Kaitą prezidento Gitano Nausėdos komandoje vieni ekspertai vertina kaip natūralų reiškinį, kuris būdingas ne tik šios kadencijos Prezidentūrai. Esą pasirinktas vasaros laikas yra tinkamas metas perkalibruoti komandą.

Kiti pažymi, jog praėjusią savaitę nutekėjus informacijai, jog pirmasis iš pareigų traukiasi prezidento patarėjas nacionalinio saugumo klausimais, buvęs Lietuvos kariuomenės vadas, generolas V. J. Žukas, kilo tam tikras sąmyšis. Vis dėlto dauguma apžvalgininkų sutarė, kad padėties dramatizuoti neverta. Tačiau taip mano ne visi.

Kas melas

Birželio 27-ąją portale laisvaslaikrastis.lt pasirodęs straipsnis „G. Nausėda šluoja V. Landsbergio kadrus – vienas jų – „generolas“ V. Žukas, atsakingas už kariuomenės pirktus „auksinius šaukštus“ neleidžia suabejoti įvykių eiga ir pažeria daugiau melagingų teiginių.

„Atrodo, kad prezidentūra apsivalo nuo Lietuvos „patriarcho“ Vytauto Landsbergio kadrų – šią savaitę buvo paskelbta, kad prezidento G. Nausėdos vyriausias patarėjas, buvęs kariuomenės vadas Jonas Žukas palieka savo postą. Beje, itin ironiška, kaip šis pagal išsilavinimą istorikas Jonas Žukas tapo generolu – tam pakako kelių mėnesių stažuotės Vokietijoje, ir taip diplomuotas istorikas tapo vyriausiuoju Lietuvos kariuomenės vadu“
, – teigiama straipsnyje.

Teiginys, kad V. J. Žukas esą yra Vytauto Landsbergio „kadras“ paremtas netiesioginėmis ir neįrodytomis sąsajomis. Esą viešuosius pirkimus nuolat laiminčios įmonės „Nota bene“ vadovo Andriaus Jazgevičiaus žmona Lina Jazgevičienė dirba TS-LKD pirmininko žmonos Austėjos Landsbergienės įmonės Karalienės Mortos mokykla direktore. „Nota Bene“ minima laisvaslaikrastis.lt straipsnyje, primenant skandalingąją „auksinių šaukštų“ istoriją.

Skandalas dėl vadinamųjų auksinių šaukštų kilo, kai Viešųjų pirkimų tarnyba 2016 metų rugpjūtį paskelbė, kad įvairius virtuvės įrankius iš „Nota Bene“ kariuomenė pirko aštuonis kartus brangiau nei rinkoje. Kaip pranešė VPT, Lietuvos kariuomenė, 2014-ųjų rudenį vykdydama 173,8 tūkst. eurų vertės pirkimus, pjaustymo lentelę įsigijo už 180 eurų, kai identiška lentelė parduotuvėje tuo metu kainuoja 28 eurus, duonriekį peilį — už 142 eurus, kurio kaina parduotuvėje – 13 eurų.

Kepsniams naudojama šakutė pirkta už 184 eurus, kiaurasamtis — už 70 eurų, galąstuvas — už 103 eurus, peilis mėsai kapoti — už 250 eurų. Sietelis įsigytas už 161 eurą, skirtingų dydžių samteliai — už 243 eurus ir 258 eurus.

Ikiteisminis tyrimas dėl galimo sukčiavimo pradėtas 2015 metais Karo policijoje, o 2016 metais Generalinės prokuratūros pavedimu šio tyrimo atlikimas perduotas Specialiųjų tyrimų tarnybai. Galiausiai Vilniaus miesto apylinkės teismas buvusiam bendrovės „Nota Bene“ vadovui Andriui Jazgevičiui „auksinių šaukštų“ byloje skyrė 7 tūkst. eurų baudą.

Pasak prokuratūros, kaltinamasis pripažino kaltę ir nuoširdžiai gailėjosi. Apklausiamas jis teigė, kad nusikalstamus veiksmus padarė norėdamas įvykdyti viešojo pirkimo reikalavimus. Nei įmonės akcininkų, nei kitų darbuotojų jis neinformavo apie tai, kad iš trečiojo asmens įgytus virtuvės įrankius jis pažymėjo svetimu prekės ženklu ir pateikė Lietuvos kariuomenei.

V. J. Žukas Lietuvos kariuomenės vadu paskirtas 2014-ųjų liepą, tačiau tiesiogiai už šiuos pirkimus atsakingas nebuvo. Tuo metu, kai vykdyti skandalingieji pirkimai, už juos atsakingas buvo Materialinių resursų departamento vadovas pulkininkas leitenantas Valdas Dambrauskas.

Jo tvirtinimu, virtuvės įranga su visa komplektacija buvo pirkta ir 2002 m. iš tos pačios įmonės – „Nota bene“, bet tuomet abejonių nekilo. Praėjus daugiau nei dešimtmečiui, per kurį virtuvės įranga nebuvo atnaujinama, planuotas naujas įsigijimas, kuris ir vyko 2014 metais.

Jis tikino, kad kainas išvydo tik 2015 metais, prasidėjus vidiniam tyrimui. V. Dambrausko įsitikinimu, tokius dalykus, kaip kaina, turi tikrinti sąrašus direktoriui pateikiantys vadybininkai.

„Materialinių resursų departamento Lauko įrangos skyrius, kurio tuometinis vadas, majoras Povilas Ivanovas viską surašė. Ir aš visko netikrinau, tai juk jo darbas. Aš tik bendrai pasižiūriu sutarties vertę, daiktus, kuriuos reikia pirkti. Jei tikrinsiu viską, nuo lempučių ir spyruoklių iki aprangos ir šimtų kitų pirkinių, tai prie vienos sutarties galima sugaišti kelias dienas. Esu įsitikinęs, kad nuostatuose parašyta – vadybininkai atsako už tą pateiktą informaciją, jie turėjo atkreipti dėmesį ir mane perspėti, kokia kaina. Tai yra jų atsakomybės trūkumas. Juk ir Krašto apsaugos ministras ar kariuomenės vadas visko netikrina, ką jiems pateikia. Įsivaizduokite, kariuomenės vadui pateikia 39 puslapių dokumentą, o ten yra kelios eilutės, kurių jis nepastebi, tai negi kariuomenės vadas bus atsakingas? Juk jam tą sąrašą pateikė Logistikos valdyba“, – teisinosi karininkas.

Melagingas ir kitas teiginys, kuriame pažymima, kad „pagal išsilavinimą istorikas Jonas Žukas tapo generolu – tam pakako kelių mėnesių stažuotės Vokietijoje, ir taip diplomuotas istorikas tapo vyriausiuoju Lietuvos kariuomenės vadu“.

Be to, kad nėra tokios pareigybės, kaip „vyriausiasis Lietuvos kariuomenės vadas“ – yra tik Lietuvos kariuomenės vadas arba vyriausiasis ginkluotųjų pajėgų vadas (prezidentas arba prezidentė), tokie teiginiai yra iškraipyta realios V. J. Žuko biografijos versija, kurioje trūksta kelių esminių faktų.

V. J. Žukas išties įgijo istoriko išsilavinimą Vilniaus universitete 1985-1991 metais. Tačiau Vokietijos Bundesvero vadovavimo akademijoje jis praleido ne „kelis mėnesius stažuotėje“, o du metus – nuo 1992 iki 1994-ųjų.

Be to, baigęs šiuos kursus jis netapo kariuomenės vadu – 1994-siais jis tebuvo pulkininkas leitenantas ir ėjo brigados „Geležinis vilkas“ štabo viršininko pavaduotojo pareigas. Brigados generolo laipsnį V. J. Žukas gavo 2007 m., generolo-majoro – 2010 m., o kariuomenės vadu jis paskirtas tik po dešimtmečio – 2014-siais. Dar po metų jam suteiktas aukščiausias, generolo-leitenanto laipsnis.

Šaltiniai


Po keistos suirutės prezidentūroje – ne vienas galvosūkis: panašu, kad buvo nukrypta nuo scenarijaus

Perkrovimas Nausėdos komandoje: metas tam greičiausiai pasirinktas neatsitiktinai

Šaltiniai: iš pareigų Prezidentūroje traukiasi Jonas Vytautas Žukas

Pirkdama virtuvės įrankius kariuomenė permokėjo 8 kartus, bet jų net nenaudoja

„Auksinių šaukštų“ istorijos atomazga: bendrovės vadovui skirta 7 tūkst. eurų bauda

Dėl skandalingo virtuvės įrankių pirkimo nubaustas karininkas: mane pakišo, o kas atsakys?

JONAS VYTAUTAS ŽUKAS. Biografija

http://algirdobatalionas.lt/download/104967/gen.ltn.%20j.%20v.%20zuko%20biografija.pdf