Populiariuose užkandžiuose, maisto pagarduose ir gaiviuosiuose gėrimuose yra žmogaus HEK 293 ląstelių linijos, išvestos iš žmogaus embriono inksto.

Vienoje socialinio tinklo grupėje paviešinta informacija apie tai, kad kai kuriuose skonio stiprikliais pagardintuose maisto produktuose yra HEK 293 ląstelių linijų, išvestų iš žmogaus embriono inksto. Žinutėje teigiama, esą būtent dėl šios sudėtinės dalies žmonės jaučia nevaldomą potraukį gaminiams, kuriuose yra skonio stipriklių. Pateikiamas ir pavyzdys – „Pringles“ traškučių reklamoje vartojama frazė „Kartą paragavęs negali sustoti“.

Pranešimo autorius įvardija nemažai Lietuvos parduotuvėse nesunkiai randamų gaminių, kurių sudėtyje neva yra HEK 293. Į šį sąrašą pateko „PepsiCo“ gaminama produkcija, pavyzdžiui, „Pepsi“ gaivieji gėrimai, „Lipton“ arbata ir kiti gėrimai, „Doritos“ ar „Lays“ traškučiai ir kiti. Taip pat makabriškomis sudedamosiomis dalimis žinutės autorius apkaltino „Nestle“ gaminamą produkciją – šokoladinius batonėlius, sultinio kubelius, padažus, pagardus ir kitus.

Šie teiginiai ne tik klaidingi, bet ir seni, faktų tikrintojų išaiškinti jau 2012 metais.

Teiginys, neva populiarios maisto pramonės įmonės naudoja žmogaus embriono ląstelių linijas savo produkcijai gaminti, lietuviškose „Facebook“ paskyrose pasirodė keletą kartų. Vienoje tokioje žinutėje buvo puolama tik „Pepsi“ produkcija, kitoje, apie kurią dabar ir kalbama, minimi ir kompanijos „Nestle“ gaminiai.

Klaidingos socialiniuose tinkluose pasirodžiusios žinutės

„Snopes“ faktų tikrintojai panašius gandus, esą populiariuose maisto produktuose galima aptikti aborto būdu pašalintų embrionų ląstelių linijų, paneigė dar 2012 metais. Straipsnyje nurodoma, kad kontraversiška informacija, esą kompanija „Senomyx“, maisto pramonei teikianti skonio stipriklius, naudoja HEK 239 ląstelių linijas internete pasirodė 2011 metais. Ja pasidalino prieš abortus (kaip ir prieš vakcinas, kurioms gaminti taip pat pasitelkiami žmogaus embrionų ląstelių klonai) kovojanti organizacija „Children of God for Life“ („Dievo vaikai visam gyvenimui“). Ši organizacija ragino boikotuoti populiarių užkandžių gamintojų, tokių kaip „Nestle“, „Campbell’s Soup“, „Kraft Foods“ ir „PepsiCo“ produkciją.

Iš tiesų, teiginiai, esą ragaujant populiarius užkandžius galima paragauti ir žmogienos kyla iš nesuvokimo, kaip gaminami kai kurie skonio stiprikliai ir koks ryšys šias medžiagas sieja su žmogaus ląstelėmis.

HEK 239 yra ląstelių linija, gauta iš 1973 metais aborto būdu pašalinto sveiko embriono inksto. Iki šių dienų tyrimams pasitelkiami šių ląstelių klonai, taigi, tai jau nebėra originalios žmogaus embriono ląstelės. Kaip rašoma „Forbes“, ši ląstelių linija pasitelkiama įvairiems biotechnologiniams tyrimams, tai yra, vaistams ir skiepams kurti, taip pat ir maisto pramonės reikmėms.

Kompanija „Senomyx“ HEK 239 ląstelių liniją pasitelkė maisto priedams kurti tam, kad pavyktų imituoti sūrų ar saldų skonį ir priedais pakeisti druską ar cukrų, kuris gali lemti nutukimą ar kitas sveikatos problemas.

Nors žiniasklaidoje pasirodė įmonės teiginių, neva jų atliekami tyrimai niekaip nėra susiję su HEK 239 ląstelių linija, faktai sako ką kita. Didelėje dalyje įmonės patentų minima ši ląstelių linija.

Kaip HEK 239 pasitelkiama naujiems maisto priedams išrasti? „Senomyx“ HEK 239 ląstelių liniją naudoja kaip skonio receptorius, esančius žmogaus burnoje. Ši technologija leidžia išbandyti tūkstančius maisto priedų per palyginti trumpą laiką, ko niekaip nepavyktų padaryti prašant šiuos priedus išbandyti gyviems ragautojams. Verta pažymėti, kad HEK 239 ląstelių linija pasitelkiama tik maisto priedų skoniui patikrinti, taigi, pačių medžiagų sudėtyje nėra jokių žmogiškų ląstelių ar jų klonų.

Nėra aišku ir tai, ar klaidinančioje žinutėje minimos kampanijos išleido bent vieną produktų liniją, kurioje naudojamų skonio stipriklių ar priedų bandymams buvo pasitelktos HEK 239 ląstelių linijos.

Spaudoje „Senomyx“ buvo paskelbusi apie bendradarbiavimą su „Pepsi”, „Nestle“ ir „Coca-Cola“, o įmonės bendradarbiavimas su „PepsiCo“, prasidėjęs 2010 metais ir trukęs ketverius metus davė saldžių vaisių – saldiklį, pavadintą „Sweetmyx“ vardu.

2015 metais paskelbtame straipsnyje teigiama, kad „PepsiCo“ pagaliau rado, kur panaudoti šį saldiklį, galinį sumažinti fruktozės ir cukraus kiekį maisto produktuose ir gėrimuose, ir nuo šiol jis bus naudojamas gaiviajam gėrimui „Manzanita Sol“ gaminti ir tiekiamas Jungtinių Amerikos Valstijų rinkai.

Tiesa, „Senomyx“ kuria tiek natūralios, tiek dirbtinės kilmės maisto priedus ir panašu, kad „Sweetmyx“ priklauso pastarajai kategorijai ir yra sukurtas pasitelkiant vien chemines medžiagas.

Nepaisant to, ar įmonės, su kuriomis bendradarbiauja „Senomyx“, naudoja įmonės pagamintus skonio stipriklius ar ne, teiginys, esą populiarių maisto priedais pagardintų užkandžių sudėtyje yra žmogaus embriono ląstelių linijų yra klaidingas, nes:

– skonio priedams kurti pasitelkiami tik ląstelių klonai, taigi, su originaliomis iš žmogaus embriono gautomis ląstelėmis HEK 239 ląstelių linija mažai ką turi bendro;

– ląstelių linijos į maisto priedų sudėtį neįeina. Jos naudojamos tik žmogaus skonio receptorių reakcijai į vieną ar kitą sukurtą maisto priedą patikrinti.

  • Šaltiniai
  • Pepsi doesn’t use a flavouring made from aborted foetal cells; fullfact.org
  • Were Food Companies Caught Using Aborted Babies in Flavor Additives?; snopes.com
  • US Patent & Trademark Office, Patent Full Text and Image Database
  • Biotech's Fear Factor; forbes.com
  • PepsiCo introduces first use of Sweetmyx S617 from Senomyx; fooddive.com