Feisbuko grupėje „UNFOLLOW MAKARONAVIRUS MEDIA“ pasidalintas įrašas sulaukė internautų dėmesio. Moteris neva teigia, kad, pavyzdžiui, kiaulių gripas yra sukurtas laboratorijoje, pridedant žmogaus aminorūgštis. Esą natūraliai tokie procesai – nevyksta.

Melas

Ar neaišku, tokius hibridinius virusus galima tik laboratorijose išauginti pridedant žmogaus amino rūgštis... natūraliai ,tai nevyksta...nesidergia žmogus su kiaule ar šikšnosparniu...nebent mėgintuvėlyje.
„Facebook“ grupė „UNFOLLOW MAKARONAVIRUS MEDIA“

„Na ką dar išgalvos proto bokštai??? Jau kiaulių gripas HN1 į HN4 ...tipo nuo kiaulių. Ar neaišku, tokius hibridinius virusus galima tik laboratorijose išauginti pridedant žmogaus amino rūgštis... natūraliai ,tai nevyksta...nesidergia žmogus su kiaule ar šikšnosparniu...nebent mėgintuvėlyje.

Ir, kai mūsų garsieji LT virusologai ir epidemiologai, suokia savo absurdiškas giesmeles, jie tiesiog gieda, ką jiems liepia giedoti...jokie mokslai taip neteigia...arba perrašykite vadovėlius“, – teigiama įraše., kalba neredaguota.

Melaginga informacija

Ir nors moteris rašo, kad „jokie mokslai taip neteigia“, jos išsakyti teiginiai – melagingi.

Štai birželio mėnesio pabaigoje Kinijos mokslininkai įvardijo naują gripo atmainą, turinčią pakankamai potencialo virsti pandemija. Skelbiama, kad jis pasireiškė gana neseniai, juo serga kiaulės, bet gali užkrėsti ir žmones

Paskutinis pandeminis gripas, su kuriuo teko susidurti pasauliui, buvo vadinamasis kiaulių gripas 2009 metais, prasidėjęs Meksikoje. Laimei, jis nepareikalavo tiek aukų, kiek prognozuota, nes dauguma vyresnio amžiaus žmonių turėjo jam imunitetą (taip galėjo nutikti dėl jo panašumo į kitus seniau cirkuliavusius gripo virusus).

Tas virusas, kuriam duotas A/H1N1pdm09 pavadinimas, šiuo metu lengvai užkardomas kasmetine gripo vakcina. Naujasis gripo štamas ekspertų įvardijamas kaip panašus į 2009 metų kiaulių gripą, tačiau turintis keletą esminių pokyčių. Kol kas jis nekelia ypatingos grėsmės, tačiau jį tiriantis profesorius Kin-Chow Chang ir jo kolegos sako, kad jį būtina stebėti.

Naujasis virusas, kuriam duotas pavadinimas G4 EA H1N1, gali augti ir daugintis žmogaus kvėpavimo takus dengiančiose ląstelėse. Mokslininkai turi įrodymų, kad pastaroji infekcija prasidėjo Kinijos kiaulių pramonėje dirbančių žmonių organizme.

Tad kaip tokie virusai, kuriais gali sirgti ir žmonės, ir gyvūnai, atsiranda?

COVID-19, kaip ir kiaulių gripas, yra zoonotinės ligos (gyvūnams ir žmonėms bendrų ligų, kuriomis užsikrečiama tiesioginiu arba netiesioginiu būdu). Žmonių poveikis gyvūnų populiacijoms visame pasaulyje tiesiogiai prisideda prie zoonotinių ligų plitimo, rodo neseniai atlikta mokslinė studija.

Kiaulės

Šios studijos autoriai nustatė, kad žmonių vykdomas laukinės gamtos išnaudojimas medžiojant, prekiaujant, naikinant gyvūnų arealus ir urbanizuojant vietoves keičia žinduolių populiacijas ir skatina infekcinių gyvūnų ligų perdavimą žmonėms. Ir visa tai susiję su nedideliu atstumu, nes žmonės ir toliau artėja prie laukinės gamtos, didėja kontaktas su ja, todėl neišvengiamai didėja virusų perdavimo rizika.

Pastarąjį šimtmetį vis dažniau atsiranda iš laukinės gamtos atkeliaujančių infekcinių ligų, ir naujojo tyrimo rezultatai rodo, kad gausiausios žinduolių grupės yra didžiausia problemos dalis.

Palyginę iki 2013 metų paskelbtus duomenis apie laukinius ir prijaukintus žinduolius, tarp kurių plintantys virusai gali būti perduoti žmonėms, vadinamieji zoonotiniai virusai, tyrimo autoriai nustatė, kokie jų mums kelia didžiausią grėsmę. Nustatytos trys gyvūnų grupės, nuo kurių žmonėms yra didžiausia rizika užsikrėsti virusais. Ir neturėtų stebinti išvada, kad tai yra prijaukinti gyvūnai, tokie kaip naminiai gyvuliai. Tokius gyvūnus ir žmones sieja didžiausias skaičius virusų – net aštuonis kartus daugiau nei su laukiniais gyvūnais.

O kalbant apie laukinius gyvūnus, su kuriais žmones sieja daugiausia virusų, tai yra tie, kurių yra daug ir kurie yra prisitaikę prie žmonių dominuojamos aplinkos. Tai yra tokie gyvūnai kaip šikšnosparniai, graužikai ir primatai. Trumpai tariant, kai žmonės yra arti tokių gyvūnų, virusų persimetimo rizika yra didesnė.

Šio mokslinio tyrimo išvados buvo paskelbtos leidinyje „Proceedings of the Royal Society B: Biological Sciences“.

Šaltiniai:

  • https://www.delfi.lt/mokslas/mokslas/tyrimas-parode-kad-del-tokiu-ligu-kaip-covid-19-kalti-yra-zmones-kisam-nosi-ten-kur-nereikia.d?id=84019103
  • https://www.delfi.lt/news/daily/world/kinijoje-aptiktas-naujas-pandemijos-potenciala-turintis-virusas.d?id=84650447
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)