Kilmė

Teiginys, kad dėl 5G ryšio teks miestuose iškirsti medžius nėra naujas. Ne kartą tarptautiniai faktų tikrintojai jau yra paneigę viešumoje pasirodžiusias nukirstų medžių nuotraukas, kurios neva įrodoi, kad medžiai yra kertami dėl 5G.

Dar vasario mėnesį feisbuko puslapyje Baltai.lt buvo pasidalinta nuotrauka su tekstu apie 5G. Tekste teigiama, kad „aiškėja, kad medžiai trukdo 5G ryšiui platinti. Pradeda lįsti yla iš maišo, kam visoje Lietuvoje miestuose pjaunami medžiai“ (kalba neredaguota).

Melaginga informacija

Feisbuko puslapyje teigiama, kad tai svetainė, skirta baltų kultūros temoms nuo senų laikų iki šių dienų aktualijų.

Melas

IŠ SEIMO PRANEŠIMO DĖL 5G. Aiškėja, kad medžiai trukdo 5G ryšiui platinti. Pradeda lįsti yla iš maišo, kam visoje Lietuvoje miestuose pjaunami medžiai. ŽMONĖS, AR IŠGIRDOTE ŽINIĄ?
„Facebook“ puslapis Baltai.lt

Yra duomenų, kurie įrodo, kad kam tikro aukščio medžiai gali paveikti radijo dažnio signalus. Viename Jungtinės karalystės vyriausybės departamento raporte apie 5G planavimą yra teigiama, kad medžiai (tarp kitų statinių, tokių kaip autobusų stotelės, skelbimų lentos ir aukštos sienos) minimi kaip objektai, kurie gali trikdyti signalus.

Tačiau tai nereiškia, kad dėl 5G ryšio teks iškirsti medžius miestuose. Jei tai būtų tiesa, tuomet tektų griauti ir pastatus, skelbimo lentas ir kitus objektus, kurie trukdo signalams.

Delfi jau seniau yra paneigę mitą, kad dėl 5G teks kirsti medžius. Tąkart buvo nagrinėjamas Surrey universiteto mokslininkų raportas (ne publikuotas ir recenzuotas mokslinis straipsnis), kuriuo sąmokslo teorijų skleidėjai bandė pagrįsti savo teoriją, kad medžius teks iškirsti. Tačiau tokius teiginius pavyko paneigti remiantis tuo pačiu raportu, mat jis buvo klaidingai interpretuotas.

Raporte nė karto nėra užsimenama apie medžių kirtimus. Raportas bando parodyti, kad būtent rajonuose, kaimo vietovėse, kuriuose ir taip yra prastesnis ryšys, laukia didelis iššūkis, jei norima, kad visi vartotojai gautų vienodą 5G ryšio kokybę.

Raporte autoriai teigia, kad jei norima išspręsti ryšio problemas, stiebai, ant kurių bus antenos, turi būti tris kartus aukščiau nei siekia medžiai. Tačiau jie užsimena, kad gyventojai gali prieštarauti tokiems statiniams. Bet raporte net siūloma, kad jau egzistuojantys stiebai galėtų būti paaukštinti iki 25 metrų aukščio (dabar jie siekia 15 metrų). Tad autoriai pasiūlo ryšio problemos sprendimą, kuris net nėra susijęs su medžių kirtimu.

Šaltiniai:

  • https://assets.publishing.service.gov.uk/government/uploads/system/uploads/attachment_data/file/684420/OS_Final_report__5g-planning-geospatial-considerations.pdf#page=10
  • https://fullfact.org/online/trees-not-chopped-down-for-5g/
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (90)