Kilmė


Vienas socialinių tinklų vartotojas feisbuke patalpino koliažą su klausimu „kaip čia taip gaunasi?“. Šiuo įrašu pasidalino virš 100 lietuvių.

Koliaže matoma Delfi liepos 15 dieną skelbta naujiena su antrašte „Infektologė kreipėsi į visuomenę: prieš galimą antrąją COVID-19 bangą privalote pasiskiepyti nuo gripo“. Šalia šios naujienos matoma portalo „tv3.lt“ naujiena su antrašte „Koronavirusas šiems žmonėms pats pavojingiausias: ar esate tarp jų?“. Ši naujiena buvo patalpinta į portalo feisbuko puslapį su ažiotažą sukėlusiu prierašu „Į rizikos grupę įeina ir nuo gripo pasiskiepiję žmonės“. Ši naujiena buvo publikuota kovo 19 dieną.

Melaginga informacija

Lengva suprasti, kodėl pamačius šias dvi žinutes greta, kyla nesusipratimas – jos viena kitai prieštarauja.

Melas


Iš koliaže matomų teiginių melagingas yra šis – „Į rizikos grupę įeina ir nuo gripo pasiskiepiję žmonės“.

Į rizikos grupę įeina ir nuo gripo pasiskiepiję žmonės.
„Facebook“

Kol kas šia tema nėra atlikta daug tyrimų. Tačiau vienas pirmųjų tyrimu parodė, kad vakcinos nuo gripo gali sumažinti COVID-19 ligos sunkumą ir mirštamumą. Tyrimas birželio mėnesį buvo publikuotas „MedRvix“.

Tad kaip nutiko, kad nesant jokiems įrodymams, teiginys, kad vakcina nuo gripo tampa rizikos veiksniu, pateko į naujienų portalą „tv3.lt”? Savo straipsnyje jie publikavo BBC straipsnio vertimą, kuriame ir buvo pateikta melaginga informacija. Tačiau greitai melaginga informacija iš publikacijos buvo ištrinta, o kovo 20 dieną pasirodė jos paneigimas straipsnyje „Plinta melaginga informacija apie koronavirusą ir gripo skiepus: profesorius atskleidė tiesą“.

Paneigime paaiškinama, kad kovo 19 dieną britų žiniasklaidoje pasklido žinia, kad šį sezoną pasiskiepiję nuo gripo patenka į didesnės rizikos kategoriją užsikrėsti koronavirusine infekcija. „Naujienų portalas tv3.lt susisiekė su Lietuvos bendrosios praktikos gydytojų asociacijos prezidentu, prof. habil. dr. Juliumi Kalibatu, kuris teigė, kad skiepas nuo gripo ir koronavirusas tikrai nėra susiję“, – rašoma naujienų portale.

Šaltiniai:

  • https://www.tv3.lt/naujiena/gyvenimas/1035008/koronavirusas-siems-zmonems-pats-pavojingiausias-ar-esate-tarp-ju
  • https://www.factcheck.org/2020/04/no-evidence-that-flu-shot-increases-risk-of-covid-19/
  • https://www.medrxiv.org/content/10.1101/2020.06.29.20142505v1#disqus_thread
  • https://www.tv3.lt/naujiena/gyvenimas/1035225/plinta-melaginga-informacija-apie-koronavirusa-ir-gripo-skiepus-profesorius-atskleide-tiesa?fbclid=IwAR1JHrjPyO7lnzz5NV124kMy9l8gpeAIUqQEzaFPnfR_Klz5WItMnA3BePM
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (45)