Vyriausioji PSO mokslininkė Soumya Swaminathan teigė, kad iki to laiko gali būti pagaminti keli šimtai milijonų vakcinos dozių, tačiau ji perspėjo, kad numatyti tokius dalykus kol kas dar yra sunku. Spaudos konferencijos metu mokslininkė teigė, kad šiuo metu atliekami tyrimai dėl maždaug 200 potencialių vakcinų nuo COVID-19.

„Net susidūrę su pirmu ar antru pralaimėjimu turėtume nepasiduoti“, – teigė S. Swaminathan. Vienas iš didžiųjų iššūkių bus rasti būdą masiškai gaminti vakcinas, kurias reikės išplatinti.

Tačiau S. Swaminathan taip pat pabrėžė, kad į masinę vakcinų gamybą keletas įmonių investavo itin daug lėšų, taigi ji tikinti, kad iki šių metų galo turėtų būti paruošta jau 2 mlrd. dozių.

PSO bendradarbiauja su vyriausybėmis ir siekia, kad būsimos vakcinos nuo COVID-19 būtų paskirstytos remiantis prioriteto sąrašu, į kurį bus įtraukiami sveikatos darbuotojai, policijos pareigūnai, prekybininkai, vyresnio amžiaus žmonės bei tie, kurie jau turi kitų sveikatos bėdų. Tokiu būdu siekiama vakciną sukūrusioms valstybėms užkirsti kelią viską pasilikti sau, teigė JT Sveikatos agentūros vyriausioji mokslininkė.

Įdomu tai, kad vakcinos paieškos dalyvauja ir Lietuvos mokslininkai. Biotechnologijų įmonės UAB „LAB Group LT“ komanda pranešime spaudai teigė, kad jų taikoma strategija paremta inovatyvia vakcinų kūrimo technologija – rekombinantiniais baltymais. Vakcinai kurti pasirenkamas ne visas virusas, o tik jo dalis – paviršiaus baltymas.

„Šis baltymas, skirtingai nuo deaktyvuoto viruso, neturi galimybės „atgyti“ organizme ir sukelti nepageidaujamą infekciją. Be to, jis gali būti gaminamas dideliais kiekiais įprastose ląstelių kultūrose, nenaudojant sudėtingų, gyviems virusams auginti reikalingų technologijų“, – teigia vienas iš įmonės įkūrėjų glikobiologijos mokslų daktaras Grigorij Šutov.

Tačiau būtent baltymai kursto sąmokslo teoretikų fantaziją – esą tai yra tiesus kelias į žmogaus genomo perrašymą ir visuotinę žmonijos kontrolę.

Kas melas

„Ar žinojai, kad daugiausiai žadančios COVID vakcinos, užuot sudėtyje turėjusios neaktyvaus viruso, yra sudarytos iš baltymų, kurie visam laikui perrašys žmogaus genomą, išimdami ir įterpdami tam tikrą genetinę informaciją“, – teigiama dar birželio 18-ąją feisbuke paskelbtame įraše. Nepaisant to, kad jį peržiūrėjo vos keli tūkstančiai vartotojų, juo dalijamasi ir toliau.

„Kai ateis metas, o jis tikrai ateis, ir mums reikės pasirinkti, arba skiepytis, arba prarasti darbus, leidimą keliauti, leidimą prekintis parduotuvėse ir t.t. Ką planuojate daryti? Ar galvojote apie tai?“, – priduria įrašo autorius.

Ši sąmokslo teorija apie tariamą žmogaus genomo perrašymą nėra nauja ir platinama nuo gegužės mėnesio.

Įvairiomis interpretacijomis ir teiginiais apipinta sąmokslo teorija paremta dabar jau pašalintu „natūralios medicinos konsultanto“ Dr Andrew Kaufmano įrašu „YouTube“.

Beveik valandos trukmės vaizdo įraše A. Kaufmanas kartu su „nepriklausomu tyrėju“ ir interneto asmenybe Spiro Skouras kalba apie būsimąją vakciną, kaip esą žmonės bus ne šiaip paskiepyti, bet kartu su baltymais pateks ir modifikuoto genai.

Mark Lynas iš Kornelio universiteto patikino, kad pati mintis, esą DNR vakcina gali modifikuoti žmogaus organizmą yra klaidingą. „Reuters“ jis teigė, kad jokia vakcina negali modifikuoti žmogaus DNR.

„Tai tėra mitas, kurį skiepų priešininkai dažnai skleidžia tyčia siekdami pasėti sąmyšį ir nepasitikėjimą“, – teigė jis. Jo teigimu, vakcinos paprasčiausiai nekeičia žmogaus ląstelių struktūros, o moko imuninę sistemą atpažinti žmogaus kūną puolančius patogenus ir taip stimuliuoti imuninį atsaką gaminant antikūnius.

Jam antrinęs Dr Paulas McCray, pediatrijos, mikrobiologijos profesorius iš Ajovos universiteto taip pat aiškino, kad vienintelė modifikacija žmogaus kūne yra būtent antikūnių gaminimas, neleidžiantis sklisti infkecijai. Taigi, nepaisant to, kad pasaulyje vyksta daug tyrimų siekiant sukurti vakciną nuo koronaviruso, nėra jokių įrodymų, kad bent vienu šių metodų siekiama pakeisti žmogaus DNR ar kitaip genetiškai modifikuoti žmones.

Niekuo nepagrįsti ir teiginiai, kad atėjus laikui skiepytis Lietuvoje esą bus privalu tai daryti arba „prarasti darbus, leidimą keliauti, leidimą apsipirkti parduotuvėse“. Pavyzdžiui, tokio reikalavimo pasiskiepyti nuo ligų prieš patenkant į patalpas ir šiuo metu nekelia ir negali kelti jokios parduotuvės.

Šaltiniai


Žiniasklaida: vakcina nuo COVID-19 – sukurta, prasideda bandymai

Delfi 11. Pasaulis bando ne vieną vakciną prieš COVID-19: kada ją turėsime ir koks ruduo laukia?

PSO tikisi, kad vakcina nuo COVID-19 bus sukurta dar šiemet

Lietuviai irgi kuria SARS-CoV-2 viruso vakciną: prototipą planuoja sukurti per metus

False claim: A COVID-19 vaccine will genetically modify humans

PSO: DNA vaccines

DNA VACCINES EXPLAINED