Hidroksichlorokvinas yra efektyvus vaistas COVID-19 gydyti

Internete ir viešojoje erdvėje sklinda kalbos, kad ilgai žinomas hidroksichlorokvinas gali padėti ne tik išgydyti koronavirusą jau sergantiems pacientams, bet ir užkirsti kelią tikimybei užsikrėsti. Štai vienas internautas piktinasi, jog valdantieji žino apie šį vaistą, tačiau apie tai neskelbia ir jo neperka.

„Turiu klausimą VALDANTIESIEMS, kada masiškai pradėsite užsakinėti šį efektyvų „Hydroxychloroquine“ vaistą COVID-19 gydymui..?! Bei kada pradėsite apie jį kalbėti, kad toks vaistas egzistuoja viešoje erdvėje?! Ar dar ilgai veiksite už G. Soroso bei B. Gateso finansus pagal jų planus?!“, – „Facebook“ platformoje piktinosi vyriškis.

Klaidinanti „Facebook“ socialiniame tinkle pasirodžiusi žinutė

Šis įrašas per parą sulaukė arti 400 pasidalinimų bei įvairiausių reakcijų. Žmonės tiki, jog vaistas iš tiesų egzistuoja, o valdžia jiems be gailesčio meluoja.

Vaistas nuo maliarijos gydo koronavirusą?

Buvo atlikta keletas išankstinių tyrimų, leidžiančių teigti, jog egzistuoja viltis, padėsianti išgydyti šį pavojingą virusą. Tačiau atlikus vėlesnį, didesnio masto, tyrimą imta teigti – šis vaistas nėra efektyvus.

Preparatas ilgai buvo naudojamas kovai su maliarija, reumatoidiniu artritu ir vilklige. Jo veiklioji medžiaga padeda kovoti su karščiavimui ar mažinti uždegimą, tad buvo tikimasi, kad jis gali padėti išgydyti pacientus, kenčiančius nuo COVID-19 ligos.

Kaip rašoma bbc.com naujienų portale, Oksfordo universitete buvo atliktas tyrimas, kurio metu buvo tiriama 11 tūkst. koronavirusu sergančių pacientų Jungtinės Karalystės ligoninėse, siekiant surasti gydymo būdus. Kartu su kitais galimais gydymo būdais į šį tyrimą buvo įtrauktas hidroksichlorokvino veiksmingumo prieš ligą tyrimas.

Deja, hospitalizuotieji pacientai nepasižymėjo jokiu sveikatos būklės pagerėjimu, susijusiu su minėtuoju vaistu, tad šis vaistas buvo išimtas iš tyrimo kaip neveiksnus, kovojant su koronaviruso pandemija.

Kol pasaulyje vis dar tikimasi, kad bus įrodyta, jog jis gali padėti išgyti nuo visą pasaulį kankinančio viruso, Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) siunčia liūdnus signalus.

hidroksichlorokvinas

Ji liepos mėnesį paskelbė nutraukusi tyrimus, teigdama, kad šis vaistas nėra veiksnus, siekiant sumažinti mirčių skaičių. Hidroksichlorokvinas buvo PSO koordinuojamų tyrimų, kuriuose 35 šalyse dalyvavo per 3,5 tūkst. pacientų, sudedamoji dalis. Oficialiame PSO internetiniame puslapyje teigiama, kad preparato tyrimai ir toliau gali būti vykdomi, tačiau juose negali dalyvauti hospitalizuotieji pacientai.

Kai kurie mokslininkai sutinka, kad reikalingi išsamesni ir tolimesni tyrimai, kad šį vaistą būtų galima patvirtinti ar atmesti. Štai naujienų portale sciencemag.com rašoma, kad Nicholasas White'as iš Mahidolio universiteto Bankoke, kuris taip pat studijuoja hidroksichlorokviną, sutinka su išsamiu duomenų poreikio įvertinimu, bet turi mažai vilties, jog vaistas išties veiksmingas.

„Iš esmės, labai mažai tikėtina, kad situacija pasikeis“, – sakė jis.

Donaldo Trumpo nuopelnas

Jau kovo 19 dieną, Jungtinių Amerikos Valstijų prezidentas Donaldas Trumpas ėmė kalbėti, kad šis vaistas gali būti alternatyva, padėsianti išgyti nuo koronaviruso.

Diena po Nacionalinis sveikatos institutas pareiškė, kad šis vaistas nėra efektyvus, tačiau D. Trumpas neatlyžo: „Turime jį išbandyti“, – sakė jis.

Vėliau prezidentas savo „Twitter“ paskyroje citavo legitimumu nepasižymintį ir ekspertų nepatikrintą straipsnį, teigdamas, jog šis vaistas nedelsiant privalo būti įtrauktas į gydymą.

„Hidroksichlorokvinas ir azitromicinas vartojami kartu turi realią galimybę tapti didžiausiais istorijoje žaidėjais, galinčiais pakeisti mediciną“, – rašė prezidentas.

Nepaisant nesėkmingų tyrimų, D. Trumpas ir toliau laikėsi savo politikos, o vaistas buvo įtrauktas į gydymą, realiai nesuteikdamas jokios naudos. Vėliau buvo paviešinta informacija, jog D. Trumpas yra tiesiogiai finansiškai susijęs su šio vaisto gamintojais „Sanofi“, kurie galimai spaudžia prezidentą kalbėti apie vaisto teigiamą poveikį.

Po nesėkmingų tyrimų bei keliamo nerimo dėl itin plataus šio vaisto vartojimo masto, D. Trumpas paskelbė, jog jau savaitę su puse vartoja šį vaistą ir nejaučia jokių neigiamų pasekmių. Pasak jo, pacientai, vartojantys šį vaistą, neturi ką prarasti.

Vėliau D. Trumpo atkaklumas atlyžo, o vis didėjantis kiekis tyrimų, įrodančių, jog šis antimaliarinis preparatas neveiksnus tik įrodo, jog naujas gydymo būdas kol kas nėra patikimas.

JAV maisto ir vaistų administracija jau birželio mėnesį atšaukė savo leidimą hidroksichlorokvinu gydyti COVID-19 pacientus. Pasak jų, vaistas praktiškai neveikia ir pasižymi šalutiniu poveikiu.

Šalutiniai efektai

Kol pasaulyje kovojama dėl šio vaisto legitimumo, egzistuoja per visą vaisto vartojimo istoriją rinkti moksliniai duomenys, kuriais galima pasitikėti. Šie byloja, jog kai kurie šalutiniai efektai gali būti labai pavojingi.

Nors neabejojama, kad šis vaistas yra saugus vartoti, tačiau žinoma ir tai, jog jis gali smarkiai paveikti širdies veiklą. Vaistas linkęs sutrikdyti širdies ritmo dažnį, sukeliant ir ilgo Q-T sindromą (nevienalaikis elektrinio impulso išnykimas skilveliuose).

Štai, pavyzdžiui, Brazilijoje su koronavirusu sergančiais pacientais buvo atliekamas klinikinis tyrimas, siekiant išsiaiškinti hidroksichlorokvino poveikį, tačiau jis buvo nutrauktas iš karto po to, kai daliai pacientų pasireiškė pavojingos širdies komplikacijos.

  • Šaltiniai
  • Coronavirus and hydroxychloroquine: What do we know?; bbc.com
  • All The Times Trump Has Promoted Hydroxychloroquine; forbes.com
  • Is hydroxychloroquine a "miracle cure" for coronavirus?; bhf.org.uk
  • Three big studies dim hopes that hydroxychloroquine can treat or prevent COVID-19; sciencemag.org
  • WHO discontinues hydroxychloroquine and lopinavir/ritonavir treatment arms for COVID-19; who.int