Diegiant 5G ryšį reikia vilkėti nuo radiacijos apsaugantį kostiumą.
Socialiniai tinklai

Grupėje „5G faktai ir žinios“ paviešinta nuotrauka su prierašu „5G diegiantis vyrukas dėvi nuo radiacijos apsaugantį kostiumą“. Šalia jos – nuotrauka pasidalinusio vartotojo komentaras – „Jei jie dirbdami prie jų su tokiom apsaugom esą, tai ir mums reikės pradėti tai nešioti???!!!?!?? BAISU!!!!1!1!!“.

Diegiamos antenos jokios radiacijos neskleidžia

Tačiau iš tiesų baimintis nėra ko. Kaip „Delfi“ komentavo Radiacinės saugos centro direktorė Ramunė Marija Stasiūnaitienė, mobiliojo ryšio antenas diegiantiems darbuotojams jokiu būdu nereikėtų dėvėti tokių kostiumų ir baimintis dėl antenų skleidžiamos radiacijos.

„Esame gavę keletą paklausimų, kad 5G daro įtaką vėžio atsiradimui, nes ten labai stipri radiacija, kaip buvo teigiama. Tikrai kaip specialistai, prisiimdami visą atsakomybę, galime teigti, kad elektromagnetinės bangos skleidžia nejonizuojančią spinduliuotę“, – tvirtino R. Stasiūnaitienė.

Kad mobiliojo ryšio antenas diegiantiems darbuotojams nereikia dėvėti nuo radiacijos saugančių kostiumų patvirtino ir „Tele2“ korporacinės komunikacijos direktorius Andrius Baranauskas.

Tokios ypatingos apsaugos nereiktų ne tik todėl, kad mobiliojo ryšio antenos skleidžia nejonizuojančią spinduliuotę, bet ir dar dėl vieno paprasto niuanso – diegimo metu antenos būna neįjungtos. „Juk ir televizorių įsigiję namo nesinešate jo įjungto. Taip ir įrenginėjant mobiliojo ryšio bokštus veikti jie pradeda tik diegimo darbams pasibaigus“, – komentavo A. Baranauskas.

Kauno technologijos universiteto Elektros ir elektronikos fakulteto (KTU EEF) dėstytojas docentas Vitas Grimaila taip pat akcentavo, kad instaliuojama antena negali skleisti jokios spinduliuotės, nes ji dar neveikia. „Jeigu instaliuojamas ryšys, tai jo dar nėra. Pati antena – metalo ir elektronikos komponentų rinkinys. Kol ji yra instaliuojama, tai ji nespinduliuoja netgi mažiausios galios, ji net nėra prijungta prie aktyvios įrangos“, - komentavo profesorius.

Paveikslėlis – ne naujas

Ta pati prie mobiliojo ryšio anteną vaizduojanti nuotrauka, iki pasirodydama lietuviškose „Facebook“ grupėse, internete cirkuliavo jau nuo praeitų metų pavasario. Nuotraukos sąsajas su 5G ryšio neva skleidžiama radiacija paneigė faktų tikrintojai „The Snopes“, „Africa Check“ ir „Full Fact“.

„The Snopes“ taip pat pabrėžė, kad elektromagnetines bangas perduodančios mobiliojo ryšio antenos skleidžia nejonizuojančią spinduliuotę, taigi, apie radiaciją kalbėti būtų netikslu. Be to, net jeigu dėl kokių nors nepaaiškinamų priežasčių antena skleistų jonizuojančią spinduliuotę, nuotraukoje pavaizduotas darbininkas nebūtų nuo jos apsaugotas.

Darbininkas vilki „Tyvek“ kostiumą, apsaugantį nuo kietųjų detalių ir teršalų, o jonizuojanti spinduliuotė nėra nei viena, nei kita, be to, joks kostiumas negalėtų patikimai apsaugoti nuo jonizuojančios spinduliuotės.

Kaip „The Snopes“ teigė Nacionalinės bokštų montuotojų asociacijos Belaidės pramonės tinklų vadovas Scott Krouse, nuotraukoje vaizduojamas netgi ne 5G bokštas, o įprasto 4G ryšio antena. Darbininkas greičiausiai vilki apsauginį kostiumą, kad apsisaugotų nuo cheminių medžiagų, naudojamų paukščių išmatoms nuo antenos valyti.

  • Šaltiniai
  • Pokalbiai telefonu su Radiacinės saugos centro direktore Ramune Marija Stasiūnaitiene, „Tele2“ korporacinės komunikacijos direktoriumi Andriumi Baranausku ir Kauno technologijos universiteto Elektros ir elektronikos fakulteto (KTU EEF) dėstytoju docentu Vitu Grimaila
  • Are Hazmat Suits Needed to Install 5G Cellphone Towers?; snopes.com
  • No, hazmat suits not needed to install 5G phone technology; africacheck.org