Melagingoje žinutėje išvardijamos visos su B. Gatesu ir skiepais neva susijusios niekšybės. Jos autorius teigia, kad, prisidengęs filantropo kauke, iš tiesų vienas įtakingiausių planetos vyrų eksperimentuoja su „žemesnės klasės“ žmonėmis taip kraudamasis turtus per investicijas į vakcinas.

Pranešime išvardintus faktus vienija tai, kad visi jie – išgalvoti.

Indijos gydytojai kaltina „Gates“ kampaniją dėl pražūtingos vakcinų padermės poliomielito epidemijos. Tai 2000-2017 metais suparalyžiavo 496 000 vaikų.
minfo.lt pasidalinta žinutė

Šis teiginys internete cirkuliuoja nuo balandžio mėnesio ir jau ne kartą buvo paneigtas faktų tikrintojų („Politifact“, „The Logical Indian“, „AP Fact Check“, „Lead Stories“). „Politifact“ atsekė originalų šaltinį, kuris įvardytas ir minfo.lt paviešintame straipsnyje. Tai – žinomo amerikiečių antivakserio Roberto F. Kenedžio Jr. (buvusio Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) prezidento Johno F. Kenedžio sūnėno) balandžio 7 dieną „Instagram“ paskyroje pasidalinta žinutė.

Šis žmogus sugeneruoja bene daugiausia prieš skiepus nutaikytos reklamos socialiniuose tinkluose.

Jokia patikima žiniasklaidos priemonė nerašė apie tai, kad Indijoje skiepai paralyžiavo 496 000 vaikų.

Nors paralyžius pasiskiepijus nuo poliomielito ištikti gali, tokie atvejai, kaip skelbia Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) yra labai reti (1 atvejis iš 2,7 mln.). 2000-2017 metais Indijoje iš viso užfiksuoti 17 poliomielito atvejų, kuriuos sukėlė skiepai (2009 metais – 15 atvejų, 2010 metais – 2).

2017 m. Indijos vyriausybė atšaukė Gateso vakcinų schemą ir išvijo Gatesą kartu su jo vykdoma nusikalstama veika. Poliomielito paralyžiaus rodikliai krito kritiškai.
minfo.lt pasidalinta žinutė

Tai nėra tiesa, nors Indijos vyriausybė 2017 metais paskelbė sumažinsianti Billo ir Melindos Gatesų fondo įtaką šalies skiepijimo programai, taip nutiko visai ne dėl to, kad pasiskiepiję žmonės užsikrėtė poliomielitu. Kai kurias fondo finansuotas sritis nusprendė finansuoti Indijos sveikatos ministerija.

Vyriausybės atstovo teigimu, toks sprendimas priimtas baiminantis, kad iš užsienio atvykę donorai gali įgyti pernelyg didelę įtaką priimant valstybei svarbius sprendimus.

2017 metais su poliomielitu siejamo paralyžiaus rodikliai nekrito kritiškai. Iš tiesų, nuo 2012 metų Indijoje neužfiksuotas nei vienas laukinio poliomielito atvejis. 2011 metais užfiksuotas 1 susirgimas laukiniu poliomielitu.

2014 m. Gateso fondas finansavo GSK ir „Merck“ sukurtų eksperimentinių ŽPV vakcinų bandymus, kurie buvo atlikti su 23 000 jaunomis mergaitėmis atokiose Indijos provincijose. <...> Maždaug 1 200 žmonių patyrė sunkų šalutinį poveikį, įskaitant autoimuninius ir vaisingumo sutrikimus. 7 iš jų mirė.
minfo.lt pasidalinta žinutė

Šį teiginį faktų tikrintojai („PolitiFact“) paneigė dar 2016 metais. Jau pats žodis „bandymai“ jame nėra teisingas.

Šios vakcinos buvo nuodugniai testuojamos ir tapo įprastos turtingose šalyse. Australijoje šia vakcina skiepijami visi 12 ir 13 metų amžiaus sulaukę mergaitės ir berniukai. Jas taip pat naudoja daugiau nei 100 šalių, o PSO rekomenduoja įtraukti į nacionalines skiepų programas.

Be to, minimas įvykis vyko ne tuo metu, kaip rašoma minfo.lt tekste. Iš tiesų, 24 000 mergaičių žmogaus papilomos viruso vakcina buvo paskiepytos 2007 metais. 10-14 metų mergaitės buvo skiepijamos ne tik Indijoje, bet ir Peru, Ugandoje ir Vietname. Skiepų programą rėmė Billo ir Melindos Gatesų fondas.

Nepasitenkinimas kilo po to, kai vietiniai laikraščiai kelių programoje dalyvavusių mergaičių mirtis susiejo su vakcinomis, nors iš tikrųjų jos mirė dėl visai kitų priežasčių – viena mergaitė paskendo, kitos dvi mirė nuo vabzdžių įkandimų, dar dvi – dėl maliarijos, vienai įkando gyvatė, o dar viena mirė nuo su ŽPV visiškai nesusijusios ligos.

2014 m. Gateso fondas finansavo GSK ir „Merck“ sukurtų eksperimentinių ŽPV vakcinų bandymus, kurie buvo atlikti su 23 000 jaunomis mergaitėmis atokiose Indijos provincijose. <...> Maždaug 1 200 žmonių patyrė sunkų šalutinį poveikį, įskaitant autoimuninius ir vaisingumo sutrikimus. 7 iš jų mirė.
minfo.lt pasidalinta žinutė

2010 metais Afrikoje Gatesų fondas rėmė dvi skiepų programas – PATH Maliarijos skiepų programą ir Meningito skiepų projektą. Pirmosios programos metu 10 307 vaikai buvo paskiepyti nuo maliarijos, dar 5153 vaikai buvo paskiepyti nuo pasiutligės ir meningokokinės infekcijos. Ne nuo maliarijos apsaugantys skiepai buvo skirti šalutiniam skiepų poveikiui stebėti ir rezultatams palyginti.

Dėl skiepų nebuvo užfiksuota nė viena mirtis, tačiau keletas vaikų per stebėjimo periodą mirė dėl visai kitų aplinkybių, pavyzdžiui, paskendę ar užsikrėtę ŽIV.

Neteisingas ir teiginys, esą daugiau nei tūkstantis vaikų patyrė su skiepais susijusį reikšmingą šalutinį poveikį, nes po skiepijimo buvo prašoma stebėti visus vaikų sveikatos pakitimus, taigi, į sąrašą pateko ir visai su skiepais nesusiję sveikatos pokyčiai. Tik 10 vaikų iš visos 5-17 mėnesių kūdikių grupės patyrė su skiepais susijusį šalutinį efektą – traukulius, karščiavimą, raumenų uždegimą, alerginę reakciją skiepo vietoje, tačiau ir šie šalutiniai efektai buvo laikini.

Ši skiepų programa pripažinta sėkminga po to, kai rezultatai parodė, jog ji padėjo trečdaliu sumažinti maliarijos susirgimų skaičių tarp kūdikių.

2002 m. B. Gates „MenAfriVac“ kampanijos metu į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje „Gates“ darbuotojai priverstinai paskiepijo tūkstančius afrikiečių vaikų nuo meningito. Nuo 50 iki 500 vaikų išsivystė paralyžius.
minfo.lt pasidalinta žinutė

Šis teiginys paskleistas 2013 metais publikuotame straipsnyje. Kurį laiką buvęs užmirštas, 2020 metais straipsnis vėl sudomino skaitytojus ir buvo peržiūrėtas daugiau nei milijoną kartų. „AfricaCheck“ melagystes apie paralyžiuotus vaikus paneigė.

Iš tiesų, „MenAfriVac“ vakcina laikoma viena didžiausių skiepų sėkmės istorijų. Nuo 2010 iki 2015 metų 255 mln. Afrikos gyventojų buvo paskiepyti nuo meningito ir akivaizdu, kad skiepai buvo veiksmingi. Palyginti, 1996 metais protrūkio metu užfiksuota 250 000 susirgimų meningitu atvejų, kai 2015 metais jų užfiksuota viso labo 80.

2010 m. Gatesas skyrė 10 milijardų JAV dolerių PSO, pažadėdamas sumažinti gyventojų skaičių iš dalies pasitelkdamas naujas vakcinas. Po mėnesio Gatesas „Ted Talk“ laidoje sakė, kad naujos vakcinos „gali sumažinti populiaciją“.
minfo.lt pasidalinta žinutė

„Melo detektoriaus“ jau rašė apie tai, kad šis teiginys išimtas iš konteksto. Iš tiesų, kalbėdamas apie populiacijos mažinimą B. Gatesas kalbėjo apie tai, kad nenumaldomą gyventojų skaičiaus augimą dažniausiai lemia didžiulis kūdikių mirtingumas. Kuo daugiau kūdikių ir vaikų miršta nesulaukę brandos, tuo gausesnes šeimas kuria nepasiturinčių šalių gyventojai vildamiesi, kad bent viena atžala išgyvens ir padės tėvams senatvėje.

Užtikrinus geresnę sveikatos priežiūrą ir numaldžius lengvai išvengiamų ligų protrūkius kūdikių mirštamumas mažėja, o tai skatina tėvus daugiau dėmesio skirti resursais paremtam šeimos planavimui.

2014 m. Kenijos katalikų gydytojų asociacija apkaltino PSO chemiškai sterilizavus milijonus to nenorinčių Kenijos moterų, pasinaudojus apgaulinga „stabligės“ skiepų kampanija.
minfo.lt pasidalinta žinutė

Mitą apie stabligės skiepų sukeliamą nevaisingumą dar 2016 metais paneigė faktų tikrintojai „AfricaCheck“ ir „Snopes“. Teiginį, esą skiepuose esanti medžiaga sukėlė moterų nevaisingumą, paskleidė vietos Katalikų bažnyčios bendruomenė. „AfricaCheck“ kalbintas Londono higienos ir atogrąžų medicinos mokyklos sveikatos programų komunikacijos valdymo tyrėjas dr. Williamas Schulzas sakė, kad nevaisingumo istorijos – vis dar populiarios Afrikos šalyse. Pasinaudojant jomis siekiama gauti daugiau dėmesio, galios. Dažnai panašios istorijos būna nutaikytos į kitataučių šalyje bandomas įvesti reformas ir vykdomas programas.

Gandai, esą stabligės skiepas sukėlė nevaisingumą nėra paremti mokslu. PSO teigimu, stabligės vakcina yra visiškai saugi. Ja 2014 metais, kai PSO išleido viešą žinutę tam, kad išsklaidytų abejones, jau buvo pasinaudojusios 52 šalys, 130 mln. moterų įgijo atsparumą stabligei.

2017 m. atliktas tyrimas parodė, kad PSO populiari DTP vakcina žudo daugiau Afrikos vaikų nei ligos, kurių, kaip manyta, buvo „išvengiama“. Paskiepytos mergaitės miršta dešimt kartų dažniau nei neskiepyti vaikai.
minfo.lt pasidalinta žinutė

Nors kai kurie tyrimai, kuriuose buvo analizuojama vaikų sveikatos būklė Guinea-Bissau teritorijoje po to, kai vietos vaikai buvo paskiepyti nuo difterijos, stabligės ir kokliušo apsaugančia vakcina parodė, kad šį skiepą gavę vaikai patyrė šiek tiek didesnę mirtingumo riziką (1,92 mirtingumo koeficientas), nei neskiepyti vaikai (mirtingumo koeficientas – 1,81), nors paskiepyti vaikai ir nesirgo trimis ligomis, nuo kurių jiems susiformavo imunitetas, netiesa, kad skiepytų vaikų mirštamumas buvo 10 kartų didesnis nei neskiepytų.

2002 metais, po to, kai sulaukta daug skundų dėl išaugusio vaikų mirtingumo, kurį galėjo lemti ši vakcina, PSO atliko pakartotinius vakcinos saugumo tyrimus. PSO atliktų tyrimų duomenimis, vakcina buvo saugi ir, kartu su kitomis rekomenduojamomis vakcinomis, sumažino vaikų mirtingumą. Taip pat neaptiktas išskirtinis vakcinos keliamas pavojus specifiškai kurios nors lyties vaikams.

  • Šaltiniai
  • Say Bill Gates is linked to HPV vaccine related deaths in India; politifact.com
  • Fact Check: Were 496,000 Children In India Paralyzed Between 2000 & 2017 From "Bill Gates Polio Vaccine"?; thelogicalindian.com
  • Gates Foundation targeted with misleading claims about India polio vaccine campaign; factcheck.afp.com
  • Anti-vaxxers spread conspiracy about Bill Gates and India’s polio vaccination; politifact.com
  • India cuts some funding ties with Gates Foundation on immunization; reuters.com
  • Did Bill Gates Test Unapproved Vaccines on Children in Africa?; factcheck.thedispatch.com
  • ANALYSIS: Why does an old, false claim about tetanus vaccine safety refuse to die?; africacheck.org
  • No, 50 children not paralysed by ‘Gates-backed’ meningitis vaccine; africacheck.org
  • PSO duomenys