Berlyne gegužės 1 dieną vykę protestai – tai protestai prieš karantiną ir paskelbtą koronaviruso pandemiją.
„Facebook“ socialiniame tinkle išplatintos sąsajos

„Facebook“ socialinio tinklo vartotojai dalinosi protesto vaizdais, ragindami kovoti prieš išgalvotą pandemiją, kuri neva tėra paprastas gripas. „Žmonės, atsibuskit, jau visa Europa ir dalis Rusijos protestuoja prieš karantiną miniom!“ buvo rašoma viename raginime.

Socialiniame tinkle pasirodžiusios protestus su karantino reikalavimais ir koronavirusu siejančios žinutės
Socialiniame tinkle pasirodžiusios protestus su karantino reikalavimais ir koronavirusu siejančios žinutės

Tačiau pasidalintuose vaizduose užfiksuoti protestai mažai ką turi bendro su šiuo metu paskelbta pandemija ar šalių paskelbtais suvaržymais karantino metu.

Gegužės 1 dienos, tarptautinės darbininkų dienos, revoliucingi protestai Berlyne kasmet vyksta nuo 1987 metų. Tais metais darbininkų demonstracijos metu Kroicbergo rajone kilus riaušėms policija buvo priversta palikti teritoriją keletui valandų. Nuo šios datos gegužės 1 dienos protestai įgijo maišto ir kairiųjų pažiūrų žmonių kovos už laisvę ir prieš gentrifikaciją atspalvį.

Vėliau protestai išaugo į ištisą gatvės kultūros ir menų festivalį „MyFest“ – agresyvių protestų įvaizdį pakeitė šventės nuotaika su gatvėje grojančiais didžėjais, muzikantais ir iš anksto su miesto valdžia ir policijos pareigūnais suderintais renginiais.

Šių metų gegužės 1-osios dienos šventė buvo kitokia – protesto organizatoriai turėjo pritarti policijos prašymui laikytis būtino 1,5 metro atstumo ir dėvėti nosį ir burną dengiančias kaukes. Policijos pajėgos apsupo Kroicbergo rajoną, kad prie protesto neprisijungtų per daug dalyvių. Vokiečiai turi konstitucinę teisę burtis į protestus net ir pandemijos metu, todėl visiškai atsisakyti protestų nebuvo galima.

Susibūrimo metu kairiųjų grupės ragino protestuotojus atsisakyti kapitalizmo ir būti solidaresniems pabėgėliams, siekiantiems prieglobsčio Europoje.

Kaip apie renginį pranešė anjazeera.com, dauguma protestuojančių laikėsi atstumų vienas nuo kito, nors kai kuriose gatvėse nebuvo išvengta minios formavimosi, mieste dirbo apie 5000 pareigūnų, saugojusių teritoriją nuo netikėtų atsitikimų. Pasitelkiant garsiakalbius žmonės buvo raginami skirstytis, todėl protestas neišaugo į nekontroliuojamą demonstraciją.

Pareigūnų teigimu, protestuotojai buvo nusiteikę taikiai ir didelių smurto proveržių pavyko išvengti. Vis dėlto, 4 žmonės buvo išvežti į ligoninę, kai „ZDF“ transliuotojo reporterius puolė įžeidinėti septynių asmenų grupė, vėliau išaugusi į penkiolikos asmenų grupę. Šeši išpuolyje dalyvavę žmonės buvo sulaikyti.

Iki įvykstant protestui žiniasklaidoje buvo pasirodę nerimą keliančių žinučių apie tai, kad ultrakairiųjų grupuotėms priklausantys asmenys ketina sukompromituoti taikų protestą nesilaikydami socialinio atstumo reikalavimų. Be to, Vokietijos įstatymai draudžia protestų metu dalyviams dėvėti veidą dengiančias kaukes, nes tai apsunkina pareigūnų darbą kilus nemalonumams. Esant karantino sąlygoms, nurodymas prieš protestą buvo patikslintas – protestuotojams leista dėvėti nosį ir burną dengiančias kaukes.

  • Šaltiniai
  • Berlin fears resurgent May Day violence as protests move east; thelocal.de; 2019.04.26
  • Everything You Need to Know About May Day in Berlin; theculturetrip.com; 2019.04.29
  • Hundreds take part in social-distanced May Day protest in Berlin; aljazeera.com; 2020.05.02
  • Labor Day: Berlin workers' rally defies social distancing ban; dw.com
  • German police face dilemma as May Day activists plan to cover faces; theguardian.com