Vaizdo įrašas su tikinimais, kad neįvardytas patologas atrado, jog būtent dėl COVID-19 mirčių yra kalti kirminai, buvo patalpintas socialiniame tinkle „Facebook“.

„ Patologas nustatė masinių mirčių nuo koronaviruso priežastį. Parazitai randami 90 proc. sergančių koronavirusu. Jie taip susilpnina imuninę žmogaus sistemą, kad tai priveda prie mirties“, – teigiama vaizdo įraše. Vaizdo įraše dar matoma ir neįvardyto neva patologo nuotrauka. Šalia vaizdo įrašo yra ir komentaras: „Morgo darbuotojas atskleidė tiesą“.

„Facebook“, sukčių internetinis puslapis
Patologas nustatė masinių mirčių nuo koronaviruso priežastį. Parazitai randami 90 proc. sergančių koronavirusu. Jie taip susilpnina imuninę žmogaus sistemą, kad tai priveda prie mirties

Melas


Tačiau šis vaizdo įrašas reklamuoja internetinį puslapį. Paspaudę ant nuorodos atsidursite sukčių puslapyje. Puslapį bandoma pristatyti kaip kokį nors mažai žinomą sveikatos naujienų portalą, o jame toliau yra pateikiama melaginga teorija, kad tai kirminai kalti dėl mirčių. Taip pat galite rasti ir neva išganingą informaciją – yra vaistinis preparatas, kuris gali padėti išnaikinti kirminus.
Melaginga informacija

Panašią melagingą sukčių schemą neseniai aprašė Delfi – tąkart sukčiai bandė neegzistuojančio gydytojo pagalba reklamuoti Lietuvoje neregistruotus vaistus neva kraujagyslių valymui. Plačiau apie šią istoriją galite pasiskaityti ČIA.

Kadangi toks vaistas nebuvo registruotas Lietuvoje, niekas negali pasakyti, ką iš tiesų sukčiai pardavinėja apgautiems žmonėms. Toks pats scenarijus kartojasi ir su išganinguoju kirmėlių žudiku.

Tačiau pradėkime nuo akivaizdžiausio melo – vaizdo įraše matomas neva patologas iš tiesų yra aktorius Ioan Gruffudd. O sukčių puslapyje neva kalbinama patologas Steponas Burkevičius – neegzistuoja.

Parazitinės kirmėlės

Taip pat nėra jokios informacijos, kad nuo COVID-19 mirusių žmonių kūnuose buvo rasti kirmėlių ar kad tų kirmėlių būta tiek, kad mirusiųjų kūnai buvo sumaitoti iš vidaus, kaip tikina ši melaginga kampanija.

Teiginiai, kad dėl sveikatos problemų kalti kirminai, girdimi jau ne pirmą kartą. Prieš keletą metų buvo ir incidentas, kuomet žolininke prisistačiusi moteris viename dideliame naujienų portale tikino, kad pas suaugusį žmogų kirmėlių gali būti labai daug – nuo 3 iki 7 kilogramų. Neva jų gali būti ne tik žarnyne, bet ir kvėpavimo takuose, plaučiuose, raumenyse, odoje bei plaukuose, net smegenyse. Ta pati žolininke prisistatanti moteris ėmė tikinti, kad nuo kirminų apsaugoti gali įvairios arbatos, prieskonių mišiniai, kuriuos geriau ne patiems gamintis, o – pirkti iš žolininkų. Ši melaginga informacija plačiai paplito.

Apie šią melagingą informaciją 2019 metais Delfi komentavo biomedicinos mokslų daktaras, vaikų gastroenterologas doc. med. dr. Vaidotas Urbonas. Jis buvo kategoriškas: tokios kalbos – iš balanos gadynės laikų ir gali įtikinti nebent tuos, kurie vis dar mano, kad Žemė yra plokščia.

„Galvoju, kad čia nerimtai žmonės sako“, – paprašytas pakomentuoti teiginį, esą žmogaus organizme gali būti iki 7 kg įvairių parazitų, negalėjo patikėti pašnekovas. Pasak jo, bet kuri ligoninės sanitarė, neturinti specialaus išsilavinimo, išjuoktų tokius superteorijų kūrėjus.

Tačiau sukčių puslapyje būtent yra tikinama, kad kirminų mirusiųjų kūnuose buvo tiek, kad tai galima vadinti kirminų invazija.

Melaginga informacija

Šių sukčių tikslas – išsigandusiems žmonėms parduoti neva tai vaistą nuo kirminų. Labai svarbu pabrėžti, kad toks vaistinis preparatas Lietuvoje nėra registruotas, tad tokio „vaisto“ vartojimas – lyg katės pirkimas maiše.

Delfi ragina piliečių nepasitikėti jokiais „nepagydomas ligas pagydančiais vaistais“.

Jei nurodoma, kad gaminys turi gydomųjų savybių – jis privalo būti registruotas kaip vaistinis preparatas. Visada atkreipkite dėmesį į svetainėje pateikiamą informaciją, ją turėtumėte kritiškai nagrinėti. Vaistinius preparatus parduodančioje internetinėje svetainėje turi būti pateiktas buveinės adresas, telefono numeris ir elektroninis paštas, kad klientas galėtų susisiekti su pardavėju.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)