Kilmė


Feisbuke esančioje grupėje „Unfollow 15min.lt“ galima rasti ne vieną sąmokslo teoriją. Grupė jungia beveik 51 tūkstantį lietuvių. Dalis jų nuoširdžiai tiki platinamomis sąmokslo teorijomis, kiti – bando informuoti, o kartais net pasijuokti iš grupėje esančių žmonių.

Įvairūs protesto judėjimai, visuomeninės akcijos, pasipiktinusių piliečių grupės, pavyzdžiui, plačiai nuskambėjusi kampanija prieš Norvegijoje tarnybų atimamus vaikus, „antivakserių“ grupės – tikras laimikis informacinio karo meistrams. Dažnai šias grupe vienija įsisenėjęs nepasitenkinimas, nepateisinti lūkesčiai ir emocijos, kurias, paspaudus reikiamus mygtukus, lengva dar labiau įaudrinti.

Melas

Prieš kelias dienas viena grupės narė pasidalino įrašu, kuriame skelbiama, kad „vakcinos sukelia daug ligų, apie kurias yra nekalbama. Tai yra metodas žmonijai naikinti“.

Melaginga informacija

Savo įraše ji taip pat pasidalino ir nuotrauka, kurioje yra toks anglų kalba pateiktas tekstas: „Skiepų sužalojimai nėra tokie reti. Jus užprogramavo, kad manytumėte, jog autoimuniniai sutrikimai, hiperaktyvumas, neurologiniai pažeidimai, vėžys, diabetas, astma, ausų infekcijos, priepuoliai, aukšta temperatūra ir alergijos yra normalu“. Šis ir prieš tai paminėtas teiginys – melagingi.

Skiepų sužalojimai nėra tokie reti. Jus užprogramavo, kad manytumėte, jog autoimuniniai sutrikimai, hiperaktyvumas, neurologiniai pažeidimai, vėžys, diabetas, astma, ausų infekcijos, priepuoliai, aukšta temperatūra ir alergijos yra normalu.
„Facebook“ grupė „Unfollow 15min.lt“

Kaip teigiama Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro internetiniame puslapyje, specifinė, efektyviausia infekcinių ligų profilaktikos priemonė – skiepai. „Skiepijimų efektyvumas, saugumas, įtaka užkrečiamosioms ligoms yra senai įrodyta, nuolat atliekami tyrimai ir publikuojami rezultatai“, – rašoma puslapyje.

Teiginys, kad skiepai sukelia aibę ligų, pavyzdžiui vėžį, diabetą, astmą ir t.t., leidžia manyti, kad iki skiepų išradimo, žmonės nesirgo šiomis ligomis. Tai yra ne tiesa. Pati pirmoji vakcina buvo išrasta 1796 metais. Tai buvo vakcina nuo raupų. O štai yra archeologinių duomenų, kad Ispanijos karalius Filipas II 1598 metais mirė nuo vėžio. Tai tik vienas pavyzdys – istorinių asmenybių, kurios mirė nuo išvardytų ligų yra daugybė. O ir raupų protrūkis šiais laikais yra sunkiai įsivaizduojamas. Visa tai – dėl skiepų naudos.

Kaip teigiama 2018 publikuotame tyrime, šiuo metu JAV naudojamos vakcinos nesukelia diabeto.

Jei tai dar jūsų neįtikina, galime aptarti teiginį, kad neva skiepai sukelia autizmą. Kaip rašoma Nacionalinio visuomenės sveikatos centro internetiniame puslapyje, Jungtinėje Karalystėje 1998-aisiais metais skelbtas tyrimas, kuriame iškeltas klausimas dėl galimo ryšio tarp MMR (tymų, kiaulytės, raudonukės) vakcinos ir autizmo, buvo paneigtas lydinčių tyrimų bei pašalintas iš jį publikavusio mokslinio žurnalo. Tačiau, išaugus visuomenės susirūpinimui, skiepijimo apimtys šalyje itin sumažėjo, dėl to kilo ligų protrūkiai.

Daugkartiniai tyrimai įrodė, kad nėra ryšio tarp MMR vakcinos ir autizmo. Dažniausiai planiniai skiepai yra skiriami kūdikystėje ar ankstyvoje vaikystėje. Tais pačiais vaiko amžiaus laikotarpiais tampa pastebimi įgimti ar neurologiniai sutrikimai, todėl visuomenėje dažnai formuojami nepagrįsti spėjimai apie galimus skiepų padarinius sveikatai.

„Skiepijimas tai yra efektyvus ir saugus būdas apsaugoti žmones nuo tam tikrų gyvybei arba sveikatai pavojingų infekcinių ligų, kai kurių vėžio formų. Imunizacija yra viena sėkmingiausių ir ekonomiškai efektyvių visuomenės sveikatos intervencijų. Šiuolaikiniai skeipai yra saugūs, retai kada sukelia sunkias nepageidaujamas reakcijas“, – rašoma LSMU moksliniame straipsnyje.

Vienas geriausių vakcinos veiksmingumą įrodančių pavyzdžių yra 2 tipo Haemophillus influenzae B (Hib) vakcina, apsauganti nuo šios bakterijos sukeliamų ligų, kurių sunkiausia – meningitas (smegenų dangalų uždegimas). Pirmą kartą Hib vakcina buvo pradėta naudoti 1990 metais. Tuo metu JAV 2 tipo Haemophillus influenzae B mikrobas buvo pati dažniausia bakterinio meningito priežastis, kuri kiekvienais metais sukeldavo vidutiniškai 15 tūkst. susirgimų ir 400-500 mirčių. Susirgimų ir mirčių skaičius dešimtmečiais buvo pastovus. Pradėjus skiepyti Hib vakcina, susirgimų, sukeltų Haemophillus influenzae B, sumažėjo iki mažiau kaip 50 atvejų per metus. Dramatišką ligų, pvz., susirgimų tymais, kiaulyte, raudonuke, poliomielitu, difterija, stablige ir kokliušu sumažėjimą per keletą metų sąlygojo skiepai.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (229)