Kūnai kaip pūkeliai palieka numirus nuo šio keisto užkrato
„Facebook“ grupėje pasidalinta žinutė

Prie pasidalintos nuotraukos, vaizduojančios vieną po kito suguldytus maišus su neva žmonių lavonais ir moterį, viena ranka nešančią tokį patį maišą – lietuviškas komentaras „Kūnai kaip pūkeliai palieka numirus nuo šio keisto užkrato“.

Nuotraukos apačioje – komentaras vokiečių kalba: „Koronaviruso aukų skaičius JAV jau pasiekė 100 tūkst. žmonių, o internete plinta didžiuliai kiekiai juodų lavonų maišų. Reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kad amerikietės yra labai stiprios, tai galite matyti iš šios nuotraukos, jos gali pakelti maišą viena ranka. Šio maišo patvarumas taip pat nusipelno dėmesio. Niekada gerai nemokėjau fizikos, tačiau, jei pamenu teisingai, daugelis maišų taip laikomi suplyštų. Pandemija ar didelė apgaulė?“.

Iš tiesų, nuotraukoje nėra vaizduojamos naujojo koronaviruso aukos, todėl maišą nešančiai moteriai greičiausiai visai nereikėjo daug jėgos tam, kad jį pakeltų.

Kaip teisingai pastebėjo vienas komentatorius, nuotraukoje užfiksuota Floridoje vykusio protesto akimirka. Gegužės 27 dieną 50 protestuotojų Majamio parke suguldė nedarbo aukas simbolizuojančius maišus.

Protestas prasidėjo prie vietinės darbo biržos. Čia protestuotojai prie automobilių pririšo negyvus žmonių kūnus vaizduojančius maišus ir surengė simbolinę laidotuvių procesiją. Procesija baigėsi Majamio parke, kuriame buvo suguldyti imituoti žmonių kūnai.

Protestuotojai šiuo susibūrimu reikalavo didesnių išmokų karantino metu darbo netekusiems žmonėms.

Taigi, bet kokios šios nuotraukos sąsajos su tikromis COVID-19 aukomis yra klaidingos. Nuotraukoje – protesto metu pasitelkto performanso dalis, o ne tikrų žmonių kūnai.

Tai – ne vienintelis protestas, kurio metu kaip simbolis pasitelkiami maišais, imituojantys kūnus. Balandžio mėnesį prie JAV vadovo Donaldo Trumpo viešbučio protestuotojai, pasivadinę „Atsisakyk fašizmo“ (ang. „Refuse Fascism“), paliko nuo naujojo koronaviruso mirusius imigrantus imituojančius maišus.

  • Šaltiniai
  • Insólita protesta: apilan “cadáveres” porque no reciben sus cheques de ayuda; telemundohouston.com
  • Protesters dump replicas of body bags at Trump's D.C. hotel to protest his coronavirus response; thetelegraph.com