Hidroksichlorokvinas tai yra mirtis, kai kalbama apie radiaciją.

Vienoje „Facebook“ grupėje pasidalinta žinute, kurioje teigiama, esą hidroksichlorokvinas reiškia mirtį, kai kalbama apie radiaciją. Žinutei iliustruoti pasitelktas koliažas, kuriame jau angliškame pranešime teigiama, esą vaisto sudėtyje esantis geležies oksidas sužadins žmonių jautrumą radiacijai. „Kaip tai reaguos su 5G radiacija? Kaip metalą įkišus į mikrobangę“, – rašoma angliškame komentare.

Klaidinanti žinutė socialiniame tinkle

Akivaizdu, kad tokią hidroksichlorokvino priešininkų reakciją iššaukė „Youtube“ ir „Facebook“ platformose užblokuota keleto amerikiečių gydytojų „America's Frontline Doctors“ („Amerikos priešakinės linijos gydytojai“) spaudos konferencija, kurios metu hidroksichlorokvinas buvo liaupsinamas kaip puiki priemonė kovoti su koronavirusu.

Kiek anksčiau apie hidroksichlorokvino naudą yra kalbėjęs ir Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) vadovas Donaldas Trumpas, jautęs prielankumą ir spaudos konferencijoje kalbėjusiems gydytojams.

„Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad maliarijai gydyti skirtas vaistas nėra efektyvus preparatas kovoti su koronavirusu. Liepos mėnesį Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) paskelbė nutraukusi tyrimus, teigdama, kad šis vaistas nėra veiksnus, siekiant sumažinti mirčių skaičių. Panašių išvadų prieita ir po Oksfordo universiteto vykdyto tyrimo, kurio metu tirti 11 tūkst. koronavirusu sirgusių pacientų, o į jų gydymą įtrauktas ir minėtas preparatas. Deja, sirgusiųjų būklė naudojant preparatą nepagerėjo.

Dar vienas hidroksichlorokvino panaudojimo būdas – gydant vėžiu sergančius ir chemoterapija gydomus pacientus. Tiesa, vaistas pasitelkiamas ne chemoterapijos sukeliamiems šalutiniams efektams gydyti, bet būtent kaip vėžio gydymo priemonė.

Bandymų metu siekta išsiaiškinti, ar hidroksichlorokvino vartojimas padėtų sunaikinti vėžio ląsteles chemoterapijos metu, padarydamas jas jautresnes švitinimui.

Kito bandymo metu pelės buvo švitinamos nedideliu kiekiu radiacijos ir daliai jų duota hidroksichlorokvino. Preparato gavusių pelių išgyvenimo rodiklis siekė net 80 proc. ir buvo daugiau nei dvigubai didesnis palyginti su preparato negavusių pelių (30 proc.).

Eksperimentas buvo atliktas su gyvūnais, todėl negalima teigti, kad žmonėms hidroksichlorokvinas darytų tokį patį poveikį, vis dėlto, šis bandymas davė akstiną tikėtis, kad hidroksichlorokvinas galėtų būti efektyvus preparatas gydant nedidelio radiacijos kiekio sukeltus sveikatos sutrikimus.

Tyrimų, kuriais būtų įrodyta, esą hidroksichlorokvinas, gavus radiacijos, galėtų tapti mirtinu ginklu, nėra, taigi, baimintis, kad šio preparato pavartojęs žmogus taptų it metalo gabaliukas, įmestas į mikrobangų krosnelę, nereikėtų.

Baimintis nereikėtų dar ir dėl to, kad 5G skleidžiamą spinduliuotę vadinti radiacija nėra tikslu. „Melo detektorius“ jau rašė apie tai, kad elektromagnetinės bangos skleidžia nejonizuojančią spinduliuotę, o iki tam tikros ribos tokio tipo spinduliuotė žalingo poveikio biologiniams organizmams nedaro.

  • Šaltiniai
  • Hydroxychloroquine is not used as a treatment for radiation sickness; fullfact.org
  • Chloroquine Improves Survival and Hematopoietic Recovery After Lethal Low-Dose-Rate Radiation; redjournal.org
  • Hydroxychloroquine in Treating Patients With Solid Tumors Undergoing Radiation Therapy for Bone Metastases; smartpatients.com