Ne visi žino, kad „Microsoft“ vadovas Bilas Geitsas (Bill Gates), išleisdamas milijardus skiepų verslui, kategoriškai neskiepija savo vaikų. Daugelis žmonių nesuvokia, kad skiepai naudojami siekiant sumažinti pasaulio gyventojų skaičių <...> Tuo tarpu vienas pagrindinių vakcinų rėmėjų – milijardierius B. Geitsas yra gana nuoširdus savo pozicijoje dėl vakcinų naudos būtent atsikratant žmonėmis.
„Facebook“ socialiniame tinkle paskelbta žinutė

Lietuvių kalba pasidalinta žinutė – tik atgarsis anksčiau angliškuose tinklalapiuose išplatintų teiginių. Keliuose netikromis naujienomis garsėjančiuose tinklalapiuose išplatintame straipsnyje buvo pateikiami neva buvusio B. Gateso gydytojo liudijimai apie tai, kad milijardierius atsisakė skiepyti savo vaikus, kai šie dar buvo maži, nes jie „buvo puikūs vaikai, labai protingi ir gyvybingi ir jis pasakė, kad su jais viskas tvarkoje taip, kaip yra ir jiems nereikia jokių vakcinų.“

Klaidinanti žinutė

Straipsnyje nebuvo pateikta gydytojo pavardė, be to, jie išspausdinti portaluose, dažnai platinančiuose nepatikrintą informaciją, todėl reuters.com faktų tikrintojai šią informaciją paneigė.

Iš tiesų, kaip 2019 metais pati Melinda Gates teigė savo „Facebook“ paskyroje, visi trys šeimos vaikai buvo paskiepyti visomis reikalingomis vakcinomis.

Netiesa ir tai, kad sutelkdamas dėmesį į skiepus, Bilas Gatesas nori atsikratyti žmonėmis. Versija, esą milijardierius siekia priverstinai skiepyti Afrikos vaikus ir taip mažinti žmonių skaičių pasaulyje internete vienu ar kitu formatu sklando jau keletą metų.

Sąmokslo teorijų mėgėjai, siekiantys įrodyti savo tiesas, dažnai remiasi iškarpytomis Bilo Gateso kalbų ištraukomis. Milijardierius iš tiesų susirūpinęs nežabotu žmonių populiacijos augimu ir dažnai kalba apie tai, kad eksponentiškai augant žmonių skaičiui žemė nebesugebės visų aprūpinti būtinais ištekliais. Tačiau savo pastangomis investuoti į skiepus ir sveikatos apsaugą „Microsoft“ vadovas nesiekia mažinti esamo žmonių skaičiaus – jis siekia paveikti šio skaičiaus augimą.

Kaip rašė faktų tikrinimo tinklalapis „Snopes“, ieškodamas priežasčių, kodėl nepasiturinčių šalių gyventojai jaučia tokį didelį poreikį kurti gausias šeimas, B. Gatesas suprato gana paradoksalią situaciją – gausios šeimos poreikis išauga tose vietose, kur yra didelis kūdikių mirštamumas.

Šiose šalyse tėvai privalo būti tikri, kad bent keletas vaikų sulauks brandos ir galės pasirūpinti jais senatvėje, todėl dažnai šiose šeimose vaikų skaičius būna gerokai didesnis, nei yra išteklių visoms atžaloms išlaikyti.

Pirmiausia Melinda ir Bilas Gatesai manė, kad sprendimas slypi lytiniame švietime ir kontracepcijos priemonių vartojime, tačiau iš tiesų daug efektyvesnis būdas kontroliuoti populiacijos augimą – investicijos į sveikatos apsaugą ir siekis kuo labiau sumažinti šalyje kūdikių ir vaikų mirtingumą.

Žinodami, kad visi vaikai sulauks brandos, tėvai sąmoningiau planuoja šeimą, atsižvelgdami į tai, kiek vaikų jie gali išlaikyti ir suteikti jiems orų gyvenimą.

  • Šaltiniai
  • Melindos Gates „Facebook“ paskyra
  • Did Bill Gates ‘Admit’ Vaccinations Are Designed So Governments Can ‘Depopulate’ the World?; snopes.com
  • A Conversation with Bill Gates: Population Growth; youtube.com
  • False claim: Bill Gates refused to vaccinate his children; reuters.com