Kilmė

Sąmokslo teorija, kad COVID-19 yra nuo seno suplanuota pandemija, kurios tikslas – sučipuoti visus Žemės gyventojus. Šios sąmokslo teorijos šalininkai teigia, kad sučipavus žmoniją, bus galima kontroliuoti kiekvieną žmogų 5G ar kitos technologijos pagalba.

Pavyzdžiui, panašią teoriją „Youtube“ platina „ufologu“ prisistatantis Robertas Mackevičius. Jis tikina, kad visa tai: pasaulio farmacininkų sąmokslas, o vakcinose neva yra robotų armija, aktyvuojama per mobilius telefonus, bevielį internetą. Neva taip bus kontroliuojama žmonija. Delfi jau seniau paneigė šią sąmokslo teoriją. Straipsnį galite perskaityti ČIA.

Tačiau paneigus vieną sąmokslo teoriją – tuoj atsiranda nauja. „Facebook“ grupės „Unfollow 15min.lt“ narys pasidalino savo sąmokslo teorija: tai, kad koronaviruso pandemija buvo seniai suplanuota įrodo „Snapchat“ veidų filtrai, kurie vartotojui ant veido uždeda veido kaukę ir meškino ausytes.

Sveiki. Šiek tiek apie temą, kad ši pandemija buvo suplanuota jau seniausiai. Prisimenate kai buvo "ant bangos" snapchat filtrai su kaukėmis? Kai vaikai pradėjo dėtis nuotraukas su kaukėmis dar kai karantino nei kvapo nebuvo. Kiek pavyko išsiaiškinti, tai šie filtrai atsirado 2017 metais (pataisykite, jeigu klystu). Man būdavo keista, kodėl čia tos kaukės tokios populiaros. Nuotraukos iš "Google".
„Facebook“ grupė „Unfollow 15min.lt“

Vyras grupėje rašo, kad pandemija buvo suplanuota seniai. „Prisimenate kai buvo „ant bangos“ snapchat filtrai su kaukėmis? Kai vaikai pradėjo dėtis nuotraukas su kaukėmis dar kai karantino nei kvapo nebuvo. Kiek pavyko išsiaiškinti, tai šie filtrai atsirado 2017 metais (pataisykite, jeigu klystu). Man būdavo keista, kodėl čia tos kaukės tokios populiaros“, – rašo jis, kalba neredaguota.

Melaginga informacija

„Snapchat“ tai vaizdo įrašų ir nuotraukų dalinimosi socialinis tinklas, sukurtas 2011 metais. Savo populiarumo piką jis pasiekė 2016 metais.

Melas


2017 metais du skirtingų spalvų veido kaukių filtrai pateko į populiariausių „Snapchat“ filtrų sąrašą. Panašų turi ir „Facebook messenger“.

Tikriausiai šių filtrų kūrėjus įkvėpė Rytų Azijos šalys, kuriose veido kaukės jau senokai yra ne tik apsaugos, bet ir mados reikalas. Tad teigimas, kad tai įrodymas, jog pandemija buvo suplanuota yra melagingas ir ignoruoja kultūrinį ir istorinį kontekstą.

Prieš 2003 metus vargu ar kas Honkonge nešiojo veido kaukes. Tačiau SARS protrūkis privertė žmones pakeisti savo įpročius – lygiai taip pat, kaip ir koronavirusas verčia vakariečius pamatyti veido kaukių svarbą.

Rytų Azijos valstybėse veido kaukės tapo dar dažniau matomos dėl kiaulių gripo, MERS, kasmetinio gripo sezono bei – oro taršos. Nešioti veido kaukes Rytų Azijos valstybėse tapo norma. Tačiau vakariečiams tai atrodė sunkiai suvokiamas dalykas. Štai 2018 duomenys rodo, kad Japonijoje kasmet buvo nuperka medicininių kaukių už 230 milijonų JAV dolerių.

Neprireikė daug laiko, kad mados dizaineriai pamatytų naują nišą Rytų Azijos rinkoje. 2014 metais kinų dizaineriai, pavyzdžiui, Masha Maand Yin Peng prie modelių drabužių priderino ir veido kaukes – modeliai podiumu vaikščiojo paslėptais veidais.

Tais pačiais metais Yoox bendradarbiavo su kinų dizaineriu Qiu Hao, Xander Ahou ir Sankuanz ir išleido seriją ypač prabangių veido kaukių. Net ir amerikiečių atlikėja Ariana Grande 2014 ir 2019 išleisdama naujus albumus pardavinėjo veido kaukes.

Billie Eilish

Dar prieš pandemijos pradžią veido kaukės ėmė belstis ir į Vakarų pasaulio mados duris: „Off-White“, „Marine Serre“ ir net „Fendi“ kūrė veido kaukes kaip aksesuarus, o juos nešiojo tokios žvaigždės kaip Billie Eilish ir Cardie B.

Nors „Snapchat“ nebuvo toks populiarus Rytų Azijos valstybėse, nenuostabu, kad buvo perimama Rytų Azijos mada. O ir pačioje Rytų Azijoje dominavo ganėtinai panašios programėlės, pavyzdžiui – „Snow“. „Snow“ taip pat turėjo veido kaukių filtrą.

Šaltiniai:

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (180)