Šveicarija, Turkija, Čekija, Ukraina - palieka koronaviruso projektą. <...> Ir tik Lietuva tęsia karantiną dar dviems savaitėms.
„Facebook“ socialiniame tinkle pasirodžiusi žinutė

„83 milijonų Turkija pasiekė piką, legalizavę 110 tūkstančių užkrėstų, tai yra 1 iš 800 žmonių užsikrėtė. Be to, daugiau kaip 9 milijonų Šveicarijoje virusas taip pat netikėtai pasibaigė, kai užsikrėtė 30 tūkst. Nuo gegužės 11 dienos užkrėstieji žmonės nustos užkrėtinėti kitus, atsidarys kavinės ir muziejai“, – ironizuojama žinutėje.

Platinama neteisinga informacija apie karantiną švelninančias šalis

Joje taip pat teigiama, esą šalyse padėtis kaistą, žmonės ima suprasti, kad tai nėra virusas, o besitęsiantis karantinas gali sukelti protestus ir pokyčius valdžioje.

Ši informacija klaidina socialinio tinklo vartotojus.

Mokslininkams prognozuojant, kad su virusu greičiausiai teks išmokti gyventi iki kol pasirodys masiniam naudojimui pritaikyta vakcina, šalys, kuriose paskelbtas karantinas, sujudo. Amžinai ekonomika negali būti uždaryta, todėl daugelyje šalių imta galvoti apie grįžimą prie įprasto gyvenimo. Vis dėlto, nors apribojimai palaipsniui mažinami, jie išlieka.

Šveicarija

Balandžio 27 dieną šalis pradėjo pirmąjį karantino, kuris šalyje buvo paskelbtas kovo 16 dieną, švelninimo etapą. Nuo šios dienos pradėjo veikti kirpyklos, grožio ir masažo salonai, floristai, sodo centrai, „pasidaryk pats“ parduotuvės, ligoninės, medicininės ir fizioterapinės paslaugos, leidžiamas didesnis žmonių skaičius laidotuvių metu.

Kitas karantino švelninimo etapas prasidės gegužės 11 dieną. Nuo šios dienos pradės veikti darželiai, pradinio, vidurinio ugdymo ir privačios mokyklos. Taip pat duris atvers kavinės, barai, kitos viešojo maitinimo įstaigos, tačiau jos privalės užtikrinti, kad tarp staliukų paliekamas 2 metrų tarpas, o prie vieno staliuko galės susėsti ne daugiau 4 žmonių kompanija. Kitą pirmadienį šalyje pradės veikti muziejai, bibliotekos, archyvai. Veiklą atnaujins ir sporto objektai, tačiau juose nekontaktiniu sportu bus galima užsiimti ne didesnėms nei 5 žmonių grupėms. Baseinai išliks uždaryti.

Trečiasis karantino švelninimo etapas šioje šalyje prasidės birželio 8 dieną. Nuo šios dienos ketinama leisti zoologijos, botanikos sodų ir baseinų veiklą, atidaryti kino teatrus, teatrus ir religijos įstaigas, atsidarys iki šio etapo neatidarytos ugdymo įstaigos. Planuojama leisti ir daugiau nei 5 žmonių susibūrimus (masiniai renginiai vis dar liks uždrausti), profesionalaus sporto renginius be žiūrovų.

Kol kas šalis neketina atverti sienų keliautojams, tačiau nuo gegužės 11 dienos bus taikomi tam tikri palengvinimai šveicarams ir Europos Sąjungos gyventojams – nuo šios datos bus leidžiami šeimos susitikimai Šveicarijoje.

Nors palaipsniui šalis laisvins karantino metu įvestus apribojimus, darbuotojams, galintiems dirbti iš namų, vis dar rekomenduojama negrįžti į biurus, o vyresniems nei 65 metai žmonėms – palikti namus be būtinos priežasties.

Kaukių dėvėjimas Šveicarijoje nėra privalomas, tačiau kai kuriuose sektoriuose dirbantys žmonės jas dėvėti privalo, pavyzdžiui, visas aptarnaujantis personalas.

Turkija

Balandžio pradžioje Turkija vis dar nebuvo įvedusi griežto karantino šalies mastu, tačiau sparčiai augant užsikrėtusiųjų skaičiui tam tikros taisyklės nustatytos. Balandžio 6 dieną BBC pranešė apie tai, kad šalyje važinėjant visuomeniniu transportu, turguose ir kitose viešose vietose nuo šiol privaloma dėvėti kaukes, taip pat, siekiant sumažinti viruso plitimą, uždarytas 31 miestas, iš miesto į miestas leidžiamas tik būtinas susisiekimas.

Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas gyventojams patarė laikytis socialinio atstumo, nuo kitų žmonių stovint nutolus per tris žingsnius, šalyje taip pat uždarytos mokyklos, atšaukti dauguma tarptautinių ir vietinių skrydžių, uždraustos masinės maldos ir vieši susibūrimai.

Nors šalyje buvo apribota daug įprasto gyvenimo sferų, gydytojai ir kai kurie politikai teigė, kad šių apribojimų nepakanka. Kitą savaitę, nepaisant medikų ir mokslininkų perspėjimų, ketinama imtis priemonių švelninimo.

Nuo kitos savaitės Turkijoje jaunuoliams ir pagyvenusiems žmonėms bus leista palikti namus trumpiems pasivaikščiojimams skirtingu keturių valandų intervalu, bus atnaujinama prekybos centrų, kirpyklų, drabužių parduotuvių veikla.

Siekiant atgaivinti turizmo sektorių, nuo kitos savaitės bus pradėti vykdyti dalis vietinių skrydžių – į populiariausius turizmo taškus, įskaitant pajūrio miestus.

Tačiau, net ir sušvelninus dabar galiojančias priemones, gyventojai privalės laikytis higienos ir socialinio atstumo taisyklių, biuruose ir darbo metu dėvėti kaukes. Jei šių taisyklių nebus laikomasi, šalies prezidentas neatmetė galimybės vėl griežtinti taikomus apribojimus.

Čekija

Palyginti su kitomis šalimis, Čekija ir Slovėnija išlaikė palyginti nedidelį užsikrėtusiųjų ir mirusiųjų skaičių ir buvo viena pirmųjų įvedusių šalyje karantiną. Kaip ir dauguma kitų šalių, Čekija numatė kelių pakopų planą, kaip švelninti karantino metu priimtas priemones. Nuo balandžio 27 dienos šalyje vėl ėmė veikti universitetai, taip pat kai kurios parduotuvės, bibliotekos, sporto centrai. Čekijos gyventojai lauke jau gali susiburti į dešimties žmonių grupes, atnaujinamos kelionės į užsienį.

Koronavirusas Čekijoje

Nuo gegužės 11 dienos įsigalios dar daugiau švelninančių priemonių – šalyje ims veikti kirpyklos, prekybos centrai. Savaitė po to, gegužės 25 dieną, veiklą atnaujins restoranai, teatrai ir viešbučiai.

Kai kurios parduotuvės, prekiaujančios nebūtinosiomis prekėmis, Čekijoje buvo atidarytos jau balandžio 9 dieną, kaip ir kai kurios sporto įstaigos, taip pat sušvelninti apribojimai sporto treniruotėms.

Sėkmę kovoje su virusu Čekijos ir Slovakijos vadovai sieja su anksti paskelbtu karantinu ir kaukių dėvėjimu. Daugiau nei mėnesį kaukių dėvėjimas šalyje buvo privalomas, tūkstančiai savanorių namie siūtas kaukes dalino nemokamai. Kaip balandžio viduryje rašė guardian.com, nors karantino metu priimti apribojimai pamažu bus švelninami, kaukes dėvėti greičiausiai bus privaloma net vasaros mėnesiais.

Ukraina

Koronavirusas Ukrainoje

Ukrainoje karantinas pratęstas iki gegužės 22 dienos. Šalyje, nepaisant verslininkų prašymų leisti atnaujinti veiklą, neskubama nutraukti įvestų apribojimų, nors pirmasis švelninimo etapas prasidės gegužės 11 dieną. Nuo šios dienos atsidarys parkai, kai kurios parduotuvės, pavyzdžiui, prekiaujančios tekstilės gaminiais ar namų ūkio prekėmis. Kavinės galės pradėti teikti paslaugas išsineštinai.

Socialiniame tinkle paviešintoje žinutėje klaidinama, neva „tik Lietuva tęsia karantiną dar dviems savaitėms. Matyt, valdininkija jau gavo ir įsisavino užsiprašytą sumą ir nevykdyti užsakymo jau nevalia...“. Tačiau, kaip matyti pateiktuose kitų šalių pavyzdžiuose, karantinas pratęsiamas ir kitose valstybėse, imamasi tik švelninimo priemonių, pamažu grąžinsiančių šalių gyventojus į normalų ritmą.

Tokių priemonių, matydama plokštėjančią susirgimų kreivę, ėmėsi ir Lietuva.

Lietuva

Balandžio 16 dieną pradėtas pirmasis karantino švelninimo etapas, kurio metu, ribojant pirkėjų skaičių ir laikantis kitų saugumo priemonių, atidarytos ne maisto prekių parduotuvės, turinčios atskirą įėjimą iš lauko pusės, taip pat atnaujintas dalies paslaugų teikimas, paslaugą vienam žmogui teikiant ne ilgiau nei 20 minučių, leidžiama organizuoti renginius lauke neišlipant iš automobilio ir automobilyje sėdint ne daugiau nei dviem asmenims.

Balandžio 27 dieną pradėtas antras karantino švelninimo etapas. Laikantis saugumo priemonių leista teikti grožio paslaugas, atnaujinama viešojo maitinimo sektoriaus veikla paslaugas teikiant lauke, leidžiama laikyti vairavimo egzaminus. Nuo šios datos ne didesnėms nei dviejų asmenų grupėms taip pat leidžiama vaikščioti pažintiniuose takuose, užsiimti kita laisvalaikio veikla atvirose erdvėse. Nuo balandžio 27 dienos veiklą atnaujino ir bibliotekos, archyvai ir muziejai. Nuo balandžio 23 dienos veiklą atnaujino parduotuvės ir kioskai, įsipareigojantys riboti pirkėjų srautą ir vienu metu aptarnauti tik vieną žmogų.

Balandžio 29 dieną Vyriausybė pritarė dar keletui švelninimų – leidžiama sanatorijų veikla, parduotuvių ir turgaviečių veikla, paslaugų teikimas, sveikatos priežiūros paslaugų teikimas.

Pamažu Lietuvoje taip pat atnaujinami skrydžiai.

  • Šaltiniai
  • How far? How soon? Czechs grapple with how to ease Covid-19 lockdown; theguardian.com
  • A third of the global population is on coronavirus lockdown — here's our constantly updated list of countries locking down and opening up; businessinsider.com
  • Coronavirus: Turkey sets strict measures as cases soar; bbc.com
  • COVID-19 Information for Switzerland and Liechtenstein
  • Coronavirus: the situation in Switzerland; swissinfo.ch
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (53)