Na, ir mokslas tvirtina, kad pelėsis yra kenksmingas grybas - kas susidūrė su pelėsiu patalpose, žino, kad tai negeras dalykas. Ką jau kalbėti, jei pelėsis patenka žmogui vidun. Bet yra grupė švelniai tariant būtybių, kurie pelėsį valgo, už tai moka pinigus ir tuo didžiuojasi. Ir kuo baisiau tas pelėsis dvokia, tuo jiems skaniau. Čia pelėsinio sūrio mėgėjai. O juk tai tiesiog diversija prieš žmogaus sveikatą. O sako karas nevyksta. Nukrito toks pelėsio mėgėjas į kapo duobę - nuo ko kojas pakratė kas pasakys,koks ginklas jį nukovė.

„Facebook“ paviešintoje žinutėje namuose aptinkamas pelėsis lyginamas su pelėsinio sūrio pelėsiu, suteikiančiu šiam produktui unikalų skonį ir kvapą. Teigiama, esą pelėsinio sūrio vartotojai skelbia karą sveikatai, o jiems mirus nebeaišku, kodėl jie mirė – galbūt nuo pikantiško sūrio?

Socialiniame tinkle paviešinta klaidinanti žinutė

Pelėsinis sūris trikdo nemažą dalį žmonių. Delikatesu laikomas produktas patinka anaiptol ne visiems, tačiau jaudintis dėl pelėsinio sūrio poveikio sveikatai neverta (nebent dėl suvalgomo kiekio, mat 100 gr mėlynojo sūrio yra net 29 gr riebalų).

Nors tiesa, kad didelė dalis pelėsių yra nuodingi žmogui ir gali sukelti įvairias ligas, pavyzdžiui, astmą, alerginę reakciją, kvėpavimo takų sutrikimus, odos, akių, nagų infekcijas, ne visų pelėsių reikia baimintis.

Baltieji Penicillium camemberti, Penicillium candidum bei mėlynieji Penicillium roqueforti ir Penicillium glaucum pelėsiai, kuriais apdorojamas sūris, ne tik nekenkia sveikatai – vieno tyrimo duomenimis kai kurios mėlynojo sūrio rūšys, pavyzdžiui, Roquefort ar Bleu d'Auvergne, netgi mažina širdies ir kraujagyslių ligų riziką ir pasižymi priešuždeginimėmis savybėmis.

Tirdami mėlynojo sūrio pelėsių poveikį žmonių sveikatai mokslininkai siekė išsiaiškinti, kur slypi prancūzų jaunatviškos išvaizdos ir ilgo gyvenimo paslaptis. Tyrimas vadinosi „Ar gali sūris gali būti dingusioji prancūzų paradokso dėlionės detalė?“. Kalbėdami apie prancūzų paradoksą tyrėjai turėjo omenyje prancūzų tautos pomėgį gerti vyną ir dažnai užkandžiauti sūrio, bet tuo pat metu išlikti ilgaamžiais ir jaunatviškais. Paaiškėjo, kad vienas iš veiksnių, lemiančių prancūziškąjį paradoksą gali būti būtent pelėsinio sūrio valgymas.

Įdomu tai, kad pelėsiniam sūriui gaminti naudojami pelėsiai priklauso tai pačiai pelėsių giminei kaip ir pelėsis, naudojamas antibiotiko penicilino gamybai. Šie pelėsiai žmogui nesukelia toksinės reakcijos, tačiau gamintis pelėsinio sūrio patiems, neturint pakankamai žinių ir atitinkamų sąlygų, nepatartina.

  • Šaltiniai
  • Why is it safe to eat the mould in blue cheese?; independent.co.uk
  • Why It's OK to Eat Moldy Blue Cheese; foodandwine.com
  • Cave bacteria could help develop future antibiotics; bbc.com
  • Blue cheese may be good for your health, study suggests; pri.org
  • Is Blue Cheese Good for You?; livestrong.com
  • Could cheese be the missing piece in the French paradox puzzle?