Viešoje „Facebook“ grupėje „Šviesa – platus matymas“ viena vartotoja pasidalino žinute, kurioje teigiama, kad skiepai nuo sezoninio gripo silpnina imunitetą. Rašoma, kad žmonės neva yra apgaudinėjami.

Melaginga informacija

„daktarė Lisa Christian, kuri padarė tyrimą, padarė išvadą: kad tie, kurie gavo gripo vakciną, turi mažesnį atsaką ir silpnesnę imuninę sistemą artimiausiais metais...
tyrimas įrodo, kad oficiali korporacijų, kurios gamina vakcinas nuo gripo, bendrininkų, korporacinės žiniasklaidos versija - melas ir tyčinis apgaudinėjimas....
skiepai žmogaus neapsaugo, o atvirkščiai jį daro dar labiau pažeidžiamu esamoms infekcijoms...
nepaisant to, pati vakcina nuo gripo sukelia gripo infekcijos padidėjimą...
iš tikro vakcinos nuo gripo prisideda prie gripo plitimo, dėl kurios padidėja vakcinos nuo gripo paklausa...“, – rašo moteris, kalba neredaguota.

Melas


Tie, kurie gavo gripo vakciną, turi mažesnį atsaką ir silpnesnę imuninę sistemą artimiausiais metais... <...> skiepai žmogaus neapsaugo, o atvirkščiai jį daro dar labiau pažeidžiamu esamoms infekcijoms. <...> iš tikro vakcinos nuo gripo prisideda prie gripo plitimo, dėl kurios padidėja vakcinos nuo gripo paklausa.
„Facebook“ grupė „Šviesa – platus matymas“

Įrašo autorė remiasi mokslininkės Lisa Christian tyrimu ir neva jo metu paaiškėjo, kad nuo gripo paskiepyti žmonės „turi mažesnį atsaką ir silpnesnę imuninę sistemą artimiausiais metais“.

Tačiau toks teiginys iškreipia Ohajo universiteto Wexnerio medicinos centro profesorės žodžius ir nepateikia tyrimo konteksto. Tyrimo autorė prof. L. Christian teigia, kad reguliarus skiepų naudojimas nesumažina kūdikiui dėl skiepų tenkančios imuniteto apsaugos. „Tikėtina, kad moterų, kurios skiepijasi metai iš metų, didžiausias antikūnų atsakas bus žemesnis. Tačiau tyrimo duomenys rodo, kad tai neturi įtakos jų kūdikių apsaugai“, – Wexnerio medicinos centro puslapyje publikuotame straipsnyje teigia tyrimo vadovė.

Taip pat yra teigiama, kad nors ankstesnis skiepų naudojimas gali sumažinti šiųmetinės vakcinos poveikį, nereiškia, jog skiepai nėra efektyviausias būdas kovoti su gripo epidemija.

Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) internetiniame puslapyje aprašoma ir skiepų nuo gripo nauda nėščiosioms:

  • Išvengiant gripo, sumažinama priešlaikinio gimdymo tikimybė;
  • Pasiskiepijusių moterų naujagimiai (gripo sezono laikotarpiu) rečiau gimsta per mažo svorio;
  • Pasiskiepijusios nuo gripo nėščios moters organizme gaminasi antikūnai, kurie perduodami kūdikiui per placenta ir pieną. Tai reiškia, kad Jūsų kūdikis bus apsaugotas nuo gripo pirmuosius šešis gyvenimo mėnesius, kol jo paties dar negalima skiepyti.


„Moterys, kurios nėštumo metu suserga gripu, yra dažniau hospitalizuojamos, gydomos intensyvios terapijos skyriuje, dažniau pasitaiko mirčių nuo sunkių gripo komplikacijų, todėl nėščioms moterims rekomenduojama tai padaryti (pasiskiepyti nuo gripo – Delfi)“, – rašoma ULAC internetiniame puslapyje.

Melagingo įrašo autorė taip pat teigia, kad „vakcinos nuo gripo prisideda prie gripo plitimo“, o tai neva – padidina vakcinų paklausą. Toks teiginys yra melagingas.

„Gripo skiepas negali sukelti gripo, nes vakcinoje nėra gyvo gripo viruso. Kai kuriems žmonėms po skiepo injekcijos vietoje atsiranda skausmingumas ir paraudimas, kurie praeina per 3 dienas. Tai tik įrodo, kad organizmas reaguoja į skiepą ir formuojasi imunitetas“, – teigiama ULAC puslapyje.

Taip pat įrašo autorė kalba ir apie kitus tyrimus, kurie neva parodo skiepų pavojų. Vienas iš jos minimų faktų teigia, kad 2009 metais gripo sezono metu neva dėl vakcinų su gyvsidabriu vaisiaus mirtingumas padidėjo 4250 proc.

Tačiau tyrime yra aiškiai nurodyta, kad vaisių mirtingumo tyrėjai nesieja su gripo vakcinomis. Taigi feisbuko įraše melagingai teigiama, kad ryšys egzistuoja, nors tyrėjai jo nerado.

Taip pat Europoje naudojamose vakcinose gyvsidabrio junginių jau nebėra.

Autorė dar teigia, kad neva žmonės, kurie skiepijosi nuo gripo 2008 m. užsikrėtusių nuo gripo ateinančiais metais padidėjo 250 proc. Tačiau joks tokį teiginį įrodantis šaltinis nėra pateiktas.

Vienoks ar kitoks tokio teksto variantas plinta ir anglų kalba jau ne vienerius metus, tad lietuvė ne pati jį sugalvojo. Labiausiai tikėtina, kad feisbuko įrašo autorė vieną iš galimų melagingo teksto variantų išvertė į lietuvių kalbą ir pasidalino grupėje.

Šaltiniai:

  • https://pesacheck.org/false-flu-vaccines-do-not-make-people-more-vulnerable-to-infections-85705b55cce2
  • http://www.ulac.lt/uploads/downloads/K%C4%85%20tur%C4%97tume%20%C5%BEinoti%20apie%202019-2020%20m%20gripo%20sezona.pdf
  • https://wexnermedical.osu.edu/mediaroom/pressreleaselisting/flu-shot-during-pregnancy
  • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3888271/
  • http://www.ulac.lt/lt/naujienos/pranesimai-spaudai/14-faktu-apie-gripa-bei-gripo-vakcina
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (148)