Netikru vardu socialiniame tinke „Facebook“ prisistatantis vartotojas grupėje „Savas kampas LT“, kuri vienija virš 259 tūkstančių žmonių, patalpino įrašą, kuriame tikinama, jog viruso nėra, virusas – surežisuotas.

Melas


Covid-19 virusas. Vokiecio studento teigimu. Viruso net nebuvo. Jis teigia, kad virusas surezisuotas, paemus oro daleles, kurios visa gyvenima buvo musu zemeje ir nieko blogo nedare zmogaus organizmui.
„Facebook“

„Covid-19 virusas. Vokiecio studento teigimu. Viruso net nebuvo. Jis teigia, kad virusas surezisuotas, paemus oro daleles, kurios visa gyvenima buvo musu zemeje ir nieko blogo nedare zmogaus organizmui“, – rašo asmuo grupėje, kalba neredaguota.

Toks teiginys yra melagingas. Tekste net nenurodoma, apie kokį studentą kalbama ar kodėl minimas studentas turėtų būti patikimas šaltinis. Svarbiausia – viruso egzistavimą įrodo aibė mokslinių tyrimų, viruso nuotraukos, darytos per mikroskopą, buvo analizuoja koronaviruso genomo seka, yra kuriami skiepai.

Melaginga informacija

Faktas yra ir tai, kad SARS-CoV-2 yra ne kažkokios „nieko blogo nedariusios žmogaus organizmui oro dalelės“, o – virusas.

Dabartiniai tyrimai rodo, kad itin tikėtina, kad COVID-19 virusas išsivystė natūraliai: veikiausiai iš pradžių juo užsikrėtė šikšnosparniai, vėliau juo užsikrėtė kitas gyvūnas, o galiausiai jis atitinkamai mutavo, sukeldamas dabartinę pasaulinę pandemiją. O štai gegužės mėn. pradžioje publikuotas naujas tyrimas dar labiau sustiprino šią teoriją, nes jo metu šikšnosparniuose buvo aptiktas COVID-19 viruso „giminaitis“ bei nustatyti panašūs „įterpimo įvykiai“: mutacijos, kurių metų į viruso genomą įterpiama genetinė medžiaga. Tai rodo, kad tokie viruso struktūros pakitimai gali vykti ir vyksta natūraliai.

O sąmokslo teorija, kad virusas apskritai neegzistuoja nėra nauja ar vien būdinga Lietuvai – „Facebook“ intensyviai dirba, kad pašalintų įvairias melagingas žinutes, pavyzdžiui, kad ši pandemija yra surežisuota politikų aplink visą pasaulį.

„Nors situacija dėl epidemijos normalizuojasi ir kiekvieną dieną fiksuojama nedaug naujų užsikrėtimų koronavirusu atvejų, tačiau dezinformacijos ir melagingos informacijos srautas, susijęs su COVID-19, internetinėje erdvėje neslūgsta“, – pabrėžia Lietuvos kariuomenės analitikai.

Jie atkreipia dėmesį į dezinformacijos platinimo tendencijas. Nustatyta, kad dažnai dezinformacija platinama Rusijos informaciniuose portaluose, vėliau ji išverčiama į lietuvių kalbą ir publikuojama mūsų internetinėje erdvėje.

Šaltiniai:

  • Mokslinis tyrimas: https://www.cell.com/current-biology/pdf/S0960-9822(20)30662-X.pdf
  • https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/kai-dezinformacija-aktyvesne-nei-koronavirusas-ar-tikrai-siekiama-visus-sucipuoti.d?id=84355017
  • https://www.politifact.com/factchecks/2020/mar/19/facebook-posts/facebook-users-are-claiming-there-no-coronavirus-s/
  • https://sam.lrv.lt/koronavirusas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (157)