Vasario pabaigoje Lietuvoje pasirodęs koronavirusas greitai išplito Lietuvoje ir jau kovo 16-ąją šalyje buvo įvestos griežtos karantino priemonės. Tarp jų numatytas kelionių ribojimas, išvykimas iš šalies ir atvykimas į Lietuvą, ribojimai prekybos vietose, kavinėse restoranuose, kirpyklose, gydymo įstaigose, viešajame transporte ir t.t.

Visa tai Lietuvos gyventojai, kaip ir daugelio pasaulio valstybių patyrė savo kailiu – karantino priemonės Lietuvoje buvo griežtinamos, vėliau – švelninamos, o pats karantinas atšauktas birželio viduryje. Tačiau pastarosiomis savaitėmis padaugėjus koronaviruso užsikrėtimo atvejų specialistai skambina pavojaus varpais, o vyriausybės komitetas ėmėsi svarstyti papildomų apsisaugojimo priemonių. Vis dėlto, dar prieš vyriausybės sprendimą melagingų naujienų kūrėjai nutarė aplenkti ministrus ir paviešinti tariamą antrąjį karantino ribojimų sąrašą.

Kas melas


Liepos 28-ąją tinklapyje http://play1.lt/ įkeltas straipsnis, pavadintas „DĖMESIO! Įvesta 16 karantino ribojimų: už jų nesilaikymą bus taikoma baudžiamoji atsakomybė“ skelbia būtent apie šiuos ribojimus. Straipsniu ėmė gausiai dalintis feisbuko vartotojai – per dvi dienas juo pasidalijo beveik 300 vartotojų, o patį straipsnį peržiūrėjo per 22 tūkst. kartų. Įtikinamumo įspūdį sudaro labai konkretūs ir jau gerai pažįstami ribojimai.

1. Draudžiama į šalį atvykti užsieniečiams, išskyrus asmenis, užtikrinančius būtinų prekių pristatymą į Lietuvą, įgulų narius, Lietuvos piliečių šeimos narius, asmenis, turinčius teisę gyventi ir dirbti Lietuvoje, diplomatus, NATO karinių misijų atstovus. Laikinai būtų paliekamas humanitarinis koridorius Latvijos, Estijos piliečiams pasiekti savo šalis.
Visi, į Lietuvą atvykę iš Kinijos, Honkongo, Irano, Japonijos, Pietų Korėjos, Singapūro, Vokietijos, Prancūzijos, Ispanijos, Italijos, Islandijos, Norvegijos, Švedijos, Austrijos, Danijos, Nyderlandų, Šveicarijos ir Egipto, 14-lika dienų turi izoliuotis namuose (saviizoliuotis). Tai privalomas reikalavimas, už kurio nepaisymą gresia atsakomybė

2. Sumažinama pasienio kontrolės punktų, per kuriuos galima atvykti į Lietuvą.


3. Draudžiama Lietuvos piliečiams visų rūšių transportu išvykti į koronaviruso paveiktas valstybes. Taip pat svarstoma galimybė uždrausti išvykimą bet kur į užsienį ne darbo tikslais.

4. Uždrausta prekyba parduotuvėse, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines, specializuotas veterinarijos vaistines, maisto produktais prekiaujančius turgus.

5. Draudžiama kavinių, barų veikla, išskyrus maisto išsinešimui paslaugą.

6. Draudžiami visi vieši renginiai, tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse.

7. Draudžiama patekti kruiziniams laivams į Klaipėdos jūrų uostą.
8. Draudžiama viešojo administravimo įstaigoms teikti nebūtinas paslaugas.
9. Draudžiamas pacientų lankymas gydymo įstaigose, kalinių – įkalinimo įstaigose.
10. Draudžiama teikti SPA, reabilitacijos paslaugas, jei jos nėra susijusios su gydymu, draudžiama kirpyklų, grožio salonų veikla.
11. Ribojamas keleivių skaičius tarpmiestiniuose autobusuose ir traukiniuose, kad būtų išlaikomas reikiamas atstumas tarp keleivių. Rekomenduojama tai taikyti ir miestų transportui.
12. Viešbučiai, esant reikalui, turės įsileisti žmones į karantiną, valstybei už tai apmokant.
13. Švietimo įstaigos toliau lieka uždarytos.
14. Gydymo įstaigose atidedamos planinės operacijos, išskyrus būtiną medicininę pagalbą, atšaukiamos reabilitacijos, odontologijos paslaugos, planiniai skiepai.
15. Tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje darbuotojams rekomenduojama dirbti iš namų.
16. Visoms religinėms bendruomenėms, veikiančioms Lietuvoje, rekomenduojama neorganizuoti religinių apeigų, kurios reikalautų viešų susibūrimų.

Iš tikrųjų tai tėra kovo 15-osios dieną vyriausybės paviešintas sąrašas, kuriame išvardyti aukščiau minimi ribojimai. Jie neturi nieko bendro su vyriausybės trečiadienį, liepos 29-ąją priimtais sprendimais. Pasitarime ministrų kabinetas grąžino privalomą apsauginių veido kaukių dėvėjimą viešose uždarose vietose, šie pokyčiai įsigalios nuo šeštadienio, pirmosios rugpjūčio dienos.
Todėl toks straipsnis apie naują karantiną žymimas kaip melagingas.

Šaltiniai:


Pranešus apie dramatiškai besikeičiančią situaciją, Čaplinsko vertinimas: virusas bus visą laiką prie kaukių teks priprasti

Skelbia naujus patikslintus koronaviruso duomenis: naujų atvejų – 16, pasveikusių – 1643 kaip užsikrėtė dar trys žmonės – nežinoma

Vyriausybė nusprendė: nuo pirmadienio Lietuvoje skelbiamas karantinas rekomenduojama atšaukti religines apeigas

Visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje skelbiamas karantinas (pridedamas nutarimas)