[Nagų grybelis] ypač pavojinga liga, kuri šiuo metu yra viena pagrindinių mirties priežasčių, palyginti su visomis ligomis Lietuvoje.

Informacinis straipsnis pradedamas mintimi: „Ar žinote, kiek žmonių mirė 2019 metais? Mūsų rajone pernai mirė 55 tūkst. žmonių. Daugiau nei 31 tūkst. iš jų – dėl nagų grybelio. Tai daugiau nei pusė. Nagų grybelis veikia ne tik nagus. Jis įsiskverbia į kraują per pėdos audinius ir plinta visame kūne“.

Toks žmonių gąsdinimas, prisidengus tariamai gydytojos iš Vilniaus Vilmos Dauguninkaitės vardu, gali suklaidinti ir rimtai įbauginti žmones.

Melagingas internete paviešintas straipsnis

Kalti gydytojai ir neveiksmingi vaistai

Straipsnyje rašoma, kad nagų grybelis – „ypač pavojinga liga, kuri šiuo metu yra viena pagrindinių mirties priežasčių, palyginti su visomis ligomis Lietuvoje“.

Dėl šios tariamai mirtinos ligos straipsnio autorius kaltina žmones, kurie laiku nesikreipia į gydytoją arba nepaiso medicinos darbuotojų nurodymų, nutraukia gydymą arba vizitus klinikose dėl tolimesnės gydymo eigos.

Taip pat straipsnyje kaltinamas ir specialistų stygius bei teigiama, kad daugelis iš dirbančiųjų šiame sektoriuje tėra tik įsigiję gydytojo laipsnį patvirtinantį diplomą ir iš tiesų yra labai pavojingi. Minėtoji gydytoja teigia, kad tokių specialistų neįdarbinti ji negali, nes daugiau nėra, kam dirbti.

Galiausiai, čia kaltinamas ir vaistų stygius. Pasak moters, vaistinėse parduodami tik tie vaistai, kurie padėti negali.

„Arba seni vaistai, kurie nieko negali padaryti, arba nauji išradimai, kurie yra brangūs, bet nepadeda. Vėlgi, jauni gydytojai bando išrašyti, ką tik nori. Dažnai yra vaistų, kurie gali laikinai padėti, bet tuo pat metu paveikti kepenis ar skrandį, todėl pasekmės gali būti skaudžios. Daugelis fungicidų iš tikrųjų negydo, o padeda tik kosmetiniu būdu“, – rašoma straipsnyje.

Siūlo stebuklingą vaistą

Šio straipsnio kulminacija – stebuklus darantys vaistai „Nomidol“, kuriuos straipsnio autorei pavyko gauti jiems dar nepasiekus vaistinių tinklų. Teigiama, kad buvo gauta viena iš ankstyvųjų Lietuvoje sukurto vaisto partijų, o šis preparatas gali visiškai panaikinti nagų grybelį.

„Visiškai išgydo nagų grybelį, pašalina išorines apraiškas ir išvalo valo kūną. Nuo pirmųjų preparato vartojimo dienų visiškai pašalinama grėsmė užsikrėtusiųjų gyvybei. Žmogui užtenka panaudoti gaminį ir jis jau išeina iš rizikos zonos. Išvalomi kraujas ir vidaus organai, sustabdomas nekrozės ir sepsio procesas, visiškai sunaikinami organizme esantys grybeliai. Staigios mirties grėsmė išnyksta“, – teigia gydytoja.

Vėliau aprašoma preparato charakteristika ir teigiama, kad šis vaistas pranašesnis už kitus bei bandoma įrodyti, jog vaisto veiksmingumas pagrįstas „atsižvelgiant į daugiau nei 6 tūkst. skirtingų grybelių padermių patogenezės tyrimus“.

Ten pat teigiama, jog vaisto „sudėtis sukurta taip, kad nesukeltų alerginių reakcijų. Jis gali būti naudojamas, net jei esate alergiškas kitiems vaistams“.

Mirtis nuo nagų grybelio – mitas

Toks melagingas straipsnis tėra tik sukčių siekis pasipelnyti, o aukščiau išvardinti faktai nėra teisingi. Apie mirtis nuo grybelinių nagų infekcijų viename iš straipsnyje aptariamų rajonų informacijos nėra, o tokie dideli aukų skaičiai iš piršto laužti.

Nagų grybelis – nago guolio ar nago plokštelės grybelinė infekcija, dėl kurios nagas auga nelygus, grublėtas, pilkšvai gelsvas, išnyksta antnaginė odelė. Nagus dažniausiai pažeidžia dermatofitai, mieliagrybiai, pelėsiniai grybai.

Dažniausiai pažeidžiami kojų nagai, nes minėtiesiems grybams tinkamiausia terpė dauginimuisi yra tamsi, drėgna ir užteršta aplinka avalynės viduje. Augdami šie grybai maitinasi baltymu keratinu, kuris sudaro kietąjį pirštų nagų paviršių.

Apie 10 proc. populiacijos (įskaitant 20 proc. žmonių virš 60 metų ir 50 proc. žmonių virš 70 metų) kenčia nuo grybelinės nagų infekcijos. Daugelis iš jų vis dar bijo tai pripažinti ir vengia gydymo, mat ši liga nėra skausminga ir atrodo nepavojinga.

Ji gali išplisti į kitas rankų ar kojų sritis. Todėl gydytojai dermatologai grūmoja pirštu ir ragina neleisti šiai infekcijai plisti.

Nors grybelinės nagų infekcijos nėra pavojingos gyvybei, jos yra svarbi sveikatos problema dėl didelio paplitimo ir silpno atsako į gydymą.

Gydymas gali būti dviejų tradicinių tipų. Pirmasis – vietinės terapijos būdu, kai gydoma įvairiais tepalais, tačiau šis gydymo būdas nėra itin veiksmingas ir efektyvus. Antrasis – chirurginis nago plokštelės šalinimas, kuris atliekamas retai, nes sukelia papildomų problemų – yra skausmingas, o nagas nebūtinai ataugs gražus. Netradicinis tipas yra gydymas lazeriu, kuris laikomas efektyviausiu.

  • Šaltiniai
  • Toenail Fungus (Onychomycosis); health.harvard.edu
  • Explainer: why do we get fungal nail infections and how can we treat them?; theconversation.com
  • Nagų grybelis (onichomikozė). Simptomai, priežastys, eiga ir gydymas; ligos.sveikas.lt
  • Nagų grybelis ir efektyviausias būdas jį šalinti; bioklinika.lt