeda gaminti antikūnus. Nėra jokios prasmės testuoti vakcinų su jau sergančiais žmonėmis, nes jų kūnai, kovodami su liga, patys gamina antikūnus.

Kol kas sunku pasakyti, kada vakcina nuo naujojo koronaviruso bus masiškai prieinama, tačiau dauguma ekspertų nurodo, kad iki 2021 metų vidurio jau galima tikėtis turėti dideliais kiekiais prieinamą vakciną.

  • Šaltiniai
  • FAKE: American COVID-19 vaccine killed several Ukrainian soldiers; voxukraine.org
  • There’s no evidence that a US COVID-19 vaccine killed 5 Ukrainians; politifact.com
  • Fake: Americans Testing Coronavirus Vaccine on Ukraine’s Military; stopfake.org
  • False claim circulates online that the United States is testing a COVID-19 vaccine on Ukrainian soldiers; factcheck.afp.com
  • A View from the Digital Trenches – Lessons from Year One of Hamilton 68; securingdemocracy.gmfus.org
  • Coronavirus vaccine: When will we have one?; bbc.com
  • Draft landscape of COVID-19 candidate vaccines; who.int