[George'as Floydas] mirė ne nuo kaklo spaudimo, o nuo širdies problemų ir mirtinos fentanilio dozės.

Vienas socialinio tinklo vartotojas, paviešinęs nuorodą į vyro skrodimo ataskaitą tvirtina, kad G. Floydas iš tiesų mirė ne dėl pareigūnų prieš jį panaudoto smurto, o dėl visai kitų priežasčių – širdies problemų ir mirtinos fentanilio dozės.

Pasak žinutės autoriaus, jis rėmėsi oficialia G. Floydo skrodimo ataskaita.

Klaidinanti socialiniame tinkle paviešinta žinutė

Prie žinutės taip pat pridėta nuoroda į oficialią Hennepino apygardos medicinos ekspertizės centro paviešintą 20 puslapių ilgio skrodimo ataskaitą, kurioje iš esmės paneigiamas klaidinančios žinutės autoriaus teiginys. Taigi, vietoje to, kad paremtų savo teiginį jį pagrindžiančiais argumentais, iš tiesų žinutę paviešinęs asmuo pasidalino savo mintį paneigiančiu dokumentu.

Skrodimo ataskaitos viršuje G. Floydo mirties priežastimi nurodytas širdies sustojimas, kurį sukėlė pareigūnų sukeltas suvaržymas ir kaklo spaudimas. Širdies ligai bei aukos kraujyje rastoms narkotinėms medžiagoms – fentaniliui ir metamfetaminui – ataskaitoje taip pat skirta dėmesio, nors šie faktai ir neįvardyti mirties priežastimi. Ši ataskaita viešai išplatinta birželio 1 dieną, gavus G. Floydo šeimos sutikimą.

Aukos kraujyje rastų narkotikų ir širdies ligos akcentavimas sukėlė G. Floydo šeimos pyktį. Jų prašymu, Mičigano universiteto ekspertė Aleccia Wilson, ištyrusi G. Floydo palaikus, pateikė kategoriškesnę versiją mirties priežastimi nurodydama mechaninę asfiksiją, o mirties pobūdžiu – nužudymą.

Nepaisant to, kad Heneppino apygardos paskelbtos išvados šiek tiek skyrėsi nuo nepriklausomos ekspertės pateiktų išvadų, abejose versijose sutinkama, kad G. Floydo mirties priežastis buvo pareigūnų sukeltas veiksmas šiems spaudžiant aukos kaklą, o ne širdies liga ar narkotinių medžiagų perdozavimas.

  • Šaltiniai
  • George Floyd: medical examiner says death was a homicide; theguardian.com
  • Skelbiamos nepriklausomo George'o Floydo kūno tyrimo išvados: jis buvo uždusintas; delfi.lt
  • HENNEPIN COUNTY MEDICAL EXAMINER’S OFFICE AUTOPSY REPORT