Portale paviešintoje žinutėje „Atsisveikinimas su George Floydu, iškiliausiu JAV piliečiu” (nurodyta, kad ši žinutė rasta internete) tyčiojamasi iš pareigūno nužudyto Džordžo Floydo, ypač negatyviai apibūdinami per visą JAV ir kai kurias Europos šalis nuvilniję protestai.

Nors kai kurios žinutėje įvardijamos detalės apie birželio 9 dieną palaidoto Dž. Floydo kriminalinę praeitį yra teisingos, po vyro žūties sekę protestai apibūdinami smarkiai sutirštinant spalvas.

[Protestų metu] žuvo 89 policininkai
Internete paviešinta žinutė

Žinutės autorius melagingai tikina, kad protestų metu žuvo 89 policininkai. Tai nėra tiesa. JAV žiniasklaidos priemonės nepranešė apie dėl protestuotojų kaltės žuvusius policijos pareigūnus, nors nukentėjusių ir buvo.

Kaip praneša „New York Post“, protestų metu JAV iš viso buvo sužeisti daugiau nei 700 pareigūnų. Beveik pusė jų – Niujorke. Vašingtone vykusių protestų metu 22 pareigūnams prireikė greitosios pagalbos. Jie buvo išvežti į ligoninę. Kaip birželio 3 dieną skelbė „Aljazeera“, su protestais JAV šiuo metu siejama beveik tuzinas mirčių.

Misūrio valstijoje chuliganai nušovė 77-erių į pensiją į pensiją išėjusį policijos kapitoną Davidą Dorną, Kentukyje susišaudymo metu nušautas restorano savininkas Davidas McAtee, Kalifornijoje policininkas, protestų metu saugojęs JAV teismo rūmus Dave‘as Patrickas Underwoodas buvo nušautas iš automobilio, o jo bendražygis sunkiai sužeistas, Indianoje nužudyti du vyrai – 38 metų buvęs futbolininkas Chris Beaty ir portale neįvardytas 18-metis, Ajovos valstijoje nušauta 22 metų Italia Kelly, Minesotoje nuo šūvio žuvo Calvinas L Hortonas Jr, kuris, kaip manoma, buvo pirmoji protestų metu pasiglemžta auka, Nebraskoje nužudytas 22 metų Jamesas Scurlockas, Mičigane iš automobilio nušautas 21-erių metų vaikinas, o Ilinojuje įvykdytos dvi su protestais siejamos žmogžudystės.

Kodėl straipsnyje minimi 89 nužudyti policininkai?

FTB duomenimis, būtent tiek policijos pareigūnų JAV mirė tarnybos metu 2019 metais. 48 iš jų buvo nužudyti, 41 mirė įvykus nelaimingiems atsitikimams.

[Protestų metu] buvo siaubingai išprievartauta 17-metė mergaitė.
Internete paviešinta žinutė

Jokia žiniasklaidos priemonė nepranešė apie 17-metės išžaginimą, kurį būtų galima sieti su vykstančiais protestais.

Birželio 3 dieną „The Guardian Nigeria“ pasirodė straipsnis apie Nigerijoje išprievartautą 17 metų merginą, tačiau minėta mergina ligoninėje po išprievartavimo gulėjo nuo gegužės 17 dienos ir su JAV vykstančiais protestais neturėjo nieko bendro.

[Protestų metu buvo] nusuktos galvos gulbėms, gyvenusioms laisvai ir laimingai kiekviename miestų tvenkinyje…(iki susitikimo su Floydo pasekėjais)…
Internete paviešinta žinutė

Žiniasklaida nemini jokių JAV dėl protestuotojų kaltės pasmaugtų gulbių.

Vis dėlto, viena gulbė panašiu metu nukentėjo, tik ne dėl protestuojančių kaltės ir ne JAV. Kaip pranešė įvairios Didžiosios Britanijos žiniasklaidos priemonės („Mirror“, „BBC“), gegužės 30 dieną Daramo mieste Chester parke moteris pasmaugė gulbę. Priežastis, kodėl moteris nužudė saugomą paukštį, nenurodoma.

  • Šaltiniai
  • Over 10,000 arrested, protests against Floyd killing continue; aljazeera.com
  • Nearly a dozen deaths tied to continuing unrest in US; aljazeera.com
  • More than 700 officers injured in George Floyd protests across US; nypost.com
  • FBI Releases 2019 Statistics on Law Enforcement Officers Killed in the Line of Duty; fbi.gov