5G ryšio įrangos plokštė su įspaustu COV-19 ženklu.
„Facebook“ socialiniame tinkle patalpinta informacija

Naująjį koronavirusą su 5G siejantys sąmokslo teorijų kūrėjai ant metalinės plokštelės įspaustą užrašą COV-19 akimirksiu susiejo su COVID-19, tačiau iš tiesų nuotraukose matoma neryški detalė nėra 5G ryšio įrangos dalis.

Socialiniame tinkle išplatinta klaidinanti žinutė

Keletas „Facebook“ socialiniame tinkle paviešintų kadrų – vaizdo įrašo, kuriame telekomunikacijų inžinierius neva atskleidžia ryšį tarp COVID-19 ir 5G, dalis.

Praėjusią savaitę klaidinantis vaizdo įrašas, paviešintas įvairiose interneto platformose, sulaukė didelio interneto vartotojų dėmesio. Vienoje „Instagram“ paskyroje jis buvo peržiūrėtas daugiau nei 11 tūkst. kartų.

Vaizdo įraše vyras su apsaugine kepure ir atšvaitiniu kostiumu prisistato telekomunikacijų inžinieriu, diegiančiu 5G antenas Jungtinėje Karalystėje, kol šalis gyvena karantino režimu. Vaizdo įraše jis pasako netrukus parodysiąs įrangą, kurios rodyti neturėtų ir jo kamera priartina įrangos dalį, ant kurios įspausdas užrašas COV-19.

„Nesu sąmokslo teorijų kūrėjas, bet, žinoma, internete skaičiau apie koronavirusą ir COVID-19, bet kodėl jie, po velnių, deda tokias mikroschemas tokiuose bokštuose?“, – komentuoja vaizdo įraše pasirodęs vyras.

Lietuviškose „Facebook“ anketose patalpinti kadrai su COV-19 paženklinta įranga – to paties vaizdo įrašo dalis.

Praėjusią savaitę „Reuters“ faktų tikrintojai, o šią savaitę – ir „AAP FactCheck“ išsiaiškino, kad vaizdo įrašas yra melagingas. Nors neįmanoma išsiaiškinti, ar jame pasirodantis vyras yra telekomunikacijų inžinierius, viena aišku – parodoma įranga nėra 5G mobiliojo ryšio įranga.

Iš tiesų, tai – bendrovės „Virgin Media“ kabelinės televizijos priedėlio, išleisto maždaug prieš 9 metus, „Cisco 4585DVB MPEG-4 HD Interactive Set-Top Box“ plokštė.

„Reuters“ ir „AAP FactCheck“ žurnalistams susisiekus su „Virgin Media“ atstovais jie patvirtino, vaizdo įraše rodoma detalė nėra niekaip susijusi nei su 5G, nei apskritai su mobiliuoju ryšiu. Be to, ant originalios prietaiso detalės nėra užrašo COV-19, taigi, užrašas nėra autentiškas.

Įsižiūrėjus į vaizdo įraše rodomą detalę galima pastebėti ir kitų detalės sąsajas, naudojama vaizdo / garso įrangai sujungti, ir RF kabelio įvesties jungtis, matoma ir ant „Virgin Media“ priedelio.

  • Šaltiniai
  • False claim: Video shows 5G telecoms equipment stamped with ‘COV-19’ ready to be installed into a mast; reuters.com
  • A circuit board with a “COV.19” sticker is from an old pay TV box, not a 5G tower; aap.com.au