Nuo vasario pabaigos kintanti informacija iš oficialių šalies institucijų apie apsaugos priemonių naudojimą koronaviruso metu išties galėjo susukti galvas ne vienam. Nuo svarstymų iki rekomendacijų, nuo pastarųjų – iki reikalavimo, kurio nepaisymas gali užtraukti įspėjimą arba solidžią baudą.

O paskelbus apie švelnėjančias karantino priemones bei kaukių dėvėjimo tvarką pasipylė įvairių interpretacijų. Viena jų – kaukių dėvėjimas esą yra iš viso neteisėtas, o apie burnos ir nosies apsaugos priemonių dėvėjimą priminusiems pareigūnams neva užtenka parodyti vieną „oficialią rekomendaciją“.

Kas melas


Nuo praėjusio savaitgalio internete – feisbuke ir „Youtube“ sklinda raginimai nedėvėti kaukių.

„Sveiki bendraminčiai. Pateiksiu įrodymą, kad kaukių nešiojimas yra neteisėtas, jeigu žmogus yra sveikas“
Ž. Užkuraitis
, – viename grupės „Ekologinis gyvenimas“ vaizdo įrašų gegužės 3 d. ragino Sveikos gyvensenos ir ajurvedinės mitybos specialistas Žilvinas Užkuraitis.

Tokius teiginius jis pagrindė oficialia Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centro (ULAC) rekomendacija, kuri buvo patalpinta ULAC tinklapyje ir ten išbuvo iki gegužės 4-osios. Tiesa, jau pirmadienio pavakarę toks informacinis leidinys buvo pašalintas. Rekomendacijoje pabrėžiama, kad nereikia dėvėti kaukių, „jei gerai jaučiatės, o dėvėti tik tada, jei pajutote simptomus“.

„Oficiali rekomendacija nedėvėti veido kaukės.. Išsisaugom ir jei stabdo policija parodom.. Sako veikia.. Nes tai yra oficiali rekomendacija ir tuo gali vadovautis kiekvienas Lietuvos pilietis, o ne neteisėtais įsakymais“
Ž. Užkuraitis
, – Ž. Užkuraičiui antrino kitas feisbuko vartotojas.

Pats Ž. Užkuraitis dar vasario 28-ąją įkeltame vaizdo įraše mokė kaip pačiam pasigaminti veidą saugančią kaukę iš servetėlių – tuomet jo įrašas sulaukė beveik 22 tūkst. peržiūrių, o raginimas nedėvėti kaukių – vos per tūkstantį.

Tačiau pati žinia apie neva neteisėtą kaukių tvarką įvairiais kanalais sklinda feisbuke ir peržiūrėta dešimtis tūkstančių kartų bei sulaukė mažiausiai 80 pasidalijimų.

Tokios rekomendacijos iki šiol kabo kitoje ULAC tinklapio skiltyje prie pranešimų spaudai. Tiesa, pažymima, kad toks pranešimas yra vasario 27-os dienos.

ULAC rekomendacijos

ULAC vadovas Saulius Čaplinskas Delfi pabrėžė, kad tokios rekomendacijos buvo paremtos būtent PSO, o taip pat JAV Ligų kontrolės centro (CDC) rekomendacijomis, kurias kartojo ir Sveikatos apsaugos ministerija. Be to, vasario pabaigoje-kovo pradžioje Lietuvoje buvo juntamas kaukių ir kitų veido apsaugos priemonių trūkumas, o prioritetiniais šių priemonių gavėjais buvo nurodomos medicinos įstaigos, tiksliau jų personalas.

Vis dėlto PSO ir valstybinės rekomendacijos kito, o galiojanti tvarka paremta naujausia informacija. Nuo kovo 27-osios apsauginės kaukės, respiratoriai ar kitos veido apsaugos priemonės jau buvo oficialiai rekomenduojamos SAM, o nuo balandžio 10-osios tapo privalomos viešumoje.

Tiesa, balandžio pabaigoje, pradėjus švelninti karantino sąlygas pasikeitė ir kaukių dėvėjimo taisyklės: Dėvėti kaukės nebereikės už miestų, miestelių, kaimų, viensėdžių, sodininkų bendrijų ribų, kai 20 metrų spinduliu nėra kitų asmenų, išskyrus artimuosius. Kaukės taip pat nebus būtinos automobilyje važiuojant vairuotojui su giminaičiais, aukšto meistriškumo sportininkams per treniruotes. Kaukės nebebus privalomos ir vaikams, jaunesniems nei 6 metai.

Tačiau visur kitur privalomos kaukių dėvėjimo tvarkos niekas neatšaukė. Be to, kaip pabrėžė S. Čaplinskas, ULAC gali teikti tik rekomendacijas, kurios kinta pasikeitus aplinkybėms, tačiau nurodyti kaukių ir kitų apsaugos priemonių dėvėjimo tvarką gali tik vyriausybė bei atskiros ministerijos.

Šaltiniai:

ULAC, Užkrečiamos ligos, Covid-19

Kada reikia dėvėti medicininę kaukę? – atsako naujos PSO rekomendacijos

Medikai informuoja, kada iš tikrųjų reikia dėvėti medicininę kaukę

PSO atstovė Lietuvoje primena: sveikam žmogui kaukės nepadės

Veryga: viešumoje reikės nešioti apsaugines kaukes

Vyriausybė atvers sienas, pakeitė kaukių dėvėjimo taisykles